Australia skal innføre aldersgrense for sosiale medier
Australia kan bli et av de første landene i verden som innfører lovpålagt aldersgrense for sosiale medier. Aldersgrensen skal settes til mellom 14 år og 16 år og myndighetene vil forsøke å finne en ordning med aldersverifisering.
De globale sosiale mediene må innrette seg siviliserte samfunn, de kan ikke bare gjøre som de vil. Det var et av budskapene til den australske statsministeren Anthony Albanese da han uttalte seg til nyhetsnettstedet ABC.
Albanese (bildet over) går inn for lovpålagt aldersgrense og vil forsøke å finne en ordning med aldersverifisering. Han sier samtidig at verifisering av alder ikke er en lett oppgave, men at myndighetene vil teste ut noen løsninger i høst.
Lovforslagene skal sendes til parlamentet før nyttår.
Albanese uttaler til pressen at han ønsker at barn skal legge vekk skjermene og heller hygge seg med aktiviteter som tennis, svømming, fotball og lignende. Begrunnelsen er at sosiale medier er skadelig for barn.
Kritikere mener et slikt forbud vil føre til at barn velger sosiale medier som er uregulerte og at barns digitale liv dermed vil foregå mer i det skjulte.
Mange aldersgrenser
Det er mange aldersgrenser å holde styr på når det gjelder sosiale medier:
- Personvern: 13 år. Kan brytes med foreldresamtykke.
- Vilkårsalder: Som regel 13 år. Kan ikke brytes med foreldresamtykke.
- Anbefalt alder: Varierer. Har ingen juridisk kraft.
- Lovpålagt aldersgrense: Ulike land kan sette sin egen grense.
Hvordan få barn til holde aldersgrensen?
Her er noen mulige grep for å få barn til holde aldersgrensen:
- Foreldrene lager husregler som barna må følge.
- Appene bruker kunstig intelligens for avsløre brukerens alder, for så å kaste ut brukere som er for unge.
- Lovpålagt aldersgrense kan legge psykologisk tyngde bak alderen.
- Aldersverifisering via pass, kredittkort, nasjonalt ID-bevis eller lignende kan nekte barn tilgang. En ulempe er at da må også alle voksne frem med ID.
Andre land jobber med det samme
Spanias regjering jobbet i juni 2024 med lovpålagt aldersgrense for sosiale medier på 16 år. Lovforslaget tar utgangspunkt i personvernlovene.
I Danmark har man løftet personvernalderen opp til 15 år.
I Norge har statsminister Støre lovet lovpålagt alder for sosiale medier i løpet av høsten 2024.
I den amerikanske delstaten Florida må sosiale medier nå innhente samtykke fra foreldre dersom barn i alderen 14-15 år skal ha konto. Plattformen må også slette brukere som under 14 år. Bøtene kan komme opp i 50.000 dollar for hvert enkelt brudd på de nye reglene. Den nye loven gir også brukere rett til å saksøke plattformen og kreve opp til 10.000 dollar i erstatning, her menes det antagelig mindreårige brukere.
Oppdatering lørdag 9. november 2024: Australias ser ut til å gi appselskapene ansvaret for å finne verifiseringsløsninger for alder når lovpålagt aldersgrense blir gjeldende, ifølge denne artikkelen. Det finnes for øvrig mange selskaper som tilbyr verifisering. Sosiale medier-selskapene kan leie inn tjenesten fra en eller flere av disse selskapene og behøver ikke finne opp hjulet på nytt selv.
(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Standret)