Pickatale – abonnementstjeneste for barnebøker

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/ iOS (Apple).

ANMELDELSE: Få tilgang til hundrevis av barnebøker på både norsk og engelsk. Les selv, eller få bøkene opplest med visuell støtte.

Nettbrett er nyttig til så mangt. Mer enn bare som underholdning, finnes det også utallige apper som kan gi barn læremuligheter innen alt fra regning til lesing.

Pickatale, en norskutviklet leseapp, sikter mot sistnevnte. Appen fungerer som en slags Netflix – men for bøker! Ved å abonnere kan man få tilgang til flere hundre bøker på både norsk og engelsk. Det er mulig å prøve appen gratis i to uker, eller så kan man abonnere på måneds- eller årsbasis.

Det finnes mye kvalitetslitteratur å velge fra.

Brillebjørn, Nora, Tambar, Pulverheksa, Ruffen, Lillesøster og Odd er et egg, er alle på plass i kategorien «norske forlag». Ellers er det faktabøker om alt fra steinalderen til UFOer, planeter og kjøretøy. Andre kategorier er kjente figurer, nyheter og popkultur, pekebøker og engelske bøker.

Pickatale – abonnementstjeneste for barnebøker

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)
Kategori: Digitale bøker
Utvikler: Pickatale AS

Man kan ha opptil fire profiler på en konto. Og det er mulig å taste inn barnets navn og alder. Ved å oppgi barnets alder får man anbefalinger tilpasset barnets nivå. Bøkene har også en graf som viser vanskelighetsgrad fra grunnleggende til avansert.

Så er det selve leseopplevelsen. Man kan velge om man skal lese selv, eller om man vil ha fortellerstemme der man enten blar selv, eller så kan appen bla sidene for barnet ditt.

Utviklerne har også lagt inn visuell støtte ved at teksten markeres når den blir lest opp. Det gjør det lettere å følge tekst og stemme. Noe som blant annet kan være nyttig når barn selv skal utvikle egne leseferdigheter. Ellers så er det mulig å justere lesehastighet til saktere eller raskere tempo.

Det er også mulig å trykke på gjenstander i bildet og få dette utpekt med både stemme og tekst for å vise hva gjenstanden er for noe. En pedagogisk grunntanke som igjen fokuserer på å lære barn nye ord.

Man finner også noen engelske bøker her. Men det overlapper litt med de norske, så per nå er utvalget noe tynt på denne fronten. Generelt så er det også varierende utvalg i biblioteket fra kritikerrost kvalitetslitteratur, til bøker som fungerer mer som fyllmasse og gir en opplevelse av kvantitet mer enn kvalitet.

Appen er beregnet for barn mellom null og tolv år. For de eldste finner man bøker som tar for seg FIFA, Rocket League, Roblox, Taylor Swift og diverse fakta- og spenningsbøker. Men biblioteket er ellers noe tynt for de eldste per nå.

Konklusjonen er at Pickatale byr på et digitalt bibliotek som treffer særlig yngre barn mellom tre og ti år. Selve leseopplevelsen er solid og kan tilpasses det lesenivået barna er på enten de lener seg på lydbøker eller lesestøtte, eller for de som leser på egenhånd.

Det er flott at bøker kan lastes ned til offline-bruk. Og det er positivt å kunne bruke skjerm til lesing og læring og samle mange bøker på en plass. Som forelder, kan man i fremtiden se rapporter over hva barna har lest. Denne funksjonen er fortsatt under utvikling.

Egnethet

Pickatale har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS), altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen skiller ikke ut bøker som er beregnet for en eldre målgruppe. Og noen av disse kan ha fortellinger og bilder som ikke egner seg for yngre barn.

Det er ingen reklame i appen eller muligheter for kjøp i app utover abonnementstjenesten.

Prisen for abonnement er enten et månedsabonnement på NOK 89/måned eller et årsabonnement på NOK 589/år. Dette er uten bindingstid. Les mer om dette her.

Merk at det er best å lese bøkene på større skjermer som nettbrett, i stedet for å bruke mobil der teksten kan bli liten. Heller kan ingen innspilt fortellerstemme erstatte lesekosen med nære voksne. I så måte kan dette kan være en fin mulighet for barn og foreldre å få positive skjermopplevelser sammen når foreldre leser for barna.

Testet på iOS

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten