Puppetmaster

Denne appen er merket 4+ år i App Store. iOS (Apple).

ANMELDELSE: Kul og kreativ app gjør det mulig å animere leker, dukker, tegninger og annet av ting og tang i huset. Appen byr på kreative måter å lage filmer på, men har noen valgfrie funksjoner som krasjer appen.

Det finnes flere apper for å snekre sammen digitale dukker og animasjonsfilmer. Som eksempel har man Puppet Pals og Toontastic 3D. Appen Puppetmaster skiller seg ut ved at man kan ta bilder av alt fra tegninger til fysiske dukkefigurer, og så kan man gjøre de om til digitale figurer med bevegelige kroppsdeler.

Man kan også snekre sammen egne bakgrunner og spille inn filmer, og med det har man et omfattende potensial for lek, kreativitet og læring.

Puppetmaster

Format: iOS (Apple)
Kategori: Film
Utvikler: Shmonster LLC

Når man starter appen får man et oversiktsvindu med opplæringsvideoer og noe innhold som andre brukere har laget. Alle videoene er på engelsk, så det er ikke sikkert at de er så enkle å forstå for barneører.

I menyen «animate» begynner moroa.

Det finnes en håndfull bakgrunner og figurer som utvikleren allerede har laget. Og man kan fint begynne å spille inn filmer med stemmeopptak ved hjelp av disse. Samtidig, er det mulig å legge inn egne «dukker» og bakgrunner ved å ta et bilde der og da, eller ved å hente frem et bilde fra mobiltelefonens fotoalbum.

Kildene til dukkefigurene kan være flere. Det kan være en tegning som barna har laget fra bunn eller et fargeleggingsark. Eventuelt kan barna finne frem ekte leker, eller snekre sammen grønnsaker og lage en figur ut av det.

Helst bør figuren ha adskilt og godt synlig hode, hender, bein og armer.

Når man har knipset bilde av figur og mulig hovedperson i barnas historie, starter en ny og bittelitt teknisk prosess. Her må man fortelle appen hvor de ulike kroppsdelene befinner seg. Dette finner den nemlig ikke helt ut av seg selv.

Det første man gjør er å tegne opp hode, hender, armer og midje. Jo mer nøye man er her, jo bedre ser animasjonene ut. Derfor finnes det en mulighet for å justere på størrelsen til «malerbørsten» der man markerer kroppsdelene.

Etterpå må man markere overganger, eller ledd på kroppen til figuren. Her finnes det en autofunksjon, men den er ikke så treffsikker. Derfor lønner det seg å justere litt også her.

Når prosessen er ferdig, kan man lagre kreasjon og dukkefiguren. Deretter er det bare å velge bakgrunn, og så kan man starte filmingen. Også her kan man velge mellom bakgrunner som er knipset med mobiltelefonens kamera, eller hentet fra et annet sted.

Det finnes to måter å animere figuren på. Man kan bruke hånden og bevege hele figuren, eller individuelle kroppsdeler. Alt dette er med på å gi mer liv og røre til figuren. For eksempel om den vinker med den ene hånden, eller går i spagat med begge beina.

Appen bruker også mikrofon, og når man snakker, beveges munnen på figuren.

En neste funksjon for å bevege dukken kunne ha vært ganske så artig. Men den virker ikke så bra i praksis. Konseptet er at mobiltelefonens kamera fanger opp dine egne bevegelser med kroppen, og så beveger dukket seg på samme måte.

Dessverre fører dette ofte til at appen krasjer, eller så starter dukken å bevege på seg før den har kartlagt din kropp. Dermed kopieres ikke bevegelsene riktig.

Puppetmaster er en artig app for å lage egne animasjonsfilmer med digitale dukker. Med muligheten som barna har for å skreddersy egne bakgrunner, og for å lage dukker ut ifra nesten hva som helst – er det stort rom for kreativitet, lek og læring.

Her er det egentlig bare fantasien som setter grenser.

Appen er ikke uten utfordringer. Det er noe komplekst å tegne opp ledd og kroppsdeler så nøye som mulig. I tillegg er det noen funksjoner i appen som fører til at den rett og slett krasjer. Men basisfunksjonene fungerer i det minste, og det vil være nok til mange barn og unges bruk.

Foto: skjermdump fra Puppetmaster/ Shmonster LLC

Egnethet

Puppetmaster har fått aldersanbefaling 4+ år i App Store (iOS).

Appen er intuitiv å bruke, selv om tekst og tale på instruksjoner er på engelsk. De fleste symboler vil allikevel barn fint forstå på egenhånd.

Det er en mulighet for å dele video direkte til utvikleren. Denne funksjonen er låst med en enkel mur.

Ellers påpeker Apple i App Store at appen kan samle inn kontaktinformasjon, brukerdata, diagnostikk og noe mer, men at dette ikke knyttes til brukerens identitet.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser