WhatBird

iOS/Android, anbefales fra tre år

Utforsk skogen med denne appen som gjenkjenner fuglesang på egenhånd. Passer suverent til utflukter på våren for både store og små.

Mobilutviklingen blir stadig bedre til å skape interaksjon med omgivelsene våre. Nå finnes det jo flotte spill som man kan gjennomføre utendørs og sammen med andre. Geocaching er et eksempel, Ingress er et annet – begge spill byr på utforsking av den virkelige verden og sosial interaksjon med andre.

WhatBird er utviklet av Ablemagic AS i Trondheim, med hjelp og støtte fra Miljødirektoratet og NTNU. Appen er helt gratis å bruke og fungerer altså på telefoner og nettbrett som bruker operativsystemet til Apple (iOS) eller Android.

Bruken er enkel. Man hiver seg ut i naturen, går så nær man kan til der fuglen kvitrer, og trykker på opptaksknappen i appen. WhatBird bruker enhetens mikrofon for å snappe opp fuglelyden. Så sammenlignes dette med lydfiler som ligger ute på en server på internett, og WhatBird vil foreslå hvilken fugl det er som synger. Metodikken minner altså om andre programmer som gjenkjenner sanger og musikk for deg.

Vi opplevde at resultatene ofte stemte, men ikke alltid. Utviklerne forklarer selv at de er i startfasen, og jo flere som bruker appen, desto flere resultater sendes inn, og nøyaktigheten vil øke.

Men for vår del opplevde vi altså ofte at det ble riktig. Det som også er artig, er at man gjerne husker og gjenkjenner noen av fuglesangene i etterkant. Så det ligger mye læring i dette. Plutselig er skogen blitt mer levende, og en fugl er mer enn bare en fugl. Man identifiserer faktisk ulike arter.

Ulempen med appen er at man er avhengig av tilgang til internett. Men forbruket var ikke veldig omfattende. Trafikk, støy fra bebyggelser og andre lydmomenter er med på å forstyrre opptaksmuligheten til mobilen. Derfor må man finne steder og områder der man unngår slike ting.

I tillegg bør man være så nær lydkilden som mulig (ta det rolig, du trenger ikke å begynne å klatre i trær), men stå i hvert fall noen få meter unna der fugler kvitrer.

Foreløpig gjenkjenner appen 22 av de mest kjente fulgeartene i Norge, med kjent og kjært som bjørkefink, blåmeis og dompap. Noen ganger blir resultatet feil, men appen foreslår alltid en art og lar deg spille av et lydklipp for å høre om det stemmer overens med eget opptak.

WhatBird

Format: iOS, Android
Kategori: Oppslagsverk
Utvikler: Ablemagic AS

Egnethet

WhatBird er en supert tjeneste for å fordre aktivitet og utforsking utendørs. Her er det mange muligheter for å lære mer om natur og omgivelsene sine. Appen er gratis og har ingen form for reklame. Man behøver heller ikke å registrere seg for å bruke programmet.

Det at appen er utviklet på norsk grunn og med offentlige tilskudd er et pluss. Den er enkel å komme i gang med og egner seg for barn og unge i alle aldre.

Det eneste man må være oppmerksom på er altså datakostnader, da man er avhengig av tilkobling til internett for å bruke appen.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser