Quizlet

iOS (Apple)/Android (Google), Barnevakten anbefaler appen fra 13 år.

Denne appen tar innlæring av gloser til et nytt nivå. Quizlet lager automatisk oppgaver til ord man skriver inn. Barnevakten anbefaler appen fra 13 år.

Å pugge gloser i det evige kan neppe sies å være akkurat gøy.

Enten det er engelsklekser på barnetrinnet eller innlæring av fremmedspråk på ungdomsskolen, så finnes det et alternativ med Quizlet som i det minste gjør prosessen noen hakk mer motiverende.

Quizlet finnes både som nettside og en app.

Det finnes fordeler og ulemper avhengig av hvilken plattform man velger. Det er raskere å skrive inn ord på et PC-tastatur og mer oversiktlig med større skjerm. Men når dette er gjort, så er oppgavene morsommere å løse på en berøringsskjerm.

Men akkurat hvilken nytteverdi har Quizlet rent praktisk? (Artikkelen fortsetter under bildet.)

Skjermdumper fra appen Quizlet.

Appen er et åpent program der man selv kan skrive inn ord som man vil memorere, eller så kan man finne ferdige opplegg som andre har laget. Sistnevnte varierer i kvalitet fra profesjonelle til rent amatørmessige opplegg.

I appen kan man skrive inn ord på en side i en tabell og definisjonen eller oversettelsen på den andre siden. Når ønsket mengde med ord er skrevet inn, blir dette lagret som et «studiesett». Og man kan lage flere slike studiesett om man ønsker.

Deretter finnes det flere måter man kan jobbe med ordene på og disse lages automatisk.

Det er mulig å høre ordene lest opp av en stemme i appen. Man kan bruke «huskekort» der man får ordet man skal lære på den ene siden av kortet, og definisjonen bakpå. Det finnes også oppgaver der man skal skrive oversettelsen av ordet på riktig måte og et spill der man skal matche ord.

Til slutt kan man kjøre en test på seg selv med ulike spørsmålstyper som man selv velger. Det kan være riktig/galt, flervalgspørsmål eller at man må skrive ordene riktig.

Quizlet

Format: iOS/Android
Kategori: Læring/språk
Utvikler: Quizlet Inc.

Quizlet kan altså være et godt verktøy for å lære seg nye ord. Ved å få muligheten til å få ord opplest og i tekstform har appen flere måter man kan lære på. Dessuten får man øyeblikkelig svar på om forsøkene er riktige eller gale når man jobber med oppgavene i appen.

Man kan også dele studiesettene sine med andre med nettlenker.

Mye av kvaliteten og utbytte av appen er avhengig av hva man selv legger inn. Barn må huske på å skrive ordene riktig. Det kommer opp ordforslag når man taster inn bokstaver, noe som gjør det litt raskere å skrive inn ord på berøringsskjerm som ikke har tastatur.

Et minus med appen er at man lærer ord uavhengig av kontekst. Glosene kunne for eksempel ha blitt brukt i en hel setning.

Egnethet

Quizlet har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år i Play Store (Android) – altså den laveste aldersanbefalingen.

Utvikleren krever at barn yngre enn tretten år må ha tillatelse fra foreldre. Dette står i brukervilkårene til Quizlet. Når barn taster inn fødselsår og dato må de derfor skrive inn foreldrenes epostadresse dersom de er under tretten år.

Vi i Barnevakten velger å anbefale appen fra ti år på grunn av vanskelighetsgrad.

Prosessen med å skrive inn ord er langt fra helautomatisk. Barn må selv, eller med hjelp av en voksen, påse at alle ord de skriver inn er riktig. Hvis ikke vil de få lite utbytte av appen og feillæring av ord.

Selv om Quizlet er gratis å bruke, finnes det også muligheter for å kjøpe et årsabonnement (rundt 200 kroner i året). Da fjerner man reklame fra appen og kan få andre fordeler som å bruke appen uten internett, at man kan legge til bilder til ordene man jobber med og at man kan scanne papirark og legge til ord automatisk.

Testet på iOS

Foto: Skjermdump fra YouTube

App-trailer

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser