Alder (iOS): 12 år

Sendit

ANMELDELSE: Med denne appen kan man sende og motta meldinger anonymt via lenke som deles på mobil eller i sosiale medier. Selv om anonymiteten kan øke spenningen for å få «ærlige» tilbakemeldinger fra andre, øker det også sjansen for misbruk. Merk appens aldersgrense.

Instagram

ANMELDELSE: Sosialt medium for å dele video og bilder med venner og andre ved hjelp av kreative verktøy. Foreldre bør være obs på foreldreinnstillingene som kan gjøre Instagram tryggere i bruk.

Snapchat

ANMELDELSE: Snapchat er en app for å kommunisere med venner og i grupper med bilder, tekst og video som «fordufter» etter visning. I tillegg kan man se videoer og innhold fra brukere over hele verden. Les om gode råd og nyttige innstillinger i appen.

Roblox

ANMELDELSE: Roblox er en plattform som gir tilgang til tusenvis av spill og et sted der barn og unge kan chatte og være med venner.

YouTube

ANMELDELSE: Youtube er en videotjeneste som gir tilgang til et hav av innhold, men kan også være preget av mye reklame samt videoer som ikke egner seg for barn. Velg filter på Youtube-kontoer for barn med foreldreinnstillinger.

TikTok

ANMELDELSE: Underholdningstjeneste for å se på og selv dele korte videosnutter med andre. Foreldre bør gjøre seg kjent med innstillinger i appen som kan gi barn større privatliv og redusere mengden skadelig innhold.

Five Nights at Freddy’s

ANMELDELSE: I dette spillet må man holde ut på et mørkt og uggent sted. Om natten vandrer skumle dyrefigurer rundt omkring og man har begrenset med ressurser til å forsvare seg.

CapCut

ANMELDELSE: Kjapt og lekent video- og bilderedigeringsprogram byr på mange spennende og kreative muligheter. Appen er utviklet av Bytedance (moderselskapet til Tiktok).

VSCO: Photo & Video Editor

ANMELDELSE: App for å redigere og dele bilder uten likes, følgertall og kommentarfelt. En del funksjoner koster penger og krever kjøp av abonnement.

Youtube Music

ANMELDELSE: Youtube har en egen app for å kunne lytte til musikk og laste ned innhold til offline-bruk. Appen tilbys også med foreldreinnstillinger for å luke ut musikkvideoer og uegnede sanger etter alder.

Zepeto

ANMELDELSE: Sosialt medium der brukerne deler bilder og video av en digital avatar i stedet for seg selv. Appen inneholder spill, chatterom, privat chat, kommentarfelt og mulig pengebruk.

Photo Roulette

ANMELDELSE: Gjett hvem som har tatt bildet som vises på skjermen. Denne appen kobler flere brukere sammen for å ha en gjettekonkurranse med deltakernes bilder. Appen inneholder reklame, og ber om tilgang til alle bildene på enheten.

TikTok Now

ANMELDELSE: Denne Tiktok-eide appen varsler om at man skal dele innhold på bestemte tidspunkt. Dermed deler alle venner videoinnhold og bilder med hverandre samtidig.

Bereal. Your friends for real.

ANMELDELSE: Sosial app forsøker å legge til rette for deling av "ekte" hverdagsøyeblikk. Brukerne oppfordres til å dele innhold med hverandre ved bestemte tidspunkt i løpet av dagen.

Wink – make new friends

ANMELDELSE: Kommunikasjonsplattform gjør det enkelt å finne nye bekjente, men med betydelig risiko for privat kontakt med fremmede med uærlige hensikter.

Bunch Group Video Chat & Games

ANMELDELSE: Denne appen gjør det mulig å chatte samtidig som man spiller mobilspill med andre. Appen inneholder en del innebygde spill, men fungerer også med stemmechat "oppå" Minecraft, Roblox og Among Us.

WhatsApp

ANMELDELSE: Kommunikasjonsplattform for å ringe, melde venner og dele video- og bilder i grupper. Brukervilkårene krever at man er seksten år for å bruke appen.

Exposed

ANMELDELSE: Denne appen gjør det mulig å leke "nødt eller sannhet" med venner digitalt. Noen av spørsmålene er nokså drøye og tar for seg sex, rusmidler og annen tematikk. Appen Exposed er på topplisten i antall nedlastinger i app-butikken nå i høst.

Google Arts & Culture

ANMELDELSE: Se fantastiske kunstverk, utstillinger og AR-objekter plassert ut på ditt eget stuegulv.

Fat 2 Fit!

ANMELDELSE: I dette løpespillet gjelder det å unngå søppelmat og heller samle grønnsaker for å gå ned i vekt. Spillet inneholder hyppige innslag av reklame og kjøpemuligheter.

Poparazzi

ANMELDELSE: Poparazzi er et sosialt medium med en ny vri. Det er dine venner som publiserer bilder på profilen din. Vær obs på det å ivareta eget personvern samt lover og regler for bildedeling.

Amino: Communities and Chats

ANMELDELSE: Amino er et sosialt nettverk som kobler mennesker gjennom felles interesser. Men appen inneholder også reklame, kjøpemuligheter og innhold som ikke egner seg for barn.

Triller – musikkvideoprogram

ANMELDELSE: Denne Tiktok-konkurrenten gjør det mulig dele korte videosnutter med resten av verden. Foreldre bør gjøre seg kjent med innstillinger i appen som gir barn større privatliv.

The Machines

Strategisk mobilspill gjør kjøkkenbordet om til en slagmark for roboter!

Likee

ANMELDELSE: Denne "klonen" av TikTok byr på deling av korte videosnutter med musikk og livestreaming av innhold. Tjenesten hviler også tungt på kjøp av gaver som kan sendes mellom brukerne i nettsamfunnet.

Plague Inc.

ANMELDELSE: Dette spillet tar for seg sykdomsspredning der målet er å infisere og drepe hele verdensbefolkningen.

Facebook

ANMELDELSE: Facebook er et sosialt medium der venner, reklame, organisasjonsliv og nyheter lever side om side. Man kommuniserer ut til mange, og ikke bare de få.

Messenger

ANMELDELSE: Kommuniser en til en eller i grupper gjennom tekst, tale, video og bilder. Facebooks meldeapp Messenger er enkel å bruke og rik på funksjoner.

Zooba: Zoo Battle Arena

ANMELDELSE: Battle royale-variant uten blod der dyrefigurer kjemper mot hverandre med skytevåpen og granater. Spillet er gratis å laste ned, men tynges med reklame og kjøpemuligheter.

Signal Private Messenger – chatteapp

ANMELDELSE: Ring, chat og send meldinger uten at noen andre kan få innsyn. Signal krypterer (hemmeligholder) all kommunikasjon mellom deg og din mottaker.

Pixel Gun 3D: FPS Shooter & Battle Royale

Dette er et førstepersonskytespill med moden tematikk til tross for Minecraft og Roblox-inspirert grafikk. Spillet etterligner battle royale-sjangeren som Fortnite er kjent for, og tilbyr ellers mange ulike spillmodus og et variert våpenutvalg.

Surviv.io

Todimensjonalt spill i samme sjanger som Fortnite er kjent for. Enkel grafikk, men etterligner bruk av skytevåpen og blod. PEGI har gitt dette spillet anbefalt aldersgrense syv år.

Houseparty – app med videochat

ANMELDELSE: Denne populære appen for videochat gjør det enkelt for ungdom å komme i kontakt med venner. Man bør gjøre seg kjent med appens innstillinger for personvern før bruk. Foreldreveiledning anbefales.

Granny

Innelåst i et gammelt og skummelt hus må du forsøke å flykte før en svært uhyggelig og sinnssyk bestemor fanger deg. Blod og skremmende stemning gjør at dette spillet ikke egner seg for barn under tolv år.

Fortnite (for mobil/nettbrett)

Det populære, nettbaserte skytespillet Fortnite er nå tilgjengelig på ulike typer mobil og nettbrett. Spillet passer fra tolv år, og anbefales ikke for yngre barn.

Oxenfree

Utforsk Edward Island sammen med en gjeng nysgjerrige ungdommer. Spillet passer for tenåringer, med et forbehold om at handlingen inkluderer noe festing med alkohol og dop.

Brothers: A Tale of Two Sons

Opplev en sterk historie om to brødre som drar ut på en fantastisk reise for å søke etter hjelp til sin døende far. Anbefales for ungdom.

Agar.io

Bli med på en intens kamp for å overleve i celleverdenen – her har størrelse og jaktinstinkt alt å si. Agar.io kan i utgangspunktet spilles av barn fra tre år, men her er det noen utfordrende elementer. Av den grunn kan det være lurt å bli enige om avtaler for bruk.

Musical.ly

Selv om du ikke er noen sangfugl, er det lekende lett å lage flotte musikkvideoer med Musical.ly. Les vår vurdering av den populære appen, og hvordan barnet ditt kan bruke den på en positiv måte.

Musixmatch

Få mer ut av favorittlåtene med tilgang til verdens største bibliotek av sangtekster. En glimrende app for musikkelskere fra tolv år.

The Trace

Løs en mystisk og utfordrende mordgåte i et vellaget detektivspill som anbefales fra tolv år.

The Longest Journey

Femten år etter opprinnelig utgivelse tilbys endelig norskutviklede "The Longest Journey" på iPad. Spillet inneholder fantastisk historiefortelling og spennende steder å utforske. Avansert språk og voksen språkbruk er med på å trekke opp anbefalt alder for barn til tolv år.

Valiant Hearts: The Great War

Ubisofts pusle- og eventyrspill om første verdenskrig stiller sterkt med en gripende og lærerik historie, vakker visuell stil, bra lydmessig og greit gameplay. "Valiant Hearts: The Great War" anbefales for barn over tolv år – grunnet temaet krig, mild vold og passe vanskelig gameplay.