Forest: Stay Focused

iOS/Android, anbefales fra ni år

Sitter barnet ditt for mye på mobilen? Denne appen måler og belønner reduksjon av skjermtid. Se en virtuell skog vokse til liv for hver gang man tar pause fra skjermen. Anbefales fra ni år.

Mobilen vår er et imponerende verktøy for kontakt med andre, spill, lærerike apper, bilder, musikk, video og så mye mer. Allikevel kan alt fra sosiale medier til spill på mobilen også bli en distraksjon fra omgivelsene våre.

I og med at enhetene våre er så lett tilgjengelige i lommeformat, er det lett å stadig sveipe innom for å sjekke siste nytt på mobilen. Det gjør det også vanskeligere å måle reell tidsbruk på skjermene våre.

Heldigvis finnes det apper til nettopp dette formålet. Noe som kan øke bevissthet på hvor mye man faktisk sitter på mobilen i løpet av en dag.

Appen Forest forsøker å lokke med gulrot fremfor pisken. Konseptet er enkelt – for hver pause man tar fra å bruke mobilen blir man belønnet med et tre, og jo flere pauser, jo mer rik og fyldig blir skogen din.

Dette er altså en ganske visuell og konkret måte å se resultatet sitt på, og noe som kan være motiverende for både barn og voksne.

Når man starter appen kommer man rett til hovedmenyen. Her er det mulig å vri på et hjul for å velge angitt pausetid. Det kan være alt fra ti minutter til to timer. Jo høyere pausetid, jo mer storslagent er treet og belønningen din.

Så snart nedtellingen for pausetiden er igang, vokser treet. Dersom man forsøker å forlate appen før denne tiden har telt ned, vil treet visne og dø, noe som også vil prege skogen din.

Man får også virtuelle mynter som man kan bruke for å eventuelt fjerne døde tre, eller for å låse opp mer spennende plantearter. Merk at det er mulig å bruke ekte penger for å kjøpe gjenstander som øker belønningene dine. Men denne muligheten er ikke særlig påtrengende eller interessant, så dette kan man fint klare seg uten.

Appen viser også statistikk over hvor lenge man har klart å fokusere (ikke brukt skjerm) i løpet av en dag. Samtidig samler den tallmateriale fra ulike dager etter hvert som man bruker appen over tid. På den måten kan man sammenligne egen bruk, og det er et positivt fokus på hva man faktisk får til av pauser fra skjermen.

I tillegg er det mulig å lage grupper der man kan invitere familie og venner til å ta skjermfri tid sammen. Da går pausetiden hos begge brukerne.

Det er for eksempel mulig å dele en kode, eller en epostlenke med andre kontakter. Dette er gratis på iPhone og iPad, men ikke android-mobiler og nettbrett. Man må også registrere unike brukere og ha tilgang til internett for å bruke denne funksjonen.

Forest: Stay Focused

Format: iOS/Android
Kategori: Produktivitet
Utvikler: forestapp.cc

Egnethet

Forest har fått aldersanbefaling på fire år i App Store (iOS) og tre år i Play Store (Android).

Vi velger å anbefale appen fra ni år på grunn av at den er på engelsk, og inneholder noen menyer og avanserte innstillinger som kan være knotete for yngre barn.

Men med foreldres veiledning og hjelp, kan også yngre barn bruke denne appen.

Merk at appen har mulighet for å registrere bruker via epost dersom man ønsker å ta vare på statistikk, åpne avanserte innstillinger i appen og synkronisere innhold. Men dette er valgfritt.

Det er også egne innstillinger for personvern, som å nekte andre brukere å legge deg til i kontaktgruppe, eller at man ikke blir synlig på offentlige poengtavler.

Appen er gratis å laste ned og bruke, men det er mulig å kjøpe ekstra belønningspakker i appen. Disse er ikke særlig sjenerende.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser