Kinzoo: Fun All-Ages Messenger

Denne appen er merket 3 år av PEGI og 4+ år i App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Kommunikasjonsplattform med gode foreldreinnstillinger gjør det mulig for barn å snakke med foreldregodkjente kontakter, familie og venner. Her er det videochat, bildedeling og små spill - med en kontaktflate som er administrert av en voksen.

Fra Snapchat til Tiktok – presset kan være stort for å logge seg på sosiale medier tidlig. Ja, til tross for en trettenårsgrense logger rundt 1 av 4 barn på Snapchat allerede før fylte 11 år (Medietilsynet, 2022).

Men hva med foreldre som ønsker et kompromiss for å unngå at barnet får åpen kontakt med hele verden, og en nyhetsvegg/feed fylt av reklame og influensere? Akkurat det har utviklerne bak Kinzoo sett for seg i sitt arbeid med å lage en meldingstjeneste for barn og dets familie og venner.

Barnevakten kan ikke garantere helt og holdent at utviklerne holder alt de lover. Men Kinzoo skal visstnok være laget for å beskytte barns privatliv og for å gi foreldre styring over hvem barna har kontakt med. Utover det har appen mye til felles med andre typer meldingstjenester og virker ikke simpel og kjedelig av den grunn.

Tvert imot.

Kinzoo: Fun All-Ages Messenger

Format: iOS (Apple) / Android (Google)
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: Kinzoo Technologies Inc.

La oss ta hovedtrekkene først. Kinzoo er ikke som et ordinært sosialt medium, heller mer som en kommunikasjonsplattform med begrenset utvalg av kontakter. Det finnes ingen nyhetsfeed, søkbare profiler, kommentarfelt og den slags. I stedet fokuserer appen på kontakt en-til-en og i grupper.

Det finnes heller ingen reklame i appen, og barna kan kun kommunisere med venner som foreldrene har godkjent.

Ellers er det mulig å sende tekst, lydopptak, bilder, video, emoji-ikoner, GIF og annet i chat. Det er også mulig å starte videochat, små spill og man kan til og med lage tegninger for så å sende dette til hverandre. For å oppsummere, så er Kinzoo en helfunksjonell chattetjeneste for barn.

Med alle de artige og forventede funksjonene en kommunikasjons-app bør ha.

 

Den aller første som lager en profil, er forelderen. Dette gjør man ved å taste inn en e-postadresse. Via foreldrekontoen kan også de voksne lage egne barnekontoer.

Barna kan så laste ned appen på sin enhet enten det er nettbrett eller mobil. Deretter må foreldrene godkjenne at barna logger inn via foreldrenes e-postadresse.

Barna blir så lagt inn i en familiegruppe der mor og far står på toppen som administrator og en eller flere søsken under.

På det vis er det superenkelt for barn og foreldre å holde kontakt, eventuelt utvidet familie med onkler, tanter, besteforeldre og andre. Barna kan også utvide kontaktflaten ved å legge til venner, men foreldrene må godkjenne hver nye venneforespørsel. Slik har man som voksen full oversikt over hvem barna legger til som venner.

Allikevel har man ikke direkte innsikt i hva barna deler av innhold med venner utover det. Noe som også er med på hegne om privatlivet til barna – både egne og andres barn.

Profiler er heller ikke offentlig søkbare for andre på plattformen. Hver bruker får et kryptisk og tilfeldig kodenavn.

For å finne og legge til andre profiler, må man altså ha dette kodenavnet. Men igjen, så må foreldrene godkjenne selve venneforespørselen. Det er også mulig å sende kontaktforespørsler via e-post og SMS.

Det kan tenkes, selv om det er usannsynlig, at noen vil kunne gjette den unike kombinasjonen av rare ord i kodenavnet. Uansett vil foreldrene alltid måtte godkjenne nye venneforespørsler på vegne av barna.

Et annet moment som er fint, er at flere brukere kan logge inn på samme nettbrett. Både søskenflokken og foreldrene kan ha hver sine brukere på samme enhet. Samtidig knyttes en PIN-kode til hver bruker, slik at foreldrene ikke kan tyvtitte på barnas brukere (med mindre de kan eller endrer PIN-koden til barnet), og barna kan ikke tyvtitte på foreldrenes heller.

Kinzoo fremstår som et godt alternativ når barn og unge skal ut på nettet og kommunisere for første gang. Og for barn og familier generelt som er ute etter tryggere alternativer. Det kan være et aldri så lite treningsforum som absolutt ikke er noe simpelt eller mangelfullt alternativ til en del andre kommunikasjonsplattformer.

Samtidig er det en rekke tryggere rammer som gir foreldre oversikt og kontroll, uten at det nødvendigvis må være overvåkning.

Her kan barn og unge kommunisere med familie og venner og dele hverdagsøyeblikk, minner, spille spill og annet som er gøy og moro på nett. I tillegg er det mulig å abonnere (koster penger) på et lite knippe kanaler for daglige fakta og inspirasjon (engelsk tekst).

Egnethet

Kinzoo er merket 3 år  av PEGI og 4+ år i App Store.

Appen er gratis og uten reklame, men med noen valgfrie kjøpemuligheter. Blant annet kan man kjøpe klistremerker som kan deles i chat, og noen kanaler (paths) som man kan abonnere på. Kjernen i appen som dreier seg om kommunikasjon og foreldreinnstillinger – er helt og holdent gratis. Barna kan dessuten ikke handle gjenstander på egenhånd – appen krever at foreldrene blir spurt om lov først, så må foreldrene godkjenne kjøpet på sin bruker. Et ekstra lag med sikkerhet for uforutsette kjøp.

Utviklerne samler inn en del informasjon fra brukerne. Ifølge App Store-informasjonen, samles data som kjøp, kontaktinfo, brukerinnhold og brukerdata. Med mer.

Utviklerne påstår i app-butikkens info at de ikke videreselger data, dataen tilhører brukeren. Se mer i personvernerklæringen her. Og dette skriver Kinzoo selv i kortform:

«Yes, but only the bare minimum. Adult profiles require a name, month and year of birth and email address. Kid profiles require a name, month and year of birth. We obtain parental consent in order to collect this child profile information in accordance with The Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA) and the General Data Protection Regulation (GDPR). We don’t need any personal information beyond that, and we never share any of it publicly or sell it to third parties. See our Privacy Policy and Terms of Service for more details.»

Kinzoo har en del foreldreinnstillinger på plass. Barnet kan ikke gjennomføre sendte eller mottatte venneforespørsler uten foresattes tillatelse. Foreldre kan også:

  • Nekte barnet å sende venneforespørsler via koder (hver brukerkonto har en kode)
  • Skru av barnets mulighet for videochat
  • Skru av muligheten for at barnet kan abonnere på «kanaler» inne i appen
  • Skru av muligheten for at det vises når barna er pålogget i appen, og når de skriver noe

Appen har også et bannefilter, men dette ser ikke ut til å plukke opp norske banneord. Barn kan lagre mottatte bilder for å dele det utenfor appen. Barn kan slette tegninger som de har sendt til en annen bruker.

Barn kan også opprette gruppechat, men kun med personer som er i kontaktlisten deres. Alle i gruppen må dessuten være i kontaktlisten til hverandre fra før. Altså, barna kan ikke chatte med en venn, som så inviterer inn en som barnet ditt ikke kjenner fra før.

Det er også mulig å rapportere brukere og innhold i appen. Man kan også slette brukere.

Les mer på hjelpesidene til Kinzoo.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 12. oktober 2021 og er blitt oppdatert senere)

Bli medlem av Barnevakten