Shadow Puppet

App med anbefalt aldersgrense 4+ år fra App Store. iOS (Apple).

ANMELDELSE: Superenkelt presentasjonsverktøy gjør det mulig å lage spennende fortellinger og faktainnhold i videoformat. Barnevakten anbefaler denne appen fra seks år.

Appen ser ikke lenger ut til å være tilgjengelig i App Store.

Til tross for et misvisende navn, handler appen Shadow Puppet ikke om dukker. Appen er faktisk et presentasjonsverktøy – kall det «Powerpoint for barn».

Appen er veldig enkel og intuitiv å bruke (men har engelsk tekst). Man kan formidle en samling av tekst, tegning, bilder, video og taleopptak.

Shadow Puppet

Format: iOS (Apple)
Kategori: Presentasjonsverktøy
Utvikler: Seesaw Learning Inc.

Appen er gratis å laste ned for lærere og elever, og kan kjøpes i fullversjon til hjemmebruk.

Vi har kun testet hjemmeutgaven og ikke skoleutgaven.

Presentasjonene man lager i denne appen kalles «puppets». Med hver nye presentasjon begynner man med å velge bilder og video fra mobilens kamerarull. Rekkefølgen som man velger bilder/video avgjør kronologien i presentasjonen.

I tillegg til det som allerede finnes på mobilens kamerarull, kan man også søke etter og bruke bilder fra kart, berømte landemerker (satellittfoto) og man kan legge til GIF (små, morsomme videosnutter som man finner på internett).

Med gratisversjonen er man begrenset til 10 bilder/videosnutter (gjelder ikke utdanningsversjonen). Men med et kjøp på 22 kroner kan man bruke opptil 100 filer, og man kan bruke flere tegneverktøy og lagre video i høyere kvalitet.

I neste steg i prosessen ser man de valgte bildene og videosnuttene som en lysbildefremvisning (minner om måten man ser lysbilder inne i Powerpoint).

Det finnes en opptaksknapp som plukker opp alt man gjør på skjermen pluss stemmen din. Opptaket kan pauses og gjenopptas når som helst. Og det er enkelt å bytte mellom bildene slik at man får fremgang i opptaket.

Dermed blir bildene en slags scene. Man kan for eksempel bruke et tegneverktøy for å markere noe på et kart, eller legge til hjerte-emojier til et naturbilde.

Det går også an å zoome inn på et bilde og forflytte perspektivet slik at man kan fokusere på bestemte motiver eller personer i et bilde. Alle slike bevegelser blir fanget på film takket være opptaksknappen.

Presentasjoner kan også pyntes med informativ tekst og emojis, for eksempel om man skal lage et åpningsbilde med tittel, eller for å forklare noe underveis i presentasjonen.

Tekstverktøyet er ganske minimalistisk, men det er mulig å skrive inn hva enn man måtte ønske, og man kan bytte mellom noen fonter, justere farge og plassering av tekst og animasjoner.

Det er også mulig å legge til bakgrunnsmusikk. Med appen følger det med noen få sanger, utover det må man ty til album og låter som man har lagt inn på enheten selv.

Ferdige presentasjoner lagres som videosnutter på enheten. Disse kan også redigeres i etterkant, eller så kan man dele disse ut på diverse sosiale medier, meldingstjenester og e-post.

Shadow Puppet er et flott presentasjonsverktøy som er enkelt å bruke. Allikevel er mulighetene omfattende.

Siden det er mobilens egen kamerarull som brukes som utgangspunkt, kan man ta bilder selv, eller hente bilder fra internett (husk opphavsrett) og her er jo utvalget nærmest uendelig. Dermed havner denne appen i samme selskap som for eksempel Book Creator-appen.

Barn kan lage presentasjoner i fag og kombinere tekst, video og bilde. Et emne i naturfag kan presenteres med taleopptak, og barn som har vært på ferie kan samle de beste minnene og formidle dem som en film.

Ikke minst med barn og unge som kvier seg for å holde en presentasjon foran klassen, kan slike verktøy som dette by på et «tryggere» alternativ.

Egnethet

Shadow Puppet har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS). Altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen inneholder kjøpemuligheter (gjelder ikke utdanningsversjonen). For 22 kroner kan man betale for muligheten til å legge til flere bilder, bedre videokvalitet og noen flere tegneverktøy. Alle videoer markeres med logoen til utvikleren når disse eksporteres. Ved å betale 55 kroner kan man fjerne denne logoen.

Merk at appen også kan knytte seg til diverse sosiale medier som Instagram og Facebook, samt e-post dersom man har logget inn på slike tjenester på mobiltelefonen. Appen gjør dette for å muliggjøre deling av presentasjoner.

Ellers er det ikke noe innhold i appen som ikke egner seg for barn. Det eneste er GIF-ene som man kan søke etter på nett. Her kan det potensielt dukke opp innhold som ikke egner seg for barn.

Når man lager presentasjoner som skal lagres på nett må man også huske opphavsrett til bildene man bruker. Bilder som dukker opp i søkemotorer som nettleseren Google Chrome og Microsoft Edge, er ofte beskyttet av opphavsrett. Disse kan man ikke bruke uten videre. Men det finnes også nettsider som for eksempel denne, som har en del foto som kan brukes til ulike formål.

I den sammenheng må man også huske på å innhente samtykke dersom man tar foto, video og taleopptak av andre personer.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten