OmeTV – Video Chat Alternative

Denne appen er merket 17+ år i App Store og 18 år i Google play. 18-årsgrense i brukervilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)/Windows.

ANMELDELSE: Denne appen gjør det mulig å møte og videochatte med tilfeldige mennesker på nett. Appen har tydelig 18-årsgrense i vilkår. Barnevakten fraråder at barn og unge bruker slike apper.

Annonse


 

OmeTV er en nettside og mobilapplikasjon – kort sagt en tjeneste for tilfeldig videochat med fremmede. Utviklet siden 2015, har konseptet noe til felles med den nå nedlagte nettsiden Omegle. Hele hensikten med tjenesten er at man kobles mot tilfeldige mennesker på nett.

Utviklerne legger også vekt på at plattformen kan brukes til dating. Appen har også fått høyest mulig aldersmerking i app-butikkene, og det er tydelig angitt en 18-årsgrense i vilkår. Man er også nødt til å gi appen tillatelse til å bruke kamera og mikrofon – som aktiveres automatisk når man starter en ny chat.

OmeTV – Video Chat Alternative

Format: iOS/Android/Windows
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: Bad Kitty's Dad

For å komme i gang med OmeTV må man logge inn med en Facebook-bruker eller en VK-bruker (et sosialt medium som har hovedkvarter i Russland). Man må også i denne prosessen huke av på at man er 18 år eller over.

OmeTV er gratis å bruke, men det er mulig å betale for ekstra eksponering i appen («VIP-lounge»).

Når applikasjonen eller nettsiden er åpen, finnes det en egen start-knapp i nettleser (eller så sveiper man skjermen til høyre på mobil). Da kobles man mot et tilfeldig menneske på nett, og videochat er i gang. Man kan huke av på hvilket land man kommer fra, og hvilket kjønn man er.

Det er mulig å chatte med tekst/emojis når man er i en videosamtale, og man kan sveipe til høyre for å finne en ny person å chatte med. Man kan ikke filtrere ut hvem man kobles med, for eksempel basert på kjønn, alder eller bosted.

Det kan åpenbart ligge en spenning i det å møte tilfeldige mennesker på nett. Man vet aldri hvem som dukker opp, eller i hvilken situasjon. Alle som bruker appen godtar dette premisset. Og det er til en viss grad en anonymitet i dette med å kunne møte mennesker fra hele verden uten å oppsøke profiler først.

Småklipp som deles på sosiale medier som Tiktok og Youtube og som viser interaksjoner fra OmeTV, er også med på å drive opp interessen for denne type konsept.

Dette kan være videoklipp som viser humor og brukere som tuller («pranker») andre og filmer dette. Eller andre småklipp som viser positive interaksjoner. Samtidig får man ofte ikke innsyn i de ubehagelige nettmøtene samt risikoen som oppstår når man er i kontakt med tilfeldige mennesker på nett.

Brukere har også gitt tilbakemeldinger  på app-butikkene, der flere forteller at de har blitt eksponert for nakent innhold (menn som blotter seg/onanerer). Det ser ut til å være noe moderering i appen, men når alt av innhold er direkte, er det svært vanskelig å forebygge og forhindre upassende innhold.

I motsetning til en del sosiale medier som har 13-årsgrense og algoritmer som kobler tenåringer mot tenåringer, er det ikke noe slikt system i OmeTV. Tjenesten er utviklet for voksne, og derfor vil barn eller unge som bruker nettsiden eller appen – bli koblet mot voksne. Noe som åpenbart innebærer risiko for overgrep og kontakt med voksne som har uærlige hensikter.

Foto: skjermdump fra appen/ Bad Kitty’s Dad

Egnethet

OmeTV har fått den høyeste aldersanbefalingen 17+ år i App Store (iOS) og 18 år  i Google Play Store (Android).

Det er også lagt inn et ekstra lag med sikkerhet i Google Play for apper og spill med 18-årsgrense. Man får heller ikke lastet denne appen uten å verifisere at man er over 18 år. Dette gjelder om man har en barnebrukeren i Google sitt system (barnebruker som er administrert av en foreldrebruker). Og har man en Google konto som ikke er barnekonto, må man bevise at man er voksen ved å taste inn kredittkortinformasjon, eller ta en selfie. Vi har ikke testet, men antar at dette gjelder for alle eller mange apper som har 18-årsgrense i Google Play. Les mer om dette her.

I appens (OmeTV) brukervilkår, står det spesifisert at man må være 18 år eller over for å bruke appen/nettsiden.

Barnevaktens generelle råd er at barn og unge kjenner identiteten til den de kommuniserer med på nett. Denne type konsept, som med OmeTV, bryter med dette rådet. Barnevakten fraråder derfor at barn og unge bruker slike apper og tjenester.

Blant annet er det få eller ingen personverninnstillinger i appen. Man har ingen kontroll over kamera og mikrofon som slås på automatisk når man starter chat, og man kan heller ikke filtrere for hvem man kommer i kontakt med, basert på kjønn eller alder.

Det betyr at unge eksponeres for kontakt med voksne. Og man har heller ingen kontroll over hva motparten gjør foran kamera. Det er også en viss risiko for svindel, eller at motparten filmer skjerminteraksjonen.

Appen har rapporteringsmuligheter, og det er mulig å slette egen bruker i innstillinger.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS/Android.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser