Stumble Guys

App med anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI og 9+ år fra App Store. Android (Google)/iOS (Apple).

ANMELDELSE: Vill og kaotisk hinderløype-konkurranse på mobil.

Med nesten samme navn og likhet, og på grensen til plagiat av spillet Fall Guys, har mobilspillet Stumble Guys tatt topplistene med storm. Stumble Guys er et gratis spill til PC og mobil der man skal konkurrere med 32 andre spillere om å komme først gjennom en kaotisk hinderløype.

På en tilfeldig valgt bane løper 32 spillere fra start til mål hvor kun et begrenset antall kvalifiserer til neste runde. En spiller står igjen som vinner til slutt.

Stumble Guys

Format: iOS / Android
Kategori: Spill
Utvikler: Kitka Games

Hinderløypene er varierte og kaotiske. Det finnes rullebånd som går i alle veier, hammere som svinger fra taket, roterende gulv, gigantiske fotballer som skal treffe mål, fallende gulvlemmer, islagte baner, bowlingkuler og mer.

Som spiller må man navigere trygt gjennom hindringene og motspillerne som kan være en reell plage.

Spillet er fargerikt, enkelt å plukke opp, men vanskelig å mestre. For å virkelig bli god må man være kjapp, responsiv og observant. Det gjelder å time riktig når man skal løpe under en fallende slegge, eller å treffe riktig på en dør som heises opp og ned.

Med en leken og fargerik stil har finske Kitka Games fått til en oppskrift som fungerer. For selv om Stumble Guys ser ut som noe enkelt og tatt rett ut fra en tegnefilm – byr spillet allikevel på konkurranse og mestring.

Å danke ut 31 andre spillere og endelig komme først i mål er helt herlig. Bare fordi man valgte en annen vei enn de andre, slik at motspillerne falt ned i hullene på en roterende tømmerstokk.

Stumble Guys fungerer godt, selv med virtuelle kontrollere på mobil. Så klart er presisjonsspill best med fysisk styring, men allikevel, Stumble Guys er et av de bedre spillene som fungerer helt fint som skjermspill.

Man kan også spille sammen med venner ved å dele en unik kode slik at andre får logget seg på ditt «rom». Utover det kan hver enkelt spillfigur utstyres med forskjellige klær og brukernavn.

Her kommer også pengebiten inn i dette spillet. Man kan kjøpe sesongkort (stumble pass) for å få flere kosmetiske goder, raskere. I tillegg inneholder spillet reklame, og man kan se reklamesnutter for å få kosmetiske goder og spillvaluta som belønning.

Det er også mulig å betale ekte penger for mer spillvaluta, eller for å fjerne de obligatoriske reklamevideoene i spillet.

Ellers har spillet noe forbedringspotensial. Selv om det er variasjon i måten spillet oppleves på. For eksempel at noen baner er rene hinderløyper, andre er fotballspill eller områder der man skal dukke unna hindringer som kommer mot deg – er det fortsatt mange av banene som dukker opp om igjen.

Det kunne med fordel ha vært flere baner å spille på.

Utover det er Stumble Guys et fargerikt hinderløype-eventyr. I porsjoner er det moro å hive seg ut i helsprø landskap med all slags duppeditter som må overvinnes. Og selv om kun en spiller kan nå førsteplassen – er det uansett gøy å delta. Så lenge man ikke blir for frustrert av å få en hammer i hodet iblant.

Alle foto: Kitka Games

Egnethet

Stumble Guys er merket 9+ år i App Store og 3 år av PEGI i Google Play.

Apple begrunner anbefalt niårsgrense med sjelden tegneserievold/fantasivold.

Spillet har tegneseriegrafikk. Spillfigurene løper gjennom hinderløyper og blir slått, dyttet og faller ned stup og borti elektriske gjerder. Man ser ikke synlig skade på spillfigurene, og det er ikke noe blod eller annet av innhold som er grafisk utover det. Spillet er altså ikke særlig voldelig.

Man kan spille med andre på nett, men ikke chatte direkte med dem (kun testet på mobil). Det er mulig å se andres brukernavn.

Første gang man starter spillet på mobil (kun testet på iOS / Apple) blir man bedt om å huke av på innstillinger for reklame/tillatelser. Her kan det være lurt å gå gjennom hver meny individuelt, for eksempel ikke å gi tillatelse til at appen bygger en profil av brukeren for så å tilpasse reklame. Antageligvis vil spillet fortsatt samle inn brukeropplysninger og levere reklame uansett, men kanskje kan man minimere omfanget.

Merk at det er mulig å kjøpe kostymer til spillfiguren. Man kan ikke velge enkeltantrekk direkte, i stedet betaler man for kategorier med en viss sansynlighet for å få noe sjeldent eller mindre sjeldent. Det finnes også lykkehjul som man kan spinne for å få en mulig gevinst.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Testet på iOS

Reklamefilm

Lenke til appen her: iOS / Android

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser