Photomath

iOS (Apple)/Android (Play Store), anbefales fra ni år.

Last ned en "mattehjelper" som passer i lomma. Denne appen tar bilder av regnestykker og viser løsning steg for steg. Anbefales fra ni år.

Glem endeløs knoting på kalkulatoren. Dette er fremtidens måte å sjekke svarene på regnestykker (etter at barna først har prøvd seg på papir så klart).

Appen Photomath bruker mobilens kamera til å ta bilder av regnestykker og viser så svaret. Enten det er komplekse algebrastykker eller vanvittige multiplikasjonsoppgaver, så klarer Photomath det meste. Bare pek med kameraet og få opp løsningen øyeblikkelig.

En rektangulær boks med en linje som sveiper opp og ned fungerer som sikte. Dette viser at programvaren stadig er i arbeid.

Kameraet plukker opp regnestykker øyeblikkelig og viser regnestykke og løsning. Så om man har flere oppgaver listet nedover er det bare å sveive kameraet over uten å måtte trykke på en knapp for å starte prosessen for hver gang. Det er også en egen knapp for å vise hvordan regnestykket er blitt løst steg for steg. Dette kan være nyttig for å ikke bare se svaret, men hele prosessen. Det er også mulig å få vist ulike måter å løse et gitt regnestykke på.

Det geniale er at appen gjenkjenner både trykket skrift på papir og håndskrift. Med mindre man har skikkelig kråkeskrift så klart.  Man kan se i sanntid hvordan programvaren jobber og gjenkjenner tall.

Photomath

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Utdanning
Utvikler: Photomath inc

En notatblokk lagrer også de siste regnestykkene man har slått opp og det er mulig å lagre noen av disse som favoritter til senere. Dette kan være nyttig for eventuelt å repetere regnestykker man har jobbet med før, eller for å bruke som sammenligningsgrunnlag til lignende problemer som skal løses.

Appen har også en innebygget kalkulator og en graf som viser ligninger. Photomath kan ikke løse tekstoppgaver. Appen er helt avhengig av at regnestykker er stilt opp riktig og med likhetstegn for å fungere.

Utviklerne selv påpeker viktigheten av at man ikke bruker appen til å jukse på prøver eller for å få leksene unnagjort. De skriver at dette kun vil gå utover den som bruker appen selv og man kan ikke direkte «lære matte eller matematisk tenking» av å bruke appen ifølge utviklerne. Photomath er kun et tilleggsverktøy og hjelpemiddel.

Photomath kan for eksempel være nyttig til å:

  • Sjekke om en utregning er riktig.
  • Se og lære av alternative løsningsmetoder i en oppgave der man har gjort en feil.
  • Lære å løse regnestykker på en måte som kan overføres til andre, lignende oppgaver.
  • I hverdagslige situasjoner der man kan bruke denne som et alternativ til kalkulator.

Egnethet

Photomath har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS), og tre år i Play Store (Android) – altså den laveste aldersanbefalingen.

Vi anbefaler allikevel appen fra ni år. Årsaken er at man må ha noen grunnleggende ferdigheter i bunn for å sikte og bruke kameraet og navigere i menyene i appen.

Det er heller ikke sikkert at det er nyttig eller nødvendig for yngre barn å bruke denne type hjelpemiddel.

Appen har ingen reklame eller mulighet for kjøp i app, men er allikevel helt gratis å laste ned. Det ser heller ikke ut til å være nødvendig med internettilgang for å bruke appen.

Merk at det er mulig å registrere en bruker gjennom innlogging på sosiale medier eller e-post. I brukervilkårene må man være tretten år eller eldre for å gjøre dette. Vi tolker brukervilkårene slik at man har lov til å bruke appen uten innlogging selv om man er yngre enn tretten år. Tretten års-grense er kun nevn i avsnittet under «brukerkontoer».

Ved å logge inn får man enkle tilleggsfunksjoner i appen som å kunne velge foretrukne dele- og gangemetoder, valg av type desimaltegn og muligheter for å skru på varsler.

Testet på iOS

Foto: Skjermdump fra YouTube

App-trailer

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser