Hama Universe

iOS (Apple)/Android (Google). Barnevakten anbefaler denne appen fra tre år.

Perler er en kjent og kreativ beskjeftiget mange barn elsker. Med denne appen kan barna perle digitalt i timevis enten de er i bilen eller hjemme i stua. Barnevakten anbefaler denne appen fra tre år.

Puslespill og perler er naturligvis best i virkeligheten. Det å kunne kjenne på og ta på fysiske gjenstander er viktig for barns utvikling og finmotorikk. Men det behøver ikke å bety at en digital variant skal avfeies helt bare av den grunn.

Hama er kjent for å produsere blant annet perler og perlebrett. Og vi voksne har nok kjent på både gleden av å se barnas kreativitet utfolde seg, samt stresset med å støvsuge restene på gulvet i etterkant.

Den digitale varianten som Hama har levert i app-format fungerer likt som i virkeligheten. Vel, bortsett fra at man ikke fysisk plasserer perler på et brett foran seg. I stedet skjer hele prosessen på skjermen.

Appen starter opp med en liten klode. Her ser man perlebrett i mange former som prinsesser, drager, hunder, hjerter, sommerfugler, kvadrater og utallige flere figurer. I tillegg har man egne temaer som vinter, eventyr, sjørøver, storbyen og mer.

Velger man et tema og et brett så kan man plassere perler etter en mal. I tillegg finnes det ulike vanskelighetsgrader for hver figur. Det er altså mulig å enten perle helt blankt på former slik at barna kan lage det de selv ønsker. Eller så kan de gå inn på tema og følge en mal som blir til en gitt figur.

Hama Universe

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Sjanger: Kreativitet
Utvikler: Malte Haaning Plastic A/S

I midten av skjermen har man selve perlebrettet. På høyre side finner man perlene i ulike farger på rekke og rad. Da er det bare å dra ønsket perle inn på brettet. Gjør man feil, så har man en egen sletteknapp på venstre side. Det er også mulig å forstørre bildet dersom man skal plassere perler og trenger å fokusere på et gitt område på brettet.

Det er enkelt og intuitivt å dra perlene dit de skal. Dette gjør man med sveipebevegelser. Det finnes også en hendig kopifunksjon som gjør at når man har valgt en perle, så kan man dra fingeren over brettet også legges flere perler ned samtidig. Så man slipper å hente en og en hele tiden.

Naturligvis fungerer hele perleprosessen best på en stor skjerm, altså på et nettbrett. Hele bildet blir litt lite og knotete å holde på med dersom man bruker en mobil. Men til nød og neppe kan man også gjøre dette.

Etter at verket er ferdig, kan man stryke brettet og figuren legges ut et sted på et slags bibliotek på «kloden» i appen. Her kan man hente opp det man har laget senere. Det er også mulig å knipse et bilde til bildegalleriet på enheten. Så kan man eventuelt dele dette med en forelder eller besteforelder på e-post, eller lagre bildet sånn at man har dette til senere.

Egnethet

Hama Universe har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år fra PEGI i Play Store.

Dette er en glimrende app som er helt gratis å bruke. Appen inneholder ingen muligheter for kjøp i app, men bærer naturligvis preg av å være et merkevareprodukt for Hama selv. Dette er allikevel ikke mer forstyrrende eller masete annet enn at tittelen på appen heter Hama. Innlasting for hvert brett starter også opp med en Hama-logo.

Ellers så får man mye med denne appen.

Her er det mange former å velge fra og ulike temaer å perle i. Selv om dette er en digital variant av hobbysysselen så er dette også en fin app som lærer barn grunnleggende navigasjon og berøring på skjerm. Her er det sveipe, slippe og dra-bevegelser.

Det er også trening av finmotorikk ettersom barn må være nøye med å slippe perlene på riktige steder. Ikke minst, så kan barn være kreative med å lage det fantasien måtte pøse ut med.

Utviklerne angir barn mellom fem og syv år som målgruppe. Men appen kan fint brukes av yngre og eldre barn så lenge de har noe motorikk på plass for å få utbytte av appen.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser