BRIO World – Railway

iOS (Apple)/Android (Google). Barnevakten anbefaler denne appen fra tre år.

Bygg en hel verden med togbaner, biltrafikk og natur. Sett deg deretter i førersetet på tøffe lokomotiver. Denne appen anbefales fra tre år.

De fleste barn og voksne (i sin barndomstid) har lekt med togskinner i diverse stue- og barnerom. De udødelige trelekene har eksistert på tvers av generasjoner, og med mobil og nettbrettets inntog, er det ikke uventet at toglekene også trer innenfor den digitale arenaen.

Det er altså Brio som står som merkevare på denne appen som er utviklet av svenske Filimundus. Utvikleren står bak andre, fine apper som Pippi og Gubben og katten.

Denne appen er delt i to. Man kan enten kjøre tog og leke i verdener som allerede er laget på forhånd av utvikleren. Her er det tre å velge fra, pluss en opplæringsbane. Disse er fine å bruke også som inspirasjon til den delen av spillet som setter kreativiteten i sving.

Fordi man kan nemlig lage sin egne baner helt fra bunnen av. Det innebærer å plassere ut togskinner, veinett for biltrafikk og naturlandskap.

På den måten er det stappet ganske så mye inne i denne appen og mer enn bare «lek». Her kan barna også være kreative når de utformer og planlegger sine egne verdener. Alt må henge sammen og kobles ihop, akkurat som når man leker med trelekene i den fysiske verden.

Det er mulig å ha opptil fem ulike profiler i appen slik at flere barn i husstanden kan bruke en og samme spill uten å slette det den andre har laget. Hver profil kan gis navn og man kan lage en egen figur ved å velge hår, hudfarge og klær.

BRIO World – Railway

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Spill
Utvikler: Filimundus AB

Det er også mulig å bygge på flere verdener slik at man slipper å slette en togbane som man allerede er ferdig med. Når man bygger, får man en menylinje til høyre på skjermen. Denne er delt inn i flere kategorier. Man har tradisjonelle svinger og rette baner. Disse kan vendes på og plasseres ut på skjermen slik at de blir en sammenkoblet toglinje.

Det er også spordelere, tunneler, bruer, og stasjoner for passasjerer og last. I tillegg finnes det noen artige bygninger som tivoli for eksempel. Alle bygninger er interaktive på ulike vis. Det kan være å løfte last fra toget med en kran, eller at man plasserer mennesker i en karusell for eksempel.

Videre er det også mulig å plassere ut vann, blomster, trær, dyr og mennesker. Ikke minst kan man plassere ut veier og biler, og alle biler kan man kjøre etterpå.

Når barnas togverden begynner å bli ferdig, er det mulig å lage egne togsett. Her kan man velge type lokomotiv med alt fra damp til moderne elektrisk. Så kan man legge til vogner for last og passasjerbruk. Til slutt er det bare å hive seg ut i førersetet og kjøre på den spennende, nye togbanen man har laget.

Togene er fullt funksjonelle. Her er det brems, tut og spake for å kjøre forover og bakover. Man kan plassere mennesker, dyr og last på toget og frakte dette fra sted til sted. Det er også mulig å endre på spillets perspektiv fra førersetet til fugleperspektiv. Etter hvert som man spiller spillet, låser det seg også opp nye gjenstander som man kan bruke.

Spillet byr på leken og fin grafikk. Alle gjenstander er pent animert, detaljerte og fargerike. I tillegg har spillet en fin bakgrunnsmusikk. Så dette er en togverden man fort kan dykke inn i og bli i en stund.

Appen har et kreativt spekter. Man kan bygge, planlegge og lage fantastiske verdener. Det gjelder å se an plassering av gjenstander i forhold til hverandre. Se natur som komplimenterer hverandre. Planlegge bruer, overganger, skilt og mer.

Alt dette er allikevel intuitivt og enkelt for barn å bruke.

Egnethet

BRIO World – Railway har fått aldersanbefaling fra tre år fra PEGI i Google Play og fire år i App Store (iOS), altså den laveste aldersanbefalingen.

Innholdsmessig passer appen for alle aldre, men selve kontrollene kan være knotete for de aller yngste. Utviklerne selv mener også at appen passer for barn fra mellom tre og ti år.

Appen har ingen sjenerende reklame fra tredjepart. Men det er en lenke (ikon nederst i hjørnet) til flere apper fra samme utvikler.

Selv om appen er på engelsk, så er forklaringene og menyene i appen fullstendig basert på bilder og symboler. Man må altså ikke kunne lese for å få utbytte av appen.

Med tanke på at Brio-navnet er trykket inn på både navnet på appen og togsettene, er det jo et visst kommersielt aspekt her. Men det er ingen kjøpsoppfordringer utover dette, som for eksempel lenker til kjøp av lekene fra produsenten.

Verdt å merke seg: Appen er noe knotete å bruke på små mobilskjermer. Vi anbefaler derfor appen til større enheter som nettbrett eller større mobilskjermer.

Testet på iOS

App-trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=eKnAQkV-uZU

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten