Snapseed

iOS/Android, anbefales fra ni år

Dekker Snapseed alle dine behov for å redigere bilder? Nesten i hvert fall. Appen anbefales fra ti år.

Er bildet du nettopp tok med mobilen litt kjedelig? Hva med å piffe det opp med et filter, sort/hvitt, en pen ramme, eller med et spesielt område i fokus? Kanskje er det litt for lyst, eller litt for mørkt for din smak.

Med Snapseed kan du redigere bilder og ta dem til det neste nivået innen fototeknikk, og det uten å måtte forlate mobilens trygge rammer.

Utrolig nok er Snapseed helt gratis til både iOS og Android. Men funksjonene og mulighetene er rikelige, samtidig som de er innenfor nivået til en alminnelig mobilbruker. Også profesjonelle fotografer bruker Snapseed til å forbedre egne bilder.

Når man starter opp Snapseed får man instruksjoner som veileder deg hele veien, og teksten er på norsk! Først åpner man et bilde fra galleriet på mobilen, eller så kan man bruke kameraet for å knipse et bilde rett inn i programmet. En liten blyant nede i hjørnet tar deg inn i hovedmenyen. Her er det underkategorier som bildejustering, beskjæring, rotasjon, rensing, tekst, filtre, og mulighet for å forbedre ansikter, i tillegg til langt mer.

Altså det meste av det man kan forvente av funksjoner for fotoredigering. Og prosessen er ofte smertefri. Går man for eksempel inn på bildejustering, så kan man sveipe til høyre eller venstre på bildet for å endre lysstyrke. Det samme gjelder for filtre, og man ser endringen øyeblikkelig ved hvert sveip. I tillegg er det muligheter for å gå tilbake og forkaste endringer dersom man har overeksperimentert, noe som kan være godt når kreativiteten tar totalt overhånd.

Det er også mange fine maler for å legge til tekst i bildet, alt fra plakater som ser profesjonelle ut, til mer ordinær tekst. Og man kan endre farger, fonter, og dra og slippe teksten i bildet. Ved å knipe på skriften, kan man forstørre eller forminske den også. Så prosessen er intuitiv fra start til slutt, og man får alltid instruksjoner underveis.

I tillegg til den enkle måten å gjøre endringer på med sveipebevegelser, så finnes det også en menylinje helt nederst i appen, her åpner det opp for mer avanserte justeringer.

Alt i alt er Snapseed en helt suveren app som leverer det meste innen funksjoner for å redigere bilder. Her kan barn og unge redigere bilder uten å måtte kjøpe dyr programvare. Og dessuten får man en mildere vei sammenlignet med komplisert programvare til PC og Mac.

Og det er enkelt å lagre redigerte bilder på mobilen, eller å dele dem på internett med andre.

Snapseed

Format: iOS, Android
Kategori: Foto og video
Utvikler: Google Inc

Egnethet

Snapseed har fått PEGI angitt til tre år i Play Store, og aldersanbefalingen 4+ i App Store, altså den laveste aldersanbefalingen.

Når det gjelder innhold kan yngre barn bruke appen, men vi velger allikevel å anbefale den fra ti år på grunn av vanskelighetsgrad.

Selv om tekst er på norsk, og prosessen nokså intuitiv, er det tydelig at utviklerne sikter mot brukere som har litt erfaring bak seg. Men dersom barn har interesse for denne type programmer er det bare å prøve seg frem allikevel. Her er det mye rom for læring og kreativ utfoldelse.

Sosiale medier har ofte enkle redigeringsmuligheter for bilder, og man kommer langt med disse. Men for å få større kontroll over prosessen, er Snapseed å anbefale. Her er det flere detaljer å bryne seg på.

Det er ingen reklame eller mulighet for kjøp i app.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser