Kinzoo Messenger For Families

Appen er merket 3 år av PEGI og 4+ år i App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Kommunikasjonsplattform med gode foreldreinnstillinger gjør det mulig for barn å kommunisere med familie og venner. Her er det videochat, bildedeling og små spill - med en kontaktflate som er administrert av en voksen.

Fra Snapchat til Tiktok – presset er stort for å komme seg ut på sosiale medier tidlig. Ja, til tross for en trettenårsgrense logger over halvparten av barn seg på allerede ved niårsalder.

Men hva med foreldre som ønsker et kompromiss for å unngå at barnet får åpen kontakt med hele verden? En kommunikasjonskanal der foreldre i det minste har noe de skulle ha sagt? Akkurat det har utviklerne bak Kinzoo sett for seg i sitt arbeid med å lage en meldingstjeneste for familie og venner.

Barnevakten kan ikke garantere helt og holdent at utviklerne holder alt de lover. Men Kinzoo skal visstnok være laget for å beskytte barns privatliv og for å gi foreldre styring over hvem barna har kontakt med. Utover det har appen mye til felles med andre typer meldingstjenester og virker ikke simpel og kjedelig av den grunn.

Kinzoo Messenger For Families

Format: iOS (Apple) / Android (Google)
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: Kinzoo Technologies Inc.

La oss ta hovedtrekkene først. Kinzoo er ikke som et ordinært sosialt medium. Det finnes ingen nyhetsfeed, søkbare profiler, kommentarfelt og den slags. I stedet fokuserer appen på kontakt en-til-en og i grupper.

Det finnes heller ingen reklame i appen, og barna kan kun kommunisere med venner som foreldrene har godkjent.

Ellers er det mulig å sende tekst, lydopptak, bilder, video, emoji-ikoner, GIF og annet i chat. Det er også mulig å starte videochat, små spill og man kan til og med lage tegninger for så å sende dette til hverandre. For å oppsummere, så er Kinzoo en helfunksjonell chattetjeneste for barn.

Den aller første som lager en profil, er forelderen. Dette gjør man ved å taste inn en e-postadresse. Barna kan så laste ned appen på sin enhet enten det er nettbrett eller mobil. Deretter må foreldrene godkjenne at barna aktiverer kontoen sin.

Barna blir så lagt inn i en familiegruppe der mor og far står på toppen som administrator og en eller flere søsken under.

På det vis er det superenkelt for barn og foreldre å holde kontakt, eventuelt utvidet familie med onkler, tanter, besteforeldre og andre. Barna kan også utvide kontaktflaten ved å legge til venner, men foreldrene må godkjenne hver nye venneforespørsel. Slik har man som voksen full oversikt over hvem barna legger til som venner.

Allikevel har man ikke direkte innsikt i hva barna deler av innhold med venner utover det. Noe som også er med på hegne om privatlivet til barna – både egne og andres barn.

Profiler er heller ikke offentlig søkbare for andre på plattformen. Hver bruker får et kryptisk og tilfeldig kodenavn. Det minner litt om notifikasjonen man får når man logger inn med bank-ID på mobil.

For å finne og legge til andre profiler, må man altså ha dette kodenavnet. Eventuelt kan man skanne en QR-kode dersom man har vennens mobil i nærheten. Men igjen, så må foreldrene godkjenne selve venneforespørselen.

Det kan tenkes, selv om det er usannsynlig, at noen vil kunne gjette den unike kombinasjonen av rare ord i kodenavnet. Uansett vil foreldrene alltid måtte godkjenne nye venneforespørsler på vegne av barna.

Et annet moment som er fint, er at flere brukere kan logge inn på samme nettbrett. Både søskenflokken og foreldrene kan ha hver sine brukere på samme enhet. Samtidig knyttes en PIN-kode til hver bruker, slik at foreldrene ikke kan tyvtitte på barnas brukere, og barna kan ikke tyvtitte på foreldrenes heller.

Kinzoo fremstår som et godt alternativ når barn og unge skal ut på nettet og kommunisere for første gang. Det kan være et aldri så lite treningsforum som absolutt ikke er noe simpelt eller mangelfullt alternativ til en del andre kommunikasjonsplattformer.

Samtidig er det en rekke tryggere rammer som gir foreldre oversikt og kontroll, uten at det nødvendigvis må være overvåkning.

Her kan barn og unge kommunisere med familie og venner og dele hverdagsøyeblikk, minner, spille spill og annet som er gøy og moro på nett. I tillegg er det mulig å abonnere på et lite knippe kanaler for daglige fakta og inspirasjon (engelsk tekst).

Egnethet

Kinzoo er merket 3 år  av PEGI og 4+ år i App Store.

Appen er gratis og uten reklame, men med noen valgfrie kjøpemuligheter. Blant annet kan man kjøpe klistremerker som kan deles i chat, og noen kanaler (paths) som man kan abonnere på. Kjernen i appen som dreier seg om kommunikasjon og foreldreinnstillinger – er helt og holdent gratis. Barna kan dessuten ikke handle gjenstander på egenhånd – appen krever at foreldrene blir spurt om lov først, så må foreldrene godkjenne kjøpet på sin bruker. Et ekstra lag med sikkerhet for uforutsette kjøp.

Utviklerne samler inn en del informasjon fra brukerne, også video, lyd, bildeopptak og lignende som blir delt i chat. Formålet ifølge utviklerne er å bidra til videreutvikling av appen og i tilfeller der det er direkte lovbrudd. Utviklerne skriver at de ikke videreselger brukerdata til tredjeparter. Skulle det oppstå tilfeller av dette, vil brukeren få informasjon om dette. I tillegg hevder utviklerne å etterleve EUs personvernregler (GDPR).

Kinzoo har en del foreldreinnstillinger på plass. Barnet kan ikke godta eller sende nye venneforespørsler uten foresattes tillatelse. Foreldre kan også gå inn senere og fjerne kontakter som er lagt til. Foreldre kan også:

  • Nekte barnet å sende venneforespørsler til andre
  • Skru av barnets mulighet for videochat
  • Skru av muligheten for at barnet kan abonnere på «kanaler» inne i appen

Appen har også et bannefilter, men dette ser ikke ut til å plukke opp norske banneord. Barn kan heller ikke lagre video og bilder for å dele det utenfor appen. Men med muligheter for skjermbilder på selve enheten, er det alltid en risiko for at innhold blir videredelt allikevel. Barn kan heller ikke slette meldinger og bilder som de har mottatt eller sendt.

Barn kan også opprette gruppechat, men kun med personer som er i kontaktlisten deres. Alle i gruppen må dessuten være i kontaktlisten til hverandre fra før. Altså, barna kan ikke chatte med en venn, som så inviterer inn en som barnet ditt ikke kjenner fra før.

Det er også mulig å rapportere brukere og innhold i appen. Man kan også slette brukere.

Les mer på hjelpesidene til Kinzoo.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten