Finding Home

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 9+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Opplev dilemmaene og utfordringene som flyktning i et farlig og fremmed land. I denne appen overtar og styrer man mobiltelefonen til en seksten år gammel jente som har mistet familien.

Det finnes over 26 millioner flyktninger på verdensbasis ifølge tall fra FNs høykommissær for flyktninger. Nesten halvparten av disse igjen, dreier seg om barn under 18 år. Krig, sult og katastrofer kan alle være årsaker til at millioner av mennesker blir tvunget på flukt.

For oss som står trygt på norsk grunn, er katastrofene ofte langt unna og ikke like nært annet enn det som blir servert gjennom nyhetsbildet. Til å løfte blikket over kløften, har FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) laget en app som formidler en sterk og interaktiv historie.

Settingen er riktignok spesifisert som Malaysia. Men tematikken er universell og innholdet i appen vil være relevant for alle verdenskanter som tar imot flyktninger.

Finding Home

Format: Android/iOS
Kategori: Simulering
Utvikler: UNHCR Malaysia

I appen møter man den seksten år gamle jenta Kathijah. Foreldrene er borte og broren befinner seg i en helt annen kant av Malaysia. Kathijah er alene og sårbar.

Historien hennes formidles gjennom mobiltelefonen. Det vil si at appen i seg selv ser ut som en mobiltelefon. Her er det bilder og videoer, en musikkspiller, notater, telefon og meldinger.

Hele opplevelsen formidles ved at andre, fiktive personer sender meldinger og ringer hovedpersonen. Som «spiller» må man velge ulike svaralternativer i chat.

Det tar litt tid for å bli orientert i det som skjer og menneskene som er med i denne historien. Men så snart brikkene faller på plass, blir man nesten øyeblikkelig involvert.

Kathijah er utsatt og alene. Foreldrene er, så vidt man kan forstå, døde. Om ikke det er nok så befinner broren seg på en helt annen kant av landet.

Det nye landet er heller ikke trygt. Stadige politioperasjoner mot flyktninger fører til arrestasjoner og tøffe kår i fengsel. Som flyktning har man heller ingen rettigheter og lokalbefolkningen vet å utnytte dette på ulik vis.

Flyktningleirene er også overfylte og mangler kapasitet. I alt dette forsøker sekstenåringen å navigere seg til trygghet. Det er allikevel et vev av mennesker som ønsker å utnytte flyktningenes sårbarhet. Verden er farlig som flyktning.

Finding Home formidler en sterk og engasjerende historie om flyktningtilværelsen. Ved å vise det som skjer på en mobiltelefon får man innblikk i hovedpersonens liv på en nær måte – ja som om det var en dagbok.

Her får man se bilder, videoer og chat som sammen danner et helhetlig bilde av situasjonen. Det er også en interaktivitet her ved at man kan velge ulike svaralternativer og på den måten blir chatten mer levende.

Alt i alt er dette en app som kan skape større forståelse og empati for opplevelsen av å være en flyktning.

Egnethet

Finding Home har fått aldersanbefaling fra 9+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android).

Apple i App Store begrunner aldersgrensen med innslag av tematikk som rettet mot voksne.

Det er ingen bilder, video eller tekst som er direkte grusomme eller med innslag av vold, nakenhet, ufint språk og lignende. Men det er antydninger til grufulle hendelser både i bilder og i chat. Blant annet en hendelse der en person spør hovedpersonen som «å være med ham om natten» i bytte mot gratis husly. Han opptrer også truende på telefon.

Appen er ellers gratis å laste ned og inneholder ikke reklame, men en lenke til informasjon om UNHCR og deres arbeid for flyktninger.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android

Foto: UNHCR Malaysia

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser