Coverstar

Denne appen er merket 3 år av PEGI i Google Play og 4+ år i App Store. Barn under 13 år må ha godkjennelse fra foreldre, ifølge vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)

ANMELDELSE: Sosialt medium markedsføres som et trygt Tiktok-alternativ. Samtidig mangler appen grunnleggende personverninnstillinger, inneholder reklame og det samles inn informasjon til markedsformål.

Coverstar er et sosialt medium som minner om Tiktok i bruk, men har til sammenligning lavere anbefalt aldersgrense i app-butikkene og ingen nedre aldersgrense bortsett fra krav om foresattes samtykke dersom man er under 13 år.

I tillegg markedsføres appen som «et trygt Tiktok-alternativ«, og hevder å ha et positivt innstilt nettsamfunn der innhold blir moderert, og hvor det ikke er mulighet for å sende hverandre direktemeldinger. Videre står det i app-beskrivelsen at:

  • Ingen mobbing eller eksplisitt innhold er tillatt
  • Selskapet er amerikansk og beskytter brukerens data
  • Målsettingen til selskapet er å skape et nettsamfunn som byr på positiv interaksjon og lek

Fra brukersiden er det svært vanskelig å vurdere om løftene over fungerer i praksis og om appen gir større sikkerhet sammenlignet med andre tjenester som barn og unge bruker. Hva barn og unge opplever av risiko på nett, knyttes blant annet til hvem de er i kontakt med.

Politiet påpeker ofte at overgripere og lignende bruker de plattformene som barn er på. I tillegg er det alltid en risiko for å bli utsatt for skadelig eller uønsket innhold så lenge plattformen tillater brukergenerert innhold.

At det ikke er muligheter for direktemeldinger kan redusere risiko noe, samtidig som barn og unge kan bli invitert inn i andre kanaler dersom brukere utveksler annen kontaktinformasjon i kommentarfelt.

Coverstar

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: Norae Inc.

I bruk minner Coverstar-appen om Tiktok når det gjelder utforming. Og for å se på videoinnhold som andre brukere har lagt ut, trenger man ikke en konto. Men for å bruke kamerafunksjon og laste opp eget innhold, må man opprette dette.

Selv om det i brukervilkår står at det ikke er noen nedre aldersgrense for å bruke appen, må man ha samtykke fra foreldre dersom man er under 13 år.

Likevel får man ikke opprettet en konto per nå uten å angi en brukeralder over 13 år. I tillegg må man knytte en Google-konto eller Apple-konto til innloggingen. Det finnes ingen annen måte å opprette en brukerkonto.

Videovinduet i appen er delt i to. Her får man innhold fra personer som man følger, og fra andre brukere som appen foreslår. Alt av innhold kan man kommentere på, og det er mulig å følge en hvilken som helst bruker.

Det er ingen mulighet for å avslå nye følgere, alle blir godkjent automatisk. Appen har også en liker-knapp ved en brukers video.

En egen meny åpner opp for challenges der man kan se og selv publisere video under relevante kategorier. Som eksempel kan det være spesifikke dansebevegelser, at man viser frem dårlige vaner som man har, og mer.

Ellers har appen en egen funksjon der man kan spille inn og redigere video. Her kan man redigere med filtre, justere lengde på video, legge til musikk og lyd og mer.

Man kan legge til musikk på videoene som andre brukere har lagt til. Dette er muligens en måte å omgå opphavsrett på. Fordi man kan finne kjente poplåter og mer, men ikke etter artistenes navn og publisering.

I stedet fremstår det som om vanlige brukere har lastet opp lydklipp, og så kan man gjenbruke dette. Kanskje er dette en måte som plattformen forsøker å unngå ansvar på ved at brukerne eventuelt må stå til ansvar for brudd på opphavsrett.

Barn og unge (og foreldre) bør derfor være obs på dette. At man kan ende opp med å bruke musikk som man ikke har rettigheter til å bruke.

I appen har man også en egen kontoside. Her kan man se hvor mange man følger, hvor mange som følger en, antall likerklikk (starpower) og mer. Det finnes også en egen meny for kontoinnstillinger, men her er utvalget svært begrenset.

Man kan ikke sette kontoen til privat slik at man må godkjenne nye følgere for eksempel. Og når man publiserer videoer så kan man heller ikke begrense kommentarfeltet slik at ikke alle kan kommentere.

Muligens er moderatorene gode på å plukke opp hets og trakassering, det er vanskelig å forutsi. Men det er altså manko på en del grunnleggende personverninnstillinger i appen.

Utover det er det et bredt spekter av innhold i appen, hovedsakelig produsert av barn. Det er en hel del danser, noe spillinnhold og mer. Også en del hverdagsblogging og spørsmål om å like ens video og at man kan følge hverandre.

Her vil utvalget variere og være stort i omfang. Inkludert risiko for å finne innhold som kan være opprørende, utleverende eller skadelig på et eller annet vis.

Når det gjelder brukersnittet har appen en enkel og intuitiv utforming. Her er det mange kreative muligheter for å produsere video selv. Men det er få muligheter til å kun dele innhold som blir synlig for venner og kjente. I stedet er profilen åpen og innholdet synlig for alle.

Egnethet

Coverstar er merket 3 år av PEGI i Google Play og 4+ år i App Store.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsender og mottaker eller delt ut offentlig til en målgruppe.

I utviklernes vilkår er det ingen nedre aldersgrense for å bruke appen, men krav om at barn under 13 år må ha samtykke fra foreldre. Her står det:

There is no age limitation for using the Coverstar application, but if you are under 13 years old you must receive parental consent to create an account on Coverstar.

Samtidig får man ikke opprettet en konto dersom man huker av på at man er under 13 år, og det er heller ingen mulighet for at foreldre kan konkret bevise eller gjennomføre på noe vis at de har gitt et samtykke.

I Norge har vi en aldersgrense på 13 år for bruk av sosiale medier (personvernloven), eller så kan foreldre gi samtykke til barn som er under denne alderen. Aldersgrensen dreier seg om at plattformene ikke har lov til å samle og bruke personopplysninger om barnet uten foreldrenes tillatelse.

Ellers bør man være obs på at appen har reklameinnslag og lenker til andre apper. Inkludert mer diskutabel type reklame som lover gratis spillpenger.

Appen har muligheter for å rapportere innhold og kommentarer.

Det samles også inn noe informasjon, og utviklerne fremhever at de kan dele brukerdata med bedrifter blant annet til markedsføring.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / Android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Alle foto er hentet fra appen og bildet øverst er fra App Store

 

Bli medlem av Barnevakten