VirtualSpeech – Public Speaking VR

iOS/Android, foreldreveiledning anbefales

Med bruk av VR-teknologi kan barn og unge øve på å stå foran klassen sin, eller andre situasjoner med et publikum. Foreldreveiledning anbefales, og merk at ulike VR-sett har egne aldersanbefalinger.

Det var Statped som anbefalte denne appen først på sine nettsider. Her kan man altså øve på å stå foran et publikum ved hjelp av VR-teknologi. På den måten kan barn som kanskje er nervøse ellers, trene seg på å holde presentasjoner i en klasseromssituasjon.

Ved bruk av VR-teknologi (krever et eksternt VR-sett) kan man se seg rundt i rommet. Publikumet består av individuelle personer som nikker, følger deg med øynene og virker mer eller mindre levende. Så dette gir altså en konstruert opplevelse av å stå på en scene, delta i et intervju eller holde en fremføring for elever.

Appen kan også bruke mobilens mikrofon for å ta opp presentasjonen din. Deretter kan den analysere og gi nøkkelinformasjon som tidsbruk, nøling når du snakker, om du prater for sakte eller for fort, og om du klarer å holde øyekontakt med publikum. På den måten får man konkrete forbedringspunkter som man kan trene på.

I utgangspunktet er appen gratis, og for de aller fleste vil dette holde i lange baner. Med gratisutgaven kan man velge omgivelser som klasserom, konferansesal og et møterom. Man kan også legge inn Powerpoint-presentasjoner slik at de kommer opp på en animert skjerm inne i VR-programmet. Det krever litt mer ferdigheter for å få til akkurat dette, men det finnes engelske instrukser til hvordan å koble til mobil og overføre filer til riktig sted i app-filene.

Ved å kjøpe en kurspakke får man åpnet opp alt av innhold i appen. Blant annet flere scenarioer og kurs som trener deg opp til å bli en bedre formidler, men disse funksjonene retter seg mer mot de som er i arbeidslivet enn skoleelever.

For øvrig er dette et konsept som kan ha god nytteverdi for hvem som helst som synes det er utfordrende å stå foran et publikum. VR-teknologi kan gjøre opplevelsen mer virkelighetsnær, og kan by på en treningsarena der man venner seg til å ha mange som ser på deg, og man kan jobbe med stemmeleie og blikkontakt med publikum.

Alt avhenger likevel av hva slags VR-sett og mobil man har. Jo bedre skjermoppløsning, jo bedre vil bildet og opplevelsen bli. VR-sett kommer også i ulike utgaver, og her er det budsjett som avgjør hva man ønsker å gå for. Noen utgaver, som for eksempel «Google Cardboard», er ganske rimelige.

Barne og unge kan også reagere ulikt med VR-teknologi. Noen opplever kvalme og ubehag, og ulike tilbydere har egne aldersanbefalinger for produktet sitt. Derfor bør man lese instruksjonene nøye og se an hvordan barnet reagerer.

VirtualSpeech – Public Speaking VR

Format: iOS/Android
Kategori: Utdanning
Utvikler: VirtualSpeech Ltd

Egnethet

VirtualSpeech – Public Speaking VR har fått merkingen  4+ år i App Store (iOS), og PEGI angitt til tre år i Play Store (Android), altså den laveste aldersanbefalingen.

VR-sett har allikevel egne aldersanbefalinger knyttet opp mot dem.

Appen ber om informasjon fra brukeren for å registrere seg, men man kan også fortsette og bruke appen uten å oppgi slike opplysninger.

Noen av funksjonene er låst og kan kun aktiveres ved kjøp av ulike alternativer inne på nettsiden til utvikleren. Disse er dyre og neppe relevant for barn og unge i skolealder.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser