Toca Life: Hospital

iOS (Apple)/Android (Google), anbefales fra tre år.

I denne appen kan barna utforske det som skjer på et sykehus. Toca Life er en serie med apper som byr på digital rollelek ved at barna kan flytte på figurer og gjenstander på skjermen på samme måter som med dukker. Anbefales fra tre år.

Å leke med dukker og dukkehus på stuegulvet er med på å sette fantasien til barna i spinn. Det kan by på utallige timer med kreativitet og rollelek.

Til nesten det samme formål finnes det også alternativer på den digitale fronten.

Toca Life er en serie med apper som er utviklet av Toca Boca. De er anerkjent for å lage kvalitetsinnhold for barn. I Toca Life utforsker barn kjente og kjære omgivelser enten det er hjemme, på skolen eller andre arenaer.

Her leker barna med figurer og gjenstander på skjermen på samme måte som om det var dukker og dukkehus i virkeligheten. Figurene kan flyttes på og om man plasserer de på ulike steder så reagerer de med omgivelsene sine. Det kan være at vannet begynner å renne i en dusj, at figurene spiser mat, sover og spiller på et instrument.

Andre gjenstander er også interaktive, som at man kan trekke for gardiner, skru av lys i rommene og mer.

Fordelen med å ha alt digitalt er at man har alt utstyret tilgjengelig på et sted. Svære sykehus, skoler og hjem og alt av inventar blir tilgjengelig for lek bare på et tastetrykk. Også slipper man å rydde opp etterpå for de som synes at sånt er strevsomt. Men selvfølgelig, så kan ikke digital rollelek erstatte verdien av å leke også utenfor skjerm.

Utbytte av rollelek enten barna leker på en digital eller fysisk arena kan være at:

  • Barna går inn i en fantasiverden der de er med på å bestemme premissene.
  • Øve på perspektivtaking.
  • Utvikling av ordforråd og muntlige ferdigheter.
  • Barna kan lage egne fortellinger og historier.
  • Barn kan forberedes på areaner som skole, sykehus og lignende før de kommer dit.
  • Kan gi rom for samtale mellom voksne og barn.

I Toca Life: Hospital er det som nevnt sykehuset som er arenaen og her får barna en fullverdig institusjon stappet fullt av pasienter og helsepersonell. Det er fem etasjer å utforske med en egen familieetasje, laboratorium, operasjonssal og mer.

Man kan bruke ultralyd på gravide og CT og røntgen for å stille diagnoser. Det finnes sykehustraller, medisinering, bandasjer, sykehussenger, hjertemonitorer og mye mer. Alt er plassert i en barnevennlig setting og med en leken stemning. Selv om sykehuset med livets mange faser er settingen, så er alt presentert på en pedagogisk og lystbetont måte.

Sykehuset er til tider morsomt og tullete. Det finnes for eksempel bakterier og organer med smileansikt.

Toca Life: Hospital

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Utdannelse
Utvikler: Toca Boca

Toca Life: Hospital er et spill uten et gitt formål. Det er barna selv som leker i et miljø der de bestemmer hva som skal skje. Dette gjør de ved å bevege på figurer og leke med gjenstander. Det er mye forskjellig å utforske fra sykehusmaskiner til alminnelige gjenstander i omgivelsene.

Det er også mulig å ta opptak av det som skjermen slik at barna kan spille av egen video i etterkant. Da kan de bevege figurer og legge til egne stemmer.

Grafikken er pen og innbydende og dette er en kvalitetsapp som byr på timevis med underholdning og som kan spilles om igjen utallige ganger.

Egnethet

Toca Life: Hospital har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS), og tre år i Play Store (Android) – altså den laveste aldersanbefalingen.

Det er ingen reklame fra tredjepartsaktør eller muligheter for kjøp i app. Det er allikevel en lenke til andre apper fra samme utvikler.

Appen er fri for tekst så barn trenger ikke å kunne lese for å få utbytte av appen.

Ellers så er Toca Life Hospital et glimrende alternativ der voksne og barn kan samtale om og få utbytte av sammen. En veiledende voksen kan være med på å sette ord på gjenstander i appen eller til og med delta i rollelek.

Testet på iOS

Foto: Skjermdump fra YouTube

App-trailer

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser