Spleiselaget: Byen

iOS/Android/Windows/Mac. Barnevakten anbefaler dette spillet fra tolv år.

Gå inn i rollen som borgermester og ta hånd om innbyggernes behov samtidig som du sjonglerer på inntekter og utgifter i budsjettet. Dette kunnskapsspillet kan lastes ned gratis og anbefales både til hjemmebruk og til barn i skolen som skal lære mer om samfunnets behov.

Skole, politi, brannvesen, veier og mer driftes alt gjennom blant annet skatteseddelen. Derav tittelen til dette spillet, der uttrykket spleiselaget dreier seg om at vi alle bidrar til at samfunnet går rundt rent økonomisk.

Men det er ikke så enkelt å gripe rent konkret om hvorfor man skal betale skatt, hva pengene går til og hva slags behov kommunene eller byen man bor i har.

Noen ganger kan det virke som om de politiske lederne sitter på en utømmelig pengesekk når debattene spinner for fullt enten i sosiale medier eller når en politiker står på talestolen. Hvorfor kan ikke kommunen bare betale for oppgraderingen av skolen, utbedring av fortauene eller gå til innkjøp av en skinnende ny statue i gågata?

Spillet Spleiselaget: Byen plasserer deg i setet som borgermester. Her skal du ta ansvar for å drifte og bygge ut en by i en grafikk og tilnærming som minner litt om en forenklet utgave av de gamle Sim City-spillene.

På den ene siden må man høre på innbyggernes behov. Det kan være kjeltringen Tom Hue, politimannen Harry Nesbø, læreren Helene Matte eller pensjonisten Arntleif Kjellbred. De har alle behov og ønsker som du må ta hensyn til.

Klarer man ikke dette, vinner man kanskje ikke valget. Det står nemlig en konkurrent som venter og gjerne tar plassen din ved neste valg. Målet med spillet er å holde ut i tre perioder. Etter det, har man «vunnet» spillet.

For å komme dit må man også balansere budsjettet. Skatteinntektene kan bli brukt på å lage boligområder, industri, sykehus og skoler. Det handler om å prioritere med de begrensede midlene man har. I tillegg får man stadig forespørsler som ønsker om å bedre veisikkerheten, et suppekjøkken som trenger donasjoner, katastrofer i Europa som påvirker matimport og mer.

Spleiselaget: Byen

Format: iOS (Apple)/Android (Google)/Windows/Mac
Sjanger: Simulering
Utvikler: Hyper Games

Bruker man opp pengene med en gang, har man ikke råd til å håndtere plutselige kriser.

Dette spillet handler derfor om å tenke kortsiktig og langsiktig til samme tid. Og man kan se konsekvenser av de valgene man tar, for eksempel ved å satse på boligområder så får man flere tilflyttere, ved å satse på veisikkerhet unngår man ulykker osv. Dersom man ikke vedlikeholder bygninger, så ser man at de forfaller ganske så raskt.

Utviklerne skriver at Byen er et læringsspill om samfunn, skatt og arbeidsliv for elever i ungdomskolen. Dette skal være en underholdende, men også lærerik måte å se disse aspektene i sammenheng, samtidig som man også dekker kompetansemål i skolen.

En av de positive aspektene med spillet er at barna ikke bare øker kunnskap, men de må også ta aktive valg basert på kunnskap. Og de får raskt tilbakemelding på om dette har gått i byens favør eller ei.

Spill har en evne til å gi deltakeren valgmuligheter og kan så simulere en gitt hendelse. Og dette kan være motiverende for barn samtidig som det også kan gi rom for diskusjon og samtale. Dette spillet byr også på quizzer med spørsmål som dukker opp. Så her må man også ha litt bakgrunnsinfo fra før og kjenne til en del grunnleggende begreper, for eksempel MVA og frikort.

Grafikken er også innbydende og det finnes en egen opplæring i starten av spillet som lærer deg det grunnleggende. Brukersnittet er også intuitivt å forholde seg til.

Mer enn et rent spill er Spleiselaget: Byen først og fremst et læringsspill med et forenklet fokus. Skal man gå for et ordentlig bybyggerspill med lengre spilletid og avanserte muligheter, er for eksempel Cities Skylines heller å foretrekke.

Spleiselaget: Byen er kortvarig og har en styrt progresjon. Her handler det om å få et læringsutbytte mer enn underholdning. Men i en klasseromssetting eller for barn som ønsker å lære mer om skatt, arbeid og samfunn, er dette et glimrende spill som er helt gratis å laste ned.

Men dette er allikevel ikke et fullverdig spill som kan holde på interessen over lang tid. For dette formål er spillet altfor kortvarig og forenklet.

Egnethet

Spleiselaget: Byen har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS) og tre år i Play Store (Android).

Det er ingenting rent visuelt eller innholdsmessig som gjør at spillet ikke passer fra denne alderen. Men på grunn av vanskelighetsgrad, anbefaler vi spillet fra tolv år.

Utviklerne selv skriver at spillet passer for elever i ungdomsskolen, men det er ikke noe i veien for at også eldre barn i barneskolealder også kan få utbytte av appen/spillet.

Spillet inneholder ingen reklame eller muligheter for kjøp i app.

Merk at det finnes en toppliste (highscore) med resultater som er synlige og tilgjengelige også for andre.

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser