Kæsj

Appen er merket 3 år av PEGI og 4+ år i App Store. Android (Google) / iOS (Apple).

ANMELDELSE: Visuell og interaktiv app lærer barn om budsjett og økonomi. Kan brukes av læreren med elever, eller til hjemmebruk med barna.

Kæsj er en app som lærer barn om budsjett og økonomi. Appen er utviklet av Sparebank 1 og Fynd Reality. Opplegget er gratis og uten reklame. Vel, bortsett fra merkenavnet og logoen til Sparebank 1 naturligvis.

Utover det er appen underholdende og lærerik takket være AR-teknologi. På skjermen kan barna se de virkelige omgivelsene kombinert med stilig datagrafikk. Konseptet fungerer bra, bortsett fra noen tekniske hindere på Ipad dessverre.

Kæsj

Format: iOS (Apple) / Android (Google)
Kategori: Læring og økonomi
Utvikler: Sparebank 1 og Fynd Reality

Når man starter Kæsj-appen får man valget mellom å spille som elev/skole eller hjemme. En administrator, enten det er forelder eller lærer, kan invitere barna inn i et spill og styre progresjonen. Det kan være fint om en voksen ønsker å stoppe underveis for å høre med barna om hva slags valg de har tatt, hvordan de har tenkt og så videre før man går videre til neste runde i spillet.

Deretter møter man en vennligsinnet robot. Det er denne som veileder og utfører forskjellige oppgaver.

Aller først må man bevege enheten for finne et passende sted for å plassere datagrafikken. På skjermen ser man de virkelige omgivelsene og så kan man plassere en virtuell øy. Alle spillerne får sin egen øy, men man kan ikke se andre spilleres øy på samme spillområde.

Riktignok kan administratoren «dra på besøk» til de andre spillernes øyer.

Etter det blir man ledet gjennom en rekke oppgaver. Introduksjonsoppgaven dreier seg om å lese et standardbudsjett. Roboten dukker opp på skjermen og plasserer penger på ni budsjettposter. Denne kan man bruke som veiledende for resten av spillet.

Etter det blir barna tildelt et yrke. Flyveleder, elektriker, lærer, tannpleier og flere andre arbeidssteder står på menyen. Barna får også en oversikt over årslønnen og må dele denne på antall måneder for å finne bruttolønn, regne ut skatt og hva man sitter igjen med etter til slutt.

En teknisk glipp fører til at nedre del av kalkulatoren forsvinner slik at barna ikke får utført beregningene på iPad. Det gikk allikevel fint på mobil, men vi har ikke testet om dette fungerer på nettbrett med Android som operativsystem.

Etterpå skal barna handle ting i en butikk. Ved å ordne et budsjett og fordele inntekter på utgifter, kan barna så kjøpe klær, bosted, bil og andre ting som en husholdning vanligvis har.

Den mest gøyale biten av appen dreier seg om å innrede sitt eget hjem. Her kan barna kjøpe og plassere ut kjøleskap, sofaer, bord og annet ved hjelp av AR-grafikk. Altså at man på skjermen ser stue- eller klasseromsgulvet og en liten modell av et hus som skal innredes.

Så kan barna bevege skjermen nærmere eller lengre unna, eventuelt utforske huset fra ulike vinkler samtidig som de plasserer ut nye møbler som de har kjøpt.

Kæsj er et stilig konsept som kan brukes av både lærere og foreldre i hjemmet for å lære barn om økonomi og budsjett. AR-teknologi gjør appen stilig og kul ved at man kan se en robot som jobber i omgivelsene foran seg, i tillegg til at man kan innrede et eget hus.

Det er også positivt at en administrator kan starte og stoppe spillet underveis slik at man på den måten får en diskusjon og refleksjon omkring barnas valg. Ellers kan barna reflektere over eget forbruk og se hvordan en variasjon av yrker og lønninger, samt boforhold, påvirker hvor mye man sitter igjen med rent økonomisk.

Egnethet

Kæsj er merket 3 år  av PEGI og 4+ år i App Store.

Appen inneholder ikke reklame eller kjøpemuligheter. Man kan spille med andre uten mulighet for chat. Det er mulig å skrive inn eget brukernavn, utover det krever ikke appen andre typer informasjon fra brukeren.

Ellers er det Sparebank 1 som har laget appen – og med det får banken vist frem navn og logo ved at elever og barn bruker appen. Det behøver ikke å være problematisk, men kan sammenlignes med tiden hvor bankene delte ut sparebøsser til barn for å bygge opp tillit og kjennskap til banken.

Les mer om Kæsj-appen på bankens egne sider.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten