Lek ABC, Albert Åberg

iOS (Apple)/Android (Google), Barnevakten anbefaler appen fra fem år.

Lær bokstaver, lyder og ord med Albert Åberg. Denne appen har morsomme animasjoner og er pedagogisk tilrettelagt for barn. Barnevakten anbefaler denne appen fra fem år.

Å lære å lese er en av de tidlige, store milepælene for barn.

Etter gjenkjenning av symboler, kommer bokstavinnlæring – et viktig steg for å lære å kunne sette sammen lyder til ord. Før brukte man ABC-bøker for alt de var verdt. I dag kan slike bøker, tegning av bokstaver for hånd og en lærer eller forelder som leser opp bokstavlyder, supplementeres med morsomme apper.

I Lek ABC, Albert Åberg blir bokstaver og lyder presentert for barn, slik at barna ikke er avhengig av en voksen som henger over hele tiden og lyderer bokstavene. Appen finnes på flere språk og er visstnok laget og testet i samarbeid med lærere og elever i Sverige og Finland.

I denne sammenheng ser vi på den norske utgaven av appen.

Albert Åberg er en kjent og kjær karakter for barn. Den artige og fantasifulle gutten finnes i film-, spill- og bokform. Og her er det altså han, familien og en håndfull venner som ledsager barn når de skal lære nye bokstaver og ord.

Denne appen tilbyr:

  • Læring av bokstavenes lyder, form og navn.
  • Viser barn hvordan man staver omtrent hundre vanlige ord.
  • Lærer barn å lese enkle ord.
  • Lar barn leke med Albert Åberg og vennene hans.

Appen finnes i to utgaver, en gratis og en kjøpevariant (engangsbeløp på 75 kroner). For å få tilgang til alle bokstaver, ord og bruk av flere profiler må man altså betale for fullversjonen. Men foreldre og barn kan i det minste prøve appen og se om den faller i smak før kjøp.

Når man starter Lek ABC, Albert Åberg, lager man en profil. Deretter blir man tatt med inn på rommet til Albert Åberg. Her er det en rullegardin med bokstavene og to spennende maskiner. Først starter man med å velge en bokstav. Lyden blir lest opp høyt. Så tegner man den ved å følge pilene og anvisningene.

Etter å ha tegnet bokstaven blir man presentert for et ord som starter på den bokstaven.

Lek ABC, Albert Åberg

Format: iOS/Android
Kategori: Læring (bokstavinnlæring)
Utvikler: Gro Play Digital

I en av maskinene samles alle ordene i et bibliotek. Man kan trykke på bildet av ordet og legge bokstavene i riktig rekkefølge for å stave ordet. Hver gang man trykker for å dra en bokstav, så blir bokstavlyden lest opp og nesten sunget av en stemme. Dette er en stilig og gøyal måte å høre bokstavlyden på, repetert mange ganger.

Setter man bokstaven på feil sted i plassen til ordet, så spilles det av en lyd for det. Men barna har uendelig med forsøk på å få ordet stavet riktig. Så her kan de jobbe i eget tempo og ro. Når alt er riktig og på plass, så settes ordet også inn i en annen maskin.

Dette er et slags teater med mange forskjellige bakgrunner. Her kan barna plassere ut og leke med alle ordene de har funnet. De kan for eksempel lage et bilde på stranda med Mille, Albert og Hamdi. Ved å dra en tryllestav over en av gjenstandene eller personene, så kan barna igjen stave ordet på ny.

Lek ABC, Albert Åberg er en ryddig og strukturert app for å lære nye bokstaver og ord.

Animasjonene og tegningene er fine og det er en balanse med det å skape bevegelse i bildet for å fenge barn, men uten at for mye skjer på skjermen til at det blir forstyrrende. Det er også ganske sikkert at utviklerne har hatt en pedagogisk tanke i bunn. Noe man ser på lydering av bokstaver, hvilke ord som er inkludert og at barna har all tid de trenger for å stave ordene.

Egnethet

Lek ABC, Albert Åberg har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år i Play Store (Android) – altså den laveste aldersanbefalingen.

Vi i Barnevakten anbefaler appen fra fem år på grunn av vanskelighetsgrad og relevans. Yngre barn kan absolutt få utbytte av appen, men det kreves nok en viss modenhet og tålmodighet til å sette seg ned for å trekke lyder sammen til ord.

Appen har lenke til flere apper av samme utvikler og en knapp som leder deg til å kunne kjøpe fullversjonen av appen. Denne er ikke passordbeskyttet.

Ellers så finnes appen på flere språk. Blant annet engelsk, norsk, dansk, svensk og tysk. Så her kan barn også bytte mellom språk og lære ord på fremmedspråk.

Testet på iOS

Foto: Skjermdump fra YouTube

App-trailer

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser