Thinkrolls: Kings & Queens

iOS (Apple)/Android (Google), anbefales fra fem år.

Hjernetrim for de minste tar for seg logisk tenking, problemløsing, fysikk og lekne spillfigurer i en eventyrverden. Anbefales fra fem år.

Selv de minste kan ha godt av noen «hjernenøtter» å bryne seg på iblant.

Og denne appen er utmerket for nettopp det. Med et enkelt konsept er allikevel de logiske hindringene utfordrende og legger opp til at barn må tenke strategisk og se årsak og konsekvens i sammenheng.

I Thinkrolls skal barna aller først lage sin egen figur. Avataren består av et rundt ansikt. Dette kan man bytte farge på og det er mulig å endre alt fra hårfasong til briller, type munn og diverse kroner (tiara). Når spillfiguren er ferdig snekret, er det bare å begi seg ut på rundt 228 logiske hindringer som skal løses.

Man beveger spillfiguren ved å rulle den frem og tilbake som et hjul. Nokså intuitivt for de fleste.

Målet er å finne nøkler som låser opp en av de mange portene man støter på. Det kan hende at man må dra et tannhjul ned for å låse opp en heis eller en bevegelig bro. I prosessen må man også være forsiktig og ikke stenge seg selv inne og være obs på hvilken gjenstand som skal beveges i hvilken rekkefølge.

Etter hvert er det nemlig flere tannhjul som skal beveges etter hverandre. Gjør man en feil, blir man sittende fast.

Spillet går allikevel ikke på tid og det er ingen umiddelbare farer bortsett fra at man kan sitte fast et eller annet sted. Gjør barna feil, er det bare å trykke på «om igjen». Denne knappen kan man trykke på så mange ganger man vil uten at man blir straffet ved at en poengsum minskes og lignende.

Barna får derfor en ro og en tilgivende atmosfære som ikke straffer og synliggjør feil. Dette kan være med på å bygge opp evne til utholdenhet og tro på at man kommer til å klare å løse utfordringene i spillet. Man får jo faktisk så mange sjanser som man trenger!

Tematikken er slott og eventyr og det finnes tolv vakre bygninger og gjenstander i interiøret som barna kan lete etter.

Det kan være flaggermus, spøkelser og en vennlig drage. Ved å løse logiske hindringer, finne diamanter og plukke opp godteri blidgjør man også dragen som i retur gir spilleren nye kroner, pyntegjenstander og hårfasonger som man kan dandere spillfiguren med.

Thinkrolls: Kings & Queens

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Hjernetrim
Utvikler: Avokiddo
Pris: Kr. 44 i App Store (november 2018)

Logiske hindringer i spillet består blant annet av:

  • Blokkerte veier som skal ryddes.
  • Tannhjul som setter igang heis, stiger og bruer.
  • Et musikkinstrument som spiller av en nattasang for en krokodille.
  • Speil som fjerner et spøkelse.
  • Håndtak som åpner og stenger for hull.
  • En magisk evne som lar deg fly.

Opptil seks barn kan spille på hver sin bruker. Grafikken er også rettet mot målgruppen og gir et koselig og lystebetont miljø for hjernetreningen.

Egnethet

Thinkrolls: Kings & Queens har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS), og tre år i Play Store (Android) – altså den laveste aldersanbefalingen.

Utviklerne anbefaler appen for to målgrupper: Barn fra fem år og barn fra åtte år.

Det er blant annet mulig å velge i innstillingen «enkelt modus» og «utfordrende modus». Valg av disse tilpasser vanskelighetsgraden til barn fra fem eller åtte år.

Appen er gratis å laste ned til Android slik at man kan prøve spillet og eventuelt kjøpe fullversjonen av appen. Til iOS kjøper man hele med en gang. Det er også reklame for andre apper fra utvikleren i appen.

Testet på iOS

Foto: Skjermdump fra YouTube

App-trailer

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser