Foto: Skjermdump fra reklamefilm

Motepress i dataspillene: Barn gambler i bruktmarked for digitale klær

Foreldre har tatt kontakt med Forbrukerrådet i tilfeller der barna har kjøpt og solgt dataspillklær, såkalte skins, for ekte penger. Det eksisterer bruktmarked og gamblingsider for skins, det er også mulig å kjøpe brukte brukerkontoer.

Du har kanskje hørt om «skins» fra Fortnite? Dette dreier seg om klær som kan kjøpes til spillfiguren for ekte penger. Slike digitale goder kan forandre utseendet til karakteren og kan få deg til å se tøffere ut i spillet.

– Det kan sammenlignes med et motepress i skolegården, det å ha kule klær på spillfiguren gir status og er tøft å vise frem for andre. På den måten blir det også et press om å ha den nyeste «skin» i et spill, sier Thomas Iversen som er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådet
Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Brukerkontoer selges i bruktmarkedet

På diverse nettsider selges brukerkontoer til spill som Fortnite for ekte penger. Dette for at kjøperen skal få tilgang til en aldri så liten garderobe med skins som selgeren har opparbeidet seg. Noe som ikke er lov i tilfellet med Fornite, ifølge deres egne brukervilkår.

I skytespillet «CS: GO» har brukermassen tatt steget enda lengre. Også her kan man kjøpe skins, altså klesdrakter til både spillfigur, kniver og våpen i spillet. Iversen forteller at spillet har en egen butikk der hvem som helst kan kjøpe og selge denne type innhold, på samme måte som man selger og kjøper en bil eller en lampe på Finn.no, eller andre typer bruktmarked.

– Flere foreldre har tatt kontakt med oss og fortalt at barna deres hadde kjøpt og solgt en del skins og tapt alle pengene på denne type handel. I disse tilfellene var det gutter på mellom ti og tolv år. Foreldrenes utfordring var at de ikke helt forstod hva dette dreide seg om. Det er en ukjent verden for mange voksne, sier Iversen.

Foto: Skjermdump fra reklamevideo

Salgsverdi på tusenvis av kroner

I spillets egen butikk er det grenser for hvor mye man kan selge gjenstander for. Men det finnes også andre nettsider som ikke er direkte knyttet opp mot spillet. Her kan man kjøpe og selge innhold for grenseløse summer. I tillegg finnes det ulike gambling-miljøer, forteller Iversen.

– Ved noen av de sakene vi har blitt kontaktet om, dreier dette seg om barn som har solgt og kjøpt skins på uautoriserte nettsider. Noen har også veddet med skins. Det dreier seg om at man vedder en skin man eier på et utfall av en e-sport kamp, altså der noen spiller dataspill i et konkurranseformat, sier Iversen.

Det er lett for barn og unge å oppdage slike sider. De er enkle å søke opp i søkemotorer og fullt lovlige. Selv Steam og spillet «CS: GO» har ikke stengt før løsninger som gjør det mulig å overføre skins kjøpt gjennom en tredjepart og inn i spillet.

– Samtidig er det også en fare for å bli lurt. Når man handler denne type gjenstander fra en annen privatperson, så kan det hende at man ikke får det man har betalt for, eller at man selv er selger og ikke får betaling. Når man vedder, så kan det også hende at oddsen er blitt jukset med. I tillegg er det et ukontrollert marked der noe man kjøper i det ene øyeblikket er sjeldent og verdifullt, men blir plutselig erstattet av noe nytt og mister sin verdi fullstendig. Det er ingen fast struktur på markedet, sier Iversen.

Er det lovlig?

Barn har rett til å disponere egne penger fra relativt lav alder, også på nett, opplyser Iversen. Men akkurat gambling og vedding er ulovlig for barn under 18 år.

– Det er uheldig i de tilfellene vi har vært borti der barn ned til tiårsalder har begynt med noe som kan sammenlignes med gambling. Dette dreier seg ikke om nettsider som er direkte ulovlige. Det er også liten sjanse for at spillutviklerne selv håndhever eller gjør noe dersom noen kjøper eller vedder om innhold på disse nettsidene. De kunne ha stengt for muligheten til å overføre skins ut og inn av spillet, det hadde vært relativt enkelt å gjøre, mener Iversen.

Det er også begrenset hva Forbrukerrådet kan gjøre i tilfeller der barna har mistet pengene sine på slike nettsider, enten ved at de har blitt lurt og tapt penger, eller ikke fått betalt for noe de solgte videre.

– Ofte har selgerne et brukernavn hvor ekte navn ikke er oppgitt. I tillegg kan de befinne seg i et helt annet land. For at Forbrukerrådet skal få gjennom en sak må vi kjenne til identiteten til motparten. Steam, altså spillbutikken, kan heller ikke alltid hjelpe fordi de er bundet opp av personvernvilkår, sier Iversen.

Snakk med barna om å bruke penger

Iversen ønsker at foreldre med spillinteresserte barn skal være obs på at denne type kjøp og salg finnes på nett. Det er lett for barn å finne slike sider og bli fristet til å prøve det ut. Det kan være spennende å drive med salg og kjøp – og det er kort vei fra den offisielle spillbutikken til uautoriserte sider og så til forsøk med gambling, mener Iversen.

– Det viser at vi må være engasjerte i det barna våre driver på med. Dette dreier seg om barn som sitter flere timer foran skjermen og spiller uten at vi helt har oversikt. Ikke alt som skjer i barnets nettliv vet vi om, og til dels må vi akseptere at sånn er det. Samtidig må vi også spørre barna om hvordan de har det på nett. Da kan vi også avdekke tilfeller der de har begynt å eksperimentere med slike miljøer. Målet er ikke nødvendigvis at de overhodet ikke skal få lov til å kjøpe og selge gjenstander i spill, men de må i det minste ha foreldre med på banen i så tilfelle, sier Iversen.

Er det andre praktiske grep man kan gjøre for å hindre at pengene forsvinner i spill?

– Unngå å knytte kredittkortet ditt opp mot spillbutikken. Et sikrere tips er å bruke gavekort for spillkjøp, sier Iversen.

Les også

Sosialt press om å bruke penger i spill

Eksempler på utstyr og klær man kan kjøpe i spillet Fornite (eksternt nettsted).

Har barnet ditt tømt bankkortet i app eller spill? Dette kan du gjøre!

Likte du artikkelen? Støtt Barnevaktens arbeid med 10 kroner på Vipps 104805.

Bli medlem av Barnevakten