Kameraet ruller, Albert Åberg

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Intuitiv og kreativ app gjør det mulig for barn å lage sine egne fortellinger, skuespill og filmer i Albert Åberg-universet.

Kameraet ruller, Albert Åberg er en app for å lage egne filmer, skuespill og fortellinger. Appen har mye til felles med Puppet Pals for eksempel, der man skal bevege dukker på en skjerm, og så kan man filme det som skjer på skjermen. Allikevel er Kameraet ruller, Albert Åberg enda enklere å bruke og mer tilpasset de yngste skjermbrukerne.

Med appen kan barna bryne seg på karakterer og omgivelser fra forfatter Gunilla Bergströms hyggelige barneunivers.

Kameraet ruller, Albert Åberg

Format: iOS / Android
Kategori: Film
Utvikler: Gro Play Digital

Når man starter et nytt prosjekt i appen lager man først en tittel. Dette blir åpningsscenen som viser navnet på filmen med valgt bakgrunn og musikk. Her er det noen få bakgrunner å velge fra, og blant annet mystisk eller leken intromusikk.

Etter dette kan man begynne å lage filmen scene for scene. Hele filmen/skuespillet består altså av flere slike enkeltscener som man lager.

For hver scene må man velge bakgrunn, karakterer som skal være med, musikk om man ønsker det og effekter. Hele prosessen er intuitiv ved at barna drar og slipper objekter på skjermen. I tillegg er alle menyknappene vist som symboler, og ikke tekst.

Det er mange muligheter for å skreddersy sitt eget uttrykk. Man kan velge hvilke karakterer som skal være med, og kle opp disse i forskjellige hatter, jakker, sko og mer. De kan også vise forskjellige ansiktsuttrykk som om de er sinte, glade eller lei seg.

På den måten får barn også utforske og lære mer om emosjoner og kroppsspråk. Ikke minst ulike reaksjoner til forskjellige hendelser.

Figurene på skjermen kan også holde forskjellige gjenstander inkludert mat, leker, verktøy og typiske gjenstander man finner i huset. I tillegg kan de legge seg på en seng, sitte i en sofa og sparke en fotball frem og tilbake. Alt dette skaper dynamikk og bevegelse på skjermen.

Når barna har dandert scenen med alt som skal være med, kan de starte opptak. Her får de også litt hjelp for kameraet kjører bare når man beveger figurene eller noe annet på skjermen. Så her er det ingen hast, og barna får tid til å planlegge og tenke mellom opptakene.

Totalt kan man filme 30 sekunder for hver scene. Men man kan jo legge til flere scener, så det er ikke noe stort problem eller tidspress utover det. Det er også enkelt å gjøre om på opptak dersom barna har filmet noe og er misfornøyde. Ved å trykke på en «angreknapp» kan barna enkelt ta opptaket på ny til de blir fornøyde.

Av andre verktøy som barna har tilgjengelig, er animasjoner som får figurene til å se ut som de danser, tenker, peker, krangler og mer. Det finnes også tegneseriebobler slik at figurene kan vise at de tenker på noe, eller sier noe.

Det er ingen opptaksknapp for at barna kan spille inn egne stemmer. De kan heller ikke legge inn egne bakgrunner og bilder. Men egentlig er dette greit fordi det blir færre menyer og funksjoner å tenke på. I stedet får barna en verktøykasse med muligheter, og selv om det kunne ha vært mer avanserte funksjoner, er det allikevel mye rom for kreativitet innenfor de rammene som er satt.

Kameraet ruller, Albert Åberg er en super app for at barn kan visualisere sine egne historier. Her er alle verktøyene på plass med bakgrunner, karakterer, kostymer og mer. Men det er allikevel barna som bruker fantasien for å skape fortellingene.

Denne appen er enkel å bruke, men uten de avanserte verktøyene som for eksempel Puppet Pals har for å importere egne karakterer, bakgrunner og for å spille inn stemmeopptak.

Fordelen er at appen passer for yngre skjermbrukerne, uten for mange menyer og funksjoner å forholde seg til. Og prosessen fra ide til ferdig film kjører silkemykt. Dette er altså en mulighet for å kombinere barnas lek og fantasi med kreativitet og læring. Eller så kan de voksne bli med på moroa og lage fortellinger sammen med barna!

Alle foto: Gro Play Digital

Egnethet

Kameraet ruller, Albert Åberg er merket 4+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.

Appen er enkel å bruke og å navigere seg i, også for barn. Det finnes ingen reklame i fullversjonen av appen (finnes også en gratis, prøveversjon), men lenker til flere apper av samme utvikler.

Det er ingen tekst eller tale å forholde seg til. Derfor passer denne godt for de aller yngste skjermbrukerne.

Appen samler ikke inn personopplysninger om barn, ifølge beskrivelsen i App Store. Det samles kun inn anonymisert data for å videreutvikler egne tjenester, ifølge utvikleren. Ikke noe salg av data til en tredjepart.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS / Android

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser