Pickatale – en abonnementstjeneste for barnebøker

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store. Android (Google)/ iOS (Apple).

ANMELDELSE: Få tilgang til flere tusen barnebøker både på norsk og engelsk. Se bokforslag etter barnets alder og interesser. La barna lese selv, eller få lytte til lydbøker med visuell støtte.

Pickatale er en norskutviklet leseapp som gjør smartelefoner og nettbrett om til et fullverdig bibliotek. Med appen kan foreldre fylle deler av barnas skjermtid med lesing og læring.

Konseptet kan best beskrives som en slags Netflix – men for bøker! Ved å abonnere kan man få tilgang til flere tusen bøker både på norsk og engelsk. Opptil fire barn i husstanden kan dessuten ha sin egen profil og få bøker foreslått basert på alder, lesenivå og interesser.

Pickatale – en abonnementstjeneste for barnebøker

Format: Android (Google)/ iOS (Apple)
Kategori: Lesing
Utvikler: Pickatale AS

Det finnes mye kvalitetslitteratur å velge fra i Pickatale-appen.

I og med at foreldre kan opprette flere profiler, kan lillebror på tre år lese Tambar og Brillebjørn, mens storesøster på syv år kan lese om Star Wars, Roblox, menneskehjertet og Rødhette og Ulven.

Brillebjørn, Nora, Tambar, Pulverheksa, Ruffen, Lillesøster og Odd er et egg, er alle på plass med tanke på de yngste. Ellers er det faktabøker om alt fra steinalderen til UFOer, planeter og kjøretøy.

Andre kategorier er kjente figurer, fantastiske fortellinger, oppvekst og familie og mange flere.

Det er mye å lete gjennom og mange spennende bøker å oppdage. Og hele brukersnittet er behagelig og intuitivt – og med det superlett å manøvrere for barn!

Selve leseopplevelsen er også god. Barna kan velge om de skal lese selv, eller om de ønsker å høre boken som lydbok.

Utviklerne har også lagt inn visuell støtte ved at teksten markeres når den blir lest opp. Det gjør det lettere å følge tekst og stemme, noe som blant annet kan være nyttig når barna selv skal utvikle egne leseferdigheter.

Ellers så er det mulig å justere lesehastighet til et saktere eller raskere tempo.

Det er også mulig å trykke på gjenstander i bildet og få dette pekt ut med både stemme og tekst for å vise navnet. En pedagogisk grunntanke som fokuserer på å lære barn nye ord.

Konklusjonen er at Pickatale byr på et digitalt bibliotek som treffer særlig barn opptil ti år. Det finnes bøker for barn opptil tolv år, men utvalget er noe tynt for de eldste.

Selve leseopplevelsen er solid, og kan tilpasses det lesenivået barna er på, enten ved at de lener seg på lydbøker og lesestøtte, eller at bøkene tilpasses for de som leser på egenhånd.

Det er flott at bøker kan lastes ned til offline-bruk. Og det er positivt å kunne bruke skjerm til lesing og læring ved å samle mange bøker på en plass. Som forelder, kan man også se detaljerte rapporter om hva barna har lest.

Å motivere barn til å lese er ikke alltid enkelt. I stedet for å saumfare biblioteker og butikker, har man her en hel verden med bøker samlet på et sted. Appen har også hørespill, quizzer og podcaster som ekstra innhold.

Barna kan også jobbe for å nå forskjellige mål i appen, for eksempel å lese et gitt antall minutter per dag flere dager i strekk. Og man kan se en statistikk over antallet leste bøker, total lesetid, fullførte quizer osv. Dette kan være med på å motivere til økt lesing.

Appen koster litt i innkjøp, men mindre i måneden enn det man ville ha betalt for en gjennomsnittlig strømmetjeneste.

Egnethet

Pickatale er merket med aldersanbefaling 4+år i App Store (iOS), og 3 år fra PEGI i Google Play (Google) altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen låser ikke profiler til eldre barn. Og noen av bøkene her kan ha fortellinger og bilder som kan være skumle for små barn.

Det er ingen reklame i appen eller muligheter for kjøp i app utover abonnementstjenesten.

Prisen for abonnement er enten et månedsabonnement på NOK 89/måned eller et årsabonnement på NOK 589/år (tilsvarer 49 kroner i måneden). Dette uten bindingstid. Man kan også prøve appen ut gratis i 30 dager. Les mer om dette her.

Merk at det er best å lese bøkene på større skjermer som nettbrett, i stedet for å bruke mobil der teksten kan bli liten. Appen kan også gi en mulighet for barn og foreldre får positive skjermopplevelser sammen når foreldrene leser for barna.

Og appen kan gjerne gå som lydbok når barna skal sove for kvelden – det er en egen kategori for «nattahistorier».

Ellers finnes det også en egen løsning der en skole kan bestille et abonnement for elevene.

Testet på iOS

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 23 og er oppdatert senere.)

Foto: skjermbilde fra App Store

 

Bli medlem av Barnevakten