PlantSnap

iOS/Android, anbefales for voksne sammen med barn

Let etter blomster og annet planteliv i skog og mark sammen med barna. Ved å ta et bilde av en blomst, et tre, sopp eller annet planteliv, vil denne appen fortelle deg navnet på den. Appen anbefales som utendørsaktivitet for voksne sammen med barn.

Mobilen blir stadig mer avansert og funksjonell også når det gjelder interaksjon med omgivelsene våre i virkeligheten. Appen Whatbird kan identifisere fuglelyder ved bruk av mikrofonen på mobilen, og PlantSnap bruker mobilkameraet til å identifisere blomster, trær og annet av planteliv.

Hvordan fungerer dette i praksis? Appen bruker en avansert algoritme og sammenligner bildet du tar med hundretusenvis av andre arter som ligger i utviklerens database. Biblioteket har arter fra hele verden!

For å bruke PlantSnap må man først ut og finne en blomst eller noe annet «grønt» som man ønsker å identifisere. Det gjelder å få tatt best mulig bilde og med så høy klarhet som mulig. Det er for eksempel bedre å fokusere på én blomst, fremfor en rad med flere.

Så må man justere bildet og forminske fokus for å fjerne unødvendige bakgrunnsmotiver og lignende. Deretter slår appen bildet ditt opp mot databasen, og gir en viss prosentandel for hvor stor sannsynlighet det er for at forslaget stemmer.

Uheldigvis gis ikke navneforslaget på norsk, og det finnes per nå ikke app-alternativer som gir denne muligheten heller. Man får derimot det latinske og det engelske navnet for planten.

En måte å omgå dette på er ved å bruke en søkemotor og slå opp det latinske navnet. For eksempel ved å google «Narcissus norsk». Da får man opp søketreff på påskelilje. Så det er ofte enkelt å omgå språkbarrieren og få oversatt navnene til norsk med noen ekstra tastetrykk.

Dette er altså en flott app som passer godt for familieturer ut i skogen. Man kan gjenkjenne ukjente plantearter og på den måten lære mer om naturen. Både barn og voksne kan bli mer oppmerksomme på vakre naturmotiver i skogen, og lære mer om dem i prosessen.

PlantSnap

Format: iOS/Android
Kategori: Utdannelse
Utvikler: PlantSnap, Inc.

Egnethet

PlantSnap har fått aldersanbefaling på fire år i App Store (iOS) og tre år i Play Store (Android).

Merk at man må registrere seg med å taste inn epost når man skal bruke appen.

Det kan være lurt at en voksen stiller som administrator av appen for barn i barneskolealder, med tanke på at brukeren må stille epost til disposisjon og at appen kun er på engelsk.

Vær obs på at appen bruker mobildata for å sammenligne bilder tatt med mobilen med artene som er i databasen på internett.

Ellers er det ingen former for reklame og annonser fra tredjepart, eller kjøp i app.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser