Messenger

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 12+ år fra App Store. Grense for bruk fra 13 år ifølge Facebooks vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows

ANMELDELSE: Kommuniser en til en eller i grupper gjennom tekst, tale, video og bilder. Facebooks meldeapp Messenger er enkel å bruke og rik på funksjoner.

Snapchat er det sosiale mediet barn og unge flest bruker (81 prosent) og like etter ligger Instagram (67 prosent), ifølge Medietilsynets undersøkelser om barn og unges medievaner – Barn og Medier: 2018. Messenger er også jevnlig nevnt.

Det er Facebook som eier og utvikler MessengerSelv om de to tjenestene til dels går inn i hverandre, er de også ulike i måten man kommuniserer på. Facebook har en mer åpen og offentlig form ved at man ofte deler innhold til mange samtidig. Messenger handler gjerne om å kommunisere med en om gangen eller i grupper.

Men man får altså tilgang til begge tjenestene når man oppretter en konto, og Facebook bruker Messenger for å sende private meldinger til andre.

Det er også greit å være klar over at gruppene i Messenger kan bli nokså store om mange inviteres inn i samtalen. I tillegg er det enkelt å dele innhold utenfor gruppen ved å ta skjermdump, eller ved å kopiere bilder og tekst for eksempel. Så selv om noe foregår i samtale en-til-en, eller i mindre grupper, kan alltids noe bli delt videre uten vedkommende sitt samtykke.

Messenger

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)/ Windows
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: Facebook

Messengerer ellers intuitivt og systematisk satt opp. Alle kontakter ramses opp på en liste, og man kan starte samtale med en av disse og så invitere flere inn slik at man prater som en gruppe.

Her kan man dele tekst, taleopptak, emoji-ikoner, bilder, video og GIF-er (korte videosnutter) med mottakerne. Det er også mulig å spille spill med andre, og man kan dele stedsplassering via mobilens GPS slik at andre kan finne deg på et kart.

Det er også verdt å være klar over at man kan dele en «historie» med vennene sine. En historie er en serie med bilder som deles som en lysbildefremvisning.

For å bruke Messenger må man opprette en Facebook-konto. Man må være 13 år for å opprette konto på Facebook ifølge utviklerens egne vilkår. Informasjon om fødselsdato og år, fullt navn, kjønn og enten telefonnummer eller e-postadresse må registreres ved opprettelse av konto.

Taster man inn at man er yngre enn 13 år, får man ikke opprettet konto. Det finnes altså ingen samtykkeløsning slik at foreldre kan verifisere at de har gitt tillatelse dersom barna er under tretten år.

Siden man må ha en Facebook-konto for å bruke tjenesten, er det greit å være klar over at barna får full tilgang til å bruke Facebook som plattform og mulighetene som ligger der.

Det er gratis å laste ned og bruke Messenger bortsett fra bruk av mobildata dersom man ikke er tilkoblet et trådløst nettverk. Det betyr allikevel ikke at utviklerne mangler inntekter basert på brukerne sine. I Facebooks personvernerklæring forklarer de at de blant annet samler inn data fra brukerens kommunikasjon og atferd.

En måte dette viser seg på er ved at man utsettes for målrettet reklame. For eksempel ved at det dukker opp en annonse for et vaffeljern dersom man nylig har søkt på oppskrifter på vafler for eksempel, eller ved at man får alders- og interessetilpasset reklame. I tillegg til at det dukker opp reklame i brukersnittet til tjenesten, er Messenger og Facebook også kanaler der man kan kommunisere ut mot eller få innhold fra bedrifter, kommersielle interesser, kjendiser og ulike typer organisasjoner.

Så det er greit å ha i bakhodet at man på sett og vis både er «kunde» og bruker hos Facebook til en og samme tid. Og dette er en plattform der venner og kommersielle interesser eksisterer side om side.

Når kontoen er opprettet synkroniserer Messenger med mobiltelefonens kontaktliste (om man gir tillatelse til det). Venner man allerede har i kontaktlisten på Facebook importeres automatisk. Så Messenger henter altså kontakter både fra mobiltelefonen og Facebook.

For å invitere nye kontakter kan man enten sende eller motta nye venneforespørsler på Facebook, eller så kan man dele en kode som en i fysisk nærhet kan knipse med eget mobilkamera.

Det er også mulig å starte samtaler med fremmede, eller omvendt, fremmede kan opprette en samtale uten å være i kontaktlisten fra før av. Denne samtalen ligger da tilgjengelig i en egen undermeny.

En del kommunikasjonsapper tilbyr såkalt krypterte samtaler. Det vil si at kun avsender og mottaker får tilgang til å lese eller høre innholdet. Messenger har ikke dette på som standard. Men ved å trykke på profilbildet til en person i kontaktlisten, kan man velge noe som heter «gå til hemmelig samtale». Dette starter «ende-til-ende-kryptert» dialog for de som vil sikre kommunikasjonen ytterligere.

Messenger er en ryddig og intuitiv app å bruke. Den gjør det enkelt å kommunisere med venner i den form man måtte ønske. Enten det er tale eller videochat, er det åpent for mange muligheter.

Å dele bilder fra et album, eller ved å knipse et bilde der og da, er gjort på et blunk. Man kan så redigere inn tekst, symboler og emoji-ikoner inn i bildet og på den måten være kreativ når man ønsker å formidle noe.

I videochat kan man også skru på et hav av effekter. Det kan være kostymer, glitter eller mange andre artige animasjoner som legger seg oppå kamerabildet ditt. Da kan barna prate sammen med andre ikledd et spennende romvesenkostyme for eksempel.

Facebook, som altså eier Messenger og som er flettet sammen med Messenger teknisk, har en rekke skandaler i bagasjen når det gjelder personvern og sikkerhet og har fått flere gigantiske bøter på grunn av dette. Ved en anledning ble bilder fra nesten 7 millioner brukere ved en feil delt offentlig. Et generelt råd ved bruk av sosiale medier er at man er forsiktig med hva man deler også i mindre grupper, for man vet aldri når en teknisk feil kan oppstå når det gjøres stadige endringer i programvaren.

Egnethet

Messenger har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 12+ år fra App Store. Det er altså et stort sprik i plattformens grunnlag for vurdering. PEGI har gått for den laveste anbefalte aldersgrensen. I App store (Apple) er det vurdert at det kan være innhold med sjelden/mild animasjons- eller fantasivold og sjelden/mild simulert gambling.

Bakgrunnen for dette er muligens at appen inneholder spill og GIF-er (små videosnutter som sendes som meldinger til mottaker).

Innholdet med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsender og mottaker. Dette på samme måte som når man kommuniserer med andre utenfor skjerm.

I utviklernes (Facebooks) vilkår angis en grense med minimum fylte 13 år for bruk av tjenesten. Vi oppfordrer foreldre til å lese vilkår og til å sette seg inn i personvernerklæringen.

I motsetning til Facebook fokuserer denne appen på kommunikasjon i mindre grupper og ikke ut til en offentlig flate der veldig mange kan lese/se det man deler. Men som med alle former for sosiale medier, kan innhold bli delt videre uten avsenders samtykke. Så lenge noe er publisert på nett, kan innholdet bli misbrukt og videresendt til uvedkommende. Og man må altså registrere en Facebook-konto for å i det hele tatt kunne bruke Messenger, det betyr at brukeren også får tilgang til Facebook.

Vi oppfordrer foreldre til å gå gjennom gode personverninnstillinger med barna dersom de skal få bruke Messenger. Blant annet er det mulig å rapportere støtende/ufint innhold i samtaler (trykk på bildeikonet til brukeren du kommuniserer med og velg «noe er galt»).

Det er også mulig å blokkere brukere, eller så kan man velge at appen skal blokkere meldinger fra en person/gruppe uten at vedkommende blir varslet om dette.

Appen har som standard en funksjon som viser andre om man er pålogget og aktiv på Messenger. Dette kan skrus av inne i innstillinger. Fordelen da er jo at man slipper «masing» fra andre som vet at du er tilgjengelig, selv om du kanskje ikke vil være det for alle og enhver.

Det er også slik at meldinger blir markert som lest når mottakeren har sett det. Noe som også kan være litt pågående i seg selv dersom avsenderen lurer på hvorfor man ikke har svart ennå.

Varsler kan også skrus av i innstillinger, og ellers anbefaler vi at man velger totrinnsverifisering for å sikre kontoen ytterligere. Appen sender da en kode på SMS som man må taste inn dersom man logger inn på Messenger fra en ukjent enhet.

Appen inneholder også reklame som dukker opp blant navnene i kontaktlisten din.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten