Toca Builders

iOS/Android, anbefales fra fire år

La denne koselige gjengen med bygningsarbeidere sjarmere deg, og slipp fantasien og designviljen løs i et fritt og åpent landskap. Appen anbefales fra fire år.

Minecraft er blitt kritikerrost og anerkjent som et spill der barna virkelig får bryne seg på kreativitet og læring. Men veien til å mestre et slik spill kan være lang for de aller yngste, i hvert fall når det gjelder kompliserte kontrollere og samling av ressurser. For å dekke dette gapet har utviklerne Toca Boca gjort sitt med appen Toca Builders.

Her skal man altså bygge av hjertens lyst og med noen sjarmerende bygningsarbeidere til hjelp. Alt man lager i spillet blir tatt vare på, slik at man kan starte nye prosjekter, eller fortsette på gamle dersom det er ønskelig.

Hele byggevirksomheten foregår i et åpent, kvadratisk landskap. Det er mulig å endre perspektiv omkring karakteren man styrer, eller så kan man forstørre og forminske bildet med enkle knipebevegelser.

Men dette er som nevnt ikke noen enmannsjobb. Hjelperne dine består av seks søte robotlignende skapninger, som alle har ulike ferdigheter og funksjoner. En figur fargelegger bakken og man kan sveive på en ball for å kontrollere bevegelsene. Det er også mulig å endre malingstype i alle tenkelige farger.

Nestemann er ekspert på å slippe byggeklosser bak seg og i høyden. En edderkopplignende figur kan løfte unna klosser med heisekranen sin, noe som er nyttig hvis man har plassert en kloss på feil sted og ønsker å legge den på en annen plass.

Så har vi en kar som er ekspert på å slippe klosser under seg, en som kan skyte maling hvor som helst på kartet med god nøyaktighet, og så har vi en som er god på å plassere klosser i høyden, og eventuelt ødelegge klosser ved behov.

At man har en gjeng som jobber sammen på denne måten, gjør opplevelsen langt mer spennende og interaktiv enn ellers. Det er gøy å utforske de ulike figurene og se hvordan de jobber, og så blir det mer lekpreget, for eksempel når man leker med heisekranen, og bytter så over til figuren som maler. Det blir nesten som en ekte byggeplass.

Appen har fine farger og flott grafikk. Her er det bare fantasien som setter grenser for hva man ønsker å bygge. Og det er heller ikke noe fokus på feil, i og med at det er enkelt å gjøre om på byggeprosessen.

Toca Builders

Format: iOS/Android
Kategori: Utdanning
Utvikler: Toca Boca AB

Egnethet

Toca Builders har fått aldersanbefaling tre år i Play Store (Android), og fire år i App Store (iOS), altså den laveste aldersanbefalingen.

Vi velger å anbefale appen fra fire år på grunn av vanskelighetsgrad. Det krever sitt å styre og manøvrere de forskjellige figurene, og kamerperspektivet kan være noe trøblete å kontrollere til tider.

Appen inneholder ingen former for reklame eller plagsomme pop-ups, men det finnes lenker til flere apper fra utvikleren. Lenken er beskyttet av inntasting av fødselsdato, men dette er forholdsvis enkelt å overgå.

Med Toca Builders vil barn få bryne seg på design og kreativitet. Appen innbyr til lek og utforsking, og lærer barn enkle kjennetegn på hva som må til for å få til en byggeprosess. Her er det også eksperimentering med farger, romforståelse og navigasjon.

Testet på iOS

Foto: Skjermdump fra YouTube

App-trailer

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser