Bruk av ekte penger gjør fotballaget ditt bedre i FIFA

I fotballspillet FIFA kan barna bruke ekte penger for å bygge opp et godt fotballag i "FIFA ultimate team".

FIFA er det ledende fotballspillet på markedet og utgis årlig til mobil, spillkonsoller og PC. Spillet tilbyr flerspiller lokalt på samme skjerm, karriere- og turneringsmodus, samt mulighet for å spille mot andre på nett.  

Man kan fint kose seg med FIFA og fotballgleden uten å bruke en eneste krone foruten kjøpet av selve spillet. 

 I «FIFA ultimate team» (forkortet FUT),  som er den mest populære spilldelen i FIFA, kan man derimot bruke ekte penger for å få en reell fremgang og økt vinnersjanse. 

De som bruker penger på FIFA får altså et fortrinn fremfor de som ikke gjør det. 

Ultimate team er spilt av millioner på verdensbasis og her skal man drifte og bygge sitt eget fotballag og konkurrere i turneringer i enspiller- og flerspiller på nett. 

Bygg ditt eget fotballag 

Når man starter FUT blir man gitt et antall fotballspillere representert som fotballkort. Disse er nok til å fylle et lag. 

Dette er stort sett middelmådige spillere, men man får også noen lånekort med bedre fotballspillere som man kan ha over et visst tidsrom. 

For å få nye fotballspillere, må man by på dem i overgangsmarkedet, eller ved å kjøpe pakker med fotballkort. Disse pakkene med fotballkort er delt inn i bronse, sølv, gull og spesial – avhengig av hvor gode fotballspillerne er. 

FIFA har en egen valuta for kjøp av spillere, såkalt «FIFA-points» og mynter. Man kan kjøpe FIFA-points for ekte penger, og mynter kan man tjene inn ved å spille og vinne kamper og konkurranser. Noen av de mest populære turneringene og konkurransene har også en inngangsavgift som man må betale FIFA-points eller mynter for å delta i. 

Det er altså fullt mulig å spille FIFA og få progresjon uten å bruke ekte penger, men det tar lang tid. Ved å kjøpe FIFA-points kan man kjøpe pakker med fotballspillere og muligheten til å bygge opp laget sitt raskere. 

Spillerne er for eksempel rangert på ferdighetsnivå fra en skala som går fra null til 99. Det laget man begynner med, har stort sett spillere som er på mellom 50-70 i ferdighetsnivå. Altså et fotballag som er middels gode. Etter å ha kjøpt en del fotballkort, endte vi opp med et lag med fotballspillere som hadde godt over åtti, og noen over nitti på statistikken. Dette betyr at man stiller bedre til når man skal spille fotballkamper mot andre. 

Å nå det samme nivået uten å kjøpe seg dit hadde tatt mye lengre tid. 

Mystiske fotballkort 

Kjøp av fotballkort i FUT fungerer ikke slik at man bare kan velge seg ut den spilleren man selv ønsker, og betale for ham. Det er tilsynelatende tilfeldig hvilke spillere hver kortpakke inneholder, selv om det til dels er fordelt over bronse-, sølv-, gull-, og promopakker som representerer et visst ferdighetsnivå hos hver fotballspiller. 

Så hvis drømmen er å fylle laget sitt med navn som Agüero, Ronaldo, Messi eller Neymar, så kan det bli vanskelig i praksis, siden man aldri helt vet hvilke fotballspillere hver pakke inneholder. 

Til dels minner dette om en spilleautomat der man dytter inn penger helt til man får den belønningen man ønsker. Men det er aldri noen garanti eller synlig sammenheng at en gitt sum vil gi en av de store fotballnavnene som gevinst. 

Og her er det altså snakk om et bibliotek på tusenvis på tusenvis av fotballspillere, så «vinnersjansen» er reelt liten når hver nye kortpakke kun inneholder 12-13 fotballkort. 

Noen ganger får man også fotballkort som man allerede har fra før. Da er det mulig å selge duplikatkort mot mynter. 

Bunker med FIFA-points kan kjøpes med alt fra åtte kroner til 829 kroner på det meste. 

Selg og kjøp spillere 

FIFA har også et overgangsmarked der man kan kjøpe og selge fotballspillere. Her er det større sjanse for å finne den bestemte fotballspilleren man ønsker. Prisen kan allikevel være mye dyrere enn om man hadde fått spilleren i en kortpakke. Så her kan det gå begge veier. 

I overgangsmarkedet er det mulig å by på spillere, og forsøke å få høyest mulig salgspris for den spilleren man ønsker å selge selv. 

Barnevaktens erfaring, etter å ha brukt over 1500 kroner i FIFA, er at det er sterke insentiver til å bruke ekte penger i spillets del, FUT. Man får reelt et bedre fotballag mye raskere ved å kjøpe fotballkort, enn bare ved å spille og vinne kamper. 

Samtidig fikk vi aldri tak i navn som Ronaldo, Messi, Neymar, Suárez, eller Ibrahimović. 

Men vi fikk skaffet oss noen gode karer som Mandžukić, Herrera og De Gea og et generelt, høyt ferdighetsnivå på alle spillerne. 

Men selv 1500 kroner var ikke nok til å «toppe laget» helt, til tross for at vi kun kjøpte de dyreste og mest eksklusive pakkene med fotballkort i FUT. 

Og det kan tenkes at det må omtrent endeløse summer til å skaffe de mest kjente fotballheltene der ute. 

Tips å ta med seg videre 

Vi anbefaler at man har klare avtaler med barna på hvor mye penger de skal få bruke i FIFA. I tillegg bør man gjøre dem obs på at det ikke er noen automatikk i at de får den spilleren de ønsker, ved å kjøpe fotballkort som i all realitet gir et tilfeldig utvalg. 

Det finnes også en del tredjepartssider på internett som tilbyr salg av FIFA-mynter. Merk at bruk av dette strider mot FIFA sine egne vilkår, og er ikke noe vi i Barnevakten anbefaler. 

Husk også at kjøp av innhold i det ene FIFA-spillet ikke er overførbart til det neste. Så selv om man bruker utallige kroner på å bygge en spillerstal i FIFA 18, så må man starte på nytt i det neste spillet i serien igjen. 

Les også: 

30.000 kroner brukt i Fifa-spill var ikke nok

 Unngå at barna tømmer bankkortet i spill

Barnevaktens anmeldelse av FIFA19