Magnus Kingdom of Chess

iOS (Apple)/Android (Google), Barnevakten anbefaler appen fra fem år.

Magnus Kingdom of Chess må være den mest geniale og motiverende måten å lære sjakk på. Viktigst av alt, barna har det gøy og og opplever utfordringer i prosessen. Appen anbefales av Barnevakten fra fem år.

Magnus Carlsen har med sine mange bragder gjort sjakk til en konkurranseform og sport for folk flest. Fra å være et brettspill for de spesielt interesserte, er sjakk blitt en del av populærkulturen vår. Allikevel, er det for mange av oss «dødelige» lang avstand fra å mestre taktikk i stigespill og monopol og til den tykke regelboka i sjakk.

For med sine mange brikker med ulike typer bevegelser og kompliserte strategier, er sjakk mer enn å bare bevege seg fra den ene siden av brettet til den andre.

Sjakk krever tålmodighet og evne til å se flere løsninger parallelt. Avskrekkende? Tenker du at barna omtrent må være den neste Stephen Hawking for å kunne lære sjakk? Eller frykter du utallige timer med å forklare at bonden beveger seg sånn og sånn og dronningen slik og slik?

Heldigvis finnes det en kur.

Appen Magnus Kingdom of Chess lærer barn grunnleggende sjakk på en motiverende og gøyal måte! Sluttproduktet er et resultat av Magnus, sjakkmesteren selv, Play Magnus og mattespill-geniene DragonBox.

Sistnevnte er kjent for å lage fantastiske mattespill, noe også Barnevakten kan undertegne på. Og mye av stilen og animasjonene fra Dragonbox følger også med i denne appen.

Målet med denne appen er at barn skal lære:

  • Hvordan de forskjellige brikkene på et sjakkbrett beveger seg.
  • Enkle matteoppgaver.
  • Taktikk og strategi.
  • Mestre ulike scenarioer og slag mot en datastyrt motstander.

Appen starter med et hovedvindu. Her kan man velge opptil fire profiler, noe som er genialt om man har flere barn i hus. Det finnes et eget veiledningsmodus for barn som er yngre enn syv år. Da dukker små piler opp som viser veien til spillfigurene. Denne funksjonen kan aktiveres eller fjernes ved behov.

Så starter «spillet». Man styrer kongen som utforsker kongeriket, samler mynter og nøkler for å låse opp porter og overvinner fiender som beveger seg som sjakkbrikker. Etter hvert redder også kongen flere brikker som kan hjelpe ham med å overvinne fiendene.

Spillet har flere hemmelige områder som man kan oppdage med ekstra mynter, klær, mat og mer. I tillegg kan man plukke opp kort som forklarer sjakkreglene gradvis. På den måten får barna forklart konsepter og regler i porsjoner, en pedagogisk grunntanke som er velfundert.

Med jevne mellomrom dukker det opp slag i spillet. Her skal man overvinne et sett med sjakkbrikker som er kontrollert av den datastyrte motstanderen. Her må barna tenke taktisk med brikkene sine, og i stedet for å møte på et overveldende sjakkbrett med 16 brikker som man skal tå hånd om (mange med sine unike bevegelser som må mestres), så får man dette i doser.

Man kan heller ikke gjøre feil i spillet. Altså, man kan gjøre feil, men man blir ikke straffet for det. Dersom en motstander spiser opp kongen din, så får du stadig nye forsøk. Dette er en motiverende måte å spille på der barna kan forsøke helt til de mestrer det.

Magnus Kingdom of Chess

Format: iOS/Android
Kategori: Læring
Utvikler: WeWantToKnow AS

Magnus Kingdom of Chess er en fantastisk app som lærer barn sjakk gradvis og i et format som er mer spill enn undervisning.

Animasjonene er nydelige og spillgrafikken likeså. Fra fargerike landskap med trær, vann og fisker til slott og kjellere. Magnus er også med i spillet og støtter deg og dyrefigurer pryder også skjermen. Musikken er også nydelig, så dette er et vakkert spill å være i.

Så hvis du ønsker at barnet ditt skal lære seg sjakk, kan dette være et ypperlig sted å starte.

Egnethet

Magnus Kingdom of Chess har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år i Play Store (Android) – altså den laveste aldersanbefalingen.

Vi i Barnevakten anbefaler appen fra fem år på grunn av vanskelighetsgrad og relevans. Også utvikleren angir at appen er laget for barn fra fem år.

Appen har ingen reklame eller kjøp i appen.

Det er ikke alltid slik at appen har klare instruksjoner til barna. Så noen ganger gjelder det å prøve seg frem for å finne gangen videre i spillet. Da kan det være nyttig å ha en voksen som forklarer hva barna skal gjøre, noe som gjelder særlig de yngste barna.

Merk at appen også har økende vanskelighetsgrader der stadig flere sjakkbrikker og scenarioer innlemmes, noe som er naturlig siden målet er at barna skal lære alt det grunnleggende om sjakk.

Testet på iOS

Foto: Skjermdump fra YouTube

App-trailer

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser