Triller – musikkvideoprogram

App er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk fra 13 år ifølge utviklerne sine vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)

ANMELDELSE: Denne Tiktok-konkurrenten gjør det mulig dele korte videosnutter med resten av verden. Foreldre bør gjøre seg kjent med innstillinger i appen som gir barn større privatliv.

Triller er kort fortalt en app for å se på korte videosnutter fra brukere over hele verden. I tillegg er det en plattform der man selv kan skape og dele innhold med andre.

«All the stars are using Triller» er mottoet til apputviklerne som står bak denne Tiktok-konkurrenten. I app-beskrivelsen kan man lese navn som Chance the Rapper, Justin Bieber, Rae Sremmurd, Rita Ora, Kevin Hart med flere som deler innhold på denne tjenesten.

Triller – musikkvideoprogram

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Foto og video
Utvikler: Triller LLC

Å opprette en konto er gratis. Man kan logge inn via en sosiale medier-konto som Facebook og Snapchat. Eventuelt kan man legge inn telefonnummer eller en e-postadresse. Det er også mulig å bruke appen uten å lage en konto, da begrenses imidlertid muligheten til å følge andre brukere og å publisere innhold.

På samme vis som med Tiktok har appen flere «videokanaler». Man kan bla gjennom innhold kun fra personer man følger, eller så kan man få foreslått nytt innhold fra brukere over hele verden. Videoer er dessuten delt inn i to kategorier, en for musikk og en for alt mulig annet (social).

Nøyaktig hva som deles varierer veldig. Det kan være humor, dans, narrestreker, kattevideoer, politiske budskap, kjendiser, festing og mer. Det er alltid noe nytt å oppdage med andre ord, selv om det per nå nok er en overvekt av internasjonalt innhold som dukker opp.

Triller, på samme måte som Tiktok og Youtube, kan kan altså vise alt mellom himmel og jord. Mye av innholdet kan være greit, men det kan også dukke opp video som overhodet ikke egner seg for barn.

Ellers har appen også et aspekt av kommunikasjon og nettkontakt. Man kan følge andre og få følgere. Så er det mulig å «like» andres videoer, og man kan legge igjen kommentarer. Appen tar gjerne jobben for deg med å kopiere kontaktlisten fra Facebook eller mobiltelefonen, om du tillater det. Men det er kanskje ikke så lurt i praksis fordi appen får tilgang til en hel del informasjon fra andre plattformer du bruker.

Videoverktøyet er også enkelt å bruke og gir rom for kreative muligheter.

Man kan velge et hav av sanger fra lekker popmusikk til mer klassiske toner. Utviklerne skryter på seg å ha millioner av sanger og mer enn 100 videofiltre. Det er bare å velge en låt, starte et opptak og så kan man endre alt fra hastighet til utseende på videoen med et tastetrykk.

Eventuelt kan man legge på klistremerker, tekst, grafikk og annet moro!

På samme vis som med Tiktok er det altså mye kreativitet i omløp. Og det er fort og enkelt å sveipe fra den ene videoen til den andre. På få minutter får man hele verden inn på skjermen med all slags inntrykk. I og med at videoene er så korte, går det kjapt mellom de ulike innslagene.

Egnethet

Triller har fått aldersanbefaling 12+  i App Store (iOS) og er merket «foreldreveiledning» fra PEGI i Google Play (Android).

Foreldreveiledning brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. I denne type apper endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller kan ikke være, egnet for barn.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende, eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsendere og mottakere i nettsamfunnet.

Språkbruken i sanger, kommentarfelt, videoer og lignende inneholde banning.

I brukervilkårene til Triller står det at man må være tretten år eller eldre for å bruke appen. Og at brukere mellom tretten og atten år må ha samtykke fra foresatte. Utviklerne skriver også (vår oversettelse fra engelsk): Da noe innhold på appen potensielt ikke er egnet for barn, anbefaler vi at foreldre eller vergen, som tillater barna å bruke appen, passer på barna og deres bruk av tjenesten.

Her er en liste over innhold Triller ikke tillater på deres tjeneste. I praksis er det nok ofte at terskelen er nokså høy for å stenge ute/blokkere en del innhold, uavhengig av hvilket sosialt medium man bruker. Jo flere som rapporterer innhold, jo mer fokus vil det gi til moderatorene om å fjerne innhold.

Kort fortalt er det nokså uoversiktlig hvilken aldersanbefaling som egentlig gjelder, tilbydernes eller utviklers aldersmerking? Hvis barn under 13 år skal ha tilgang, må det gjøres en kvalitativ vurdering. Det anbefales uansett foreldreveiledning, og at man setter seg inn i innstillinger i appen for å gi barna en tryggere bruk.

Det er i tillegg flere muligheter for å gjøre Triller tryggere i bruk. Man kan blant annet:

  • Velge å gjøre kontoen privat slik at kun godkjente personer kan se innholdet du legger ut (kontoen er offentlig som standard)
  • Rapportere og blokkere brukere inne på deres profil
  • Rapportere videoer/innhold
  • Velge om hver enkelt video skal være offentlig tilgjengelig eller privat før publisering

Ellers bør man være obs på hva slags informasjon man legger inn i biografien – som da kan være synlig for andre. For eksempel brukernavn og ekte navn. Å koble til via en annen sosiale medier-konto, kan også røpe mer informasjon for Triller enn man nødvendigvis ønsker. Det er også mulig å stedsplassere hvor i landet/verden videoer er laget.

Man bør være obs på at innhold som legges ut i appen, enkelt kan deles på eksterne nettsider/plattformer. Alle videoer i appen er nemlig utstyrt med hver sin nettadresse som andre kan kopiere og legge ut hvor de vil. Slik kan folk som ikke har appen, mulighet til å se videoen via en vanlig nettleser.

I tillegg finnes det en valuta i appen med gold og gems i samme stil som bruk av klistremerker i Tiktok. Det er mulig å donere gull til andre brukere, og de kan igjen løses ut i ekte penger.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten