My Child Lebensborn

Android/iOS, anbefales fra tolv år

I etterkrigstiden i Norge opplevde barn av tyske foreldre skam, utestengelse og mobbing på grunn av sin stamtavle. Dette spillet bruker mange kreative grep for å gi liv til en del av vår gufne historie som aldri må glemmes. Anbefales fra tolv år.

Vi er godt kjent med den norske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig takket være kinofilmene som strømmer til. Med alt fra Max Manus til Den 12. mann, er det nok av heltefigurer og patriotisme å se opp til. Men hva med de delene av vår samfunnshistorie som vi ikke er så stolte av?

My Child Lebensborn er et viktig bidrag på denne fronten, fordi utvikleren har valgt spillmediet som sin plattform, noe som kan være med på å formidle historie til dagens generasjon av både barn og voksne. Spill er jo nettopp unikt på å skape interaktivitet og sammensatte tekster med musikk, lyd, animasjon og det skrevne ord.

Spillet kan best sammenlignes med noe generasjonen før vokste opp med, Tamagotchi, som var et slags virtuelt kjæledyr som man måtte ta vare på med å mate, vaske, leke og gi omsorg. Konseptet er videreført i Lebensborn, men da med et mye dystrere tema.

Her tar man rollen som en adoptivforelder. Inn i hjemmet kommer en liten gutt eller jente, avhengig av hvilket kjønn man velger. Det er trange kår fra før av i etterkrigstiden, med begrenset tilgang til mat, klær og utstyr. Midt oppi alt dette og travle arbeidstider på fabrikken, skal man altså ta hånd om et barn som stammer fra en tysk soldat.

Mobbing på skolen, ondsinnede naboer, lærere som bygger opp under plagingen – det er harde kår for den nye poden, og som omsorgsperson, ofte fortvilende å se på.

Spillet formidler et sterkt tema med en hovedperson som viser følelser og reagerer på dine valg du tar som voksen. Hvert døgn gir deg et viss antall «trekk», totalt syv, som skal fordeles på barnets behov for omsorg, mat, klær, hygiene og søvn.

Det er ofte hjerteskjærende å se at tiden ikke strekker til, der man må velge mellom å gi mat og et bad, fremfor å leke og gi tid, og kanskje rekker man ikke en nattahistorie før solen vender om og en ny dag med tøffe kår på skolen og arbeidsplassen trer til igjen.

Dialogen med barnet er viktig. Ofte kommer vanskelige spørsmål der man må velge mellom ulike typer svar. Noen ganger tror man at det lønner seg å pese på med omsorg og initiativ, et brev til læreren for å fortelle om situasjonen, en løgn for å skjule noe av det vonde fra barnets fortid – men av og til kan feil svar gjøre vondt verre.

Dette er absolutt et sosialt eksperiment der barnets følelser og reaksjon blir tydelig med ansiktsuttrykk og måten barnet snakker med deg på. Og selv om dette «bare» er et spill, så er temaet enda nærmere fordi man vet at dette er basert på lignende tilfeller som har skjedd her til lands.

Spillet krever at man klarer å håndtere tid og ressurser på en god måte. Man må prioritere nødvendige oppgaver, og man må forsøke å vise støtte i en situasjon som ofte er fortvilende og nærmest umulig til tider.

Med flotte animasjoner, musikk og en spillverden med butikk, et hjem, natur og mer, er det også mye dybde i dette spillet her. Temaet som blant annet tar for seg mobbing, er også like aktuelt ikke bare i retrospektiv med historien vår, men også nå i den verdenen vi er i dag.

My Child Lebensborn er gjennomført og godt utviklet fra topp til tå. Med støtte fra det offentlige er spillet også kvalitetssikret i den sammenheng, og et spill som kommer til å være viktig og relevant i lang tid fremover.

My Child Lebensborn

Format: iOS/Android
Kategori: Simulering
Utvikler: Sarepta Studio

Egnethet

My Child Lebensborn har fått aldersanbefaling fra PEGI på tolv år.

Merk at dette er et sterkt tema om mobbing, sorg og ensomhet, der et barn er i sentrum av smerten.

Det kan derfor virke ekstra nært og trist for barn som ser andre jevnaldrende i en smertefull situasjon.

Samtidig er det også et viktig læringsaspekt nettopp ved dette. Å se et offer i en slik situasjon kan også være med på å lære barn om empati.

Uansett er det viktig at foreldre snakker med barna før og underveis om barna skal spille dette spillet. For øvrig kan appen være et genialt verktøy og utgangspunkt for samtale i en skoleklasse.

Appen inneholder ingen former for reklame eller muligheter for kjøp-i-app.

Merk at spillet er tekstet på engelsk.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser