Foto: Shutterstock. To gutter spiller med mobil og nettbrett.

Slik hindrer du barna å tømme bankkortet i spill 

Enkle grep på mobil, nettbrett, spillkonsoll og PC kan forebygge at poden handler inne i appene og spillene uten lov.

Det finnes flere skrekkeksempler fra virkeligheten der engstelige foreldre står igjen med regningen etter at barnet har handlet i apper og spill uten lov, eller ved uhell. Disse utgiftene kan være belastende på familiens økonomi.   

Det er viktig å snakke med barna om pengebruk og kjøpepress i spill , og å bli enige om når, hvordan og hvor mye de eventuelt skal få bruke i konkrete spill. Det kan også være svært nyttig å snakke med andre foreldre, og eventuelt bli enig om noen felles rammer.

I tillegg finnes det noen enkle huskeregler og innstillinger på skjermene for å forebygge, se tipsene lenger ned for disse enhetene:

  • Ipad/Iphone
  • Android
  • Playstation
  • Steam (PC)
  • Nintendo Switch
  • Xbox One

En tommelfingerregel er å holde passord- og PIN-koder hemmelig for barna, og at bankkortet oppbevares på et trygt sted og uten PIN-kode lett tilgjengelig. 

Husk at det også ofte er mulig å handle med bankkort på nett uten å måtte oppgi noen kode for bruk av bankkort. 

Se også våre generelle foreldretips for Ipad/Iphone og for Android.

Ipad/Iphone

App Store og iTunes er de dedikerte nettbutikkene til iPhone og iPad. Her finnes det nyttige innstillinger for å stoppe uautorisert kjøp i apper og spill.

Slik setter du opp passord for kjøp: 

Påse at du faktisk har et passord på enheten. Dette finner du ved å gå inn på innstillingene til Ipaden eller Iphonen. Trykk på navnet ditt øverst på listen. Velg passord og sikkerhet. Her kan du også endre passord. 

For å sette opp passord ved kjøp i App Store/iTunes: 

Gå inn på Innstillinger. Trykk på navnet ditt øverst på listen. Velg Itunes og App Store. Velg Passordinnstillinger og huk av på Krev alltid og eventuelt Krev passord under gratis nedlastinger. 

Det lønner seg å huke av på Krev alltid og ikke Krev etter 15 minutter. Velger man sistnevnte, er det fullt mulig å handle så mye man vil innen det tidsrommet.

I tillegg er det mulig å skru på restriksjoner i form av en type foreldrekontroll: 

Gå inn på Innstillinger. Velg Generelt. Velg Restriksjoner. Trykk Aktiver restriksjoner og skriv inn en firesifret kode. 

Her kan du huke av på å ikke tillate kjøp i app, appsletting, appinstallering, tilgang til Itunes Store og mer. Du må da taste inn den firesifrede koden hver gang du skal bruke, eller handle i spill og i App Store. 

Her kan du også se oversikten over kjøpshistorikken din i iTunes. Velg gjerne denne lenken inne på selve mobilen, eller nettbrettet, eller på en PC/Mac med Itunes installert. 

Android

Ulike nettbrett og smarttelefoner som har Android som sitt operativsystem, har også forskjellige menyer og oppsett. Men også her finnes det muligheter for betalingsmur for kjøp i appene og Googles Play Store. Fremgangsmåten kan variere noe fra den som blir vist her. 

Åpne Play Butikk-appen. Gå til innstillinger ved å velge de tre strekene øverst i hjørnet. Velg så Innstillinger. Gå ned til Krev autentisering for kjøp og velg for alle kjøp via Google Play på denne enheten. 

Passordet er det samme som du bruker for å logge på din Google-konto. Det lønner seg å huke av på Krev alltid og ikke Krev etter 30 minutter. Velger man sistnevnte, er det fullt mulig å handle så mye man vil innen det tidsrommet. 

Inne på denne siden  kan man også se kjøpshistorikk og legge til/fjerne bankkort for betaling. Det er også mulig å administrere abonnementer og tjenester her, samt skru på slik at man får e-post om alle kjøp. 

Her endrer du passord til dine Google-enheter.

Playstation

Også Sony har implementert en del funksjoner for å hindre uautoriserte kjøp på Playstation-konsollen.

Slik skrur man på passordmur i Playstation Store:

Velg Innstillinger i toppmenyen (helt til høyre side). Velg Kontoadministrasjon og kontoopplysninger. Velg så Lommebok og innstillinger for kjøp. Huk av «Ja» på Krev passord ved kassen og eventuelt «Nei» på Legg til beløp i lommeboken automatisk. 

Sistnevnte innstilling angir om beløp kan legges til automatisk i lommeboken din (trekkes fra bankkortet automatisk) for å fullføre forhåndsbestillinger og fornye abonnementer. Man må fortsatt taste inn passord ved nye kjøp selv om denne funksjonen er skrudd på. 

I menyen for Lommebok kan man også se transaksjonhistorikk og legge til beløp i lommeboken. Lommeboken kan fylles med en gitt sum fra bankkortet på 40, 80, 100, 150, 200, 400 og 1500 kroner. 

For å sette opp et passord til kontoen fra startmenyen:

Velg Innstillinger i toppmenyen (helt til høyre side). Velg Kontoadministrasjon og kontoopplysninger. Gå inn på Sikkerhet og passord. 

Her kan man også skru på totrinnsverifisering opp mot mobilen din. Dette gir ekstra beskyttelse for å hindre andre fra å logge på Playstation-kontoen din. Du vil alltid få en sikkerhetskode tilsendt mobilen ved ny påloggingsaktivitet. 

Det er også mulig å bruke ulike foreldrekontroller og eventuelt lage egen konto til barna for bruk av konsollen. Les mer her.

Steam (PC)

Steam er en populær og anerkjent nettbutikk og organisator for kjøp og nedlasting av spill. Her finner man de fleste spillene på markedet og programmet installeres på maskinen og gir en enkel oversikt over alle spillene man har. 

Også her finnes det familierestriksjoner som kan begrense barns tilgang til kjøp av spill. 

Gå til innstillinger ved å trykke på steam øverst i venstre hjørne. Trykk på Settings og velg Family og family view. Her kan man taste inn en PIN-kode og hindre tilgang til nettbutikken, ulike spill, chat og mer. 

En annen nyttig funksjon er å alltid avhuke «save my payment information so checkout is easy next time«. Da lagres ikke kredittkort når man handler i nettbutikken til Steam. 

Det er også mulig å fylle på en «lommebok» slik at barna kan handle med en forhåndsinnbetalt sum.

Nintendo Switch

Den familievennlige konsollen fra Nintendo har også nyttige funksjoner man bør være obs på.

For å endre passordinnstillinger ved kjøp i Nintendo Eshop: 

Gå inn på innstillinger ved å velge «System settings» i den nederste menyen fra hovedskjermen. Gå inn på User og velg Hovedbrukeren. Scroll deg ned til Nintendo Eshop settings. Gå ned til Password entry settings og huk av PassordWhen starting Nintendo Eshop, When using saved creedit card information og When using your linked PayPal account dersom dette brukes. 

Slik kan man også gå inn på underkontoer, for eksempel dersom barnet har sin egen konto. Så kan man på samme sted fylle på et bestemt, forhåndsbetalt beløp fra far eller mors bankkort. Da kan barnet selv styre pengebeholdningen sin. 

Et annet tips er å ikke huke av at nettbutikken skal huske kredittkortinformasjonen når man handler spill i Nintendo eShop. Da vil ikke bankkortet ligge inne automatisk til neste gang, og man får større kontroll over transaksjonsmuligheten. 

Man kan også endre passord på kontoen, se transaksjonshistorikk, skru på totrinnsverifisering og mer ved å logge inn på Nintendo sin egen nettside. 

Det kan også være nyttig å lage en separat konto til barna. Les mer om dette her.

Xbox One

Også på Xbox One, som er Microsofts dedikerte spillkonsoll, kan man legge til passordmur for kjøp av spill. 

Lage passordmur:

Trykk på Xbox-knappen, velg Innstillinger og alle innstillinger. Velg Pålogging, sikkerhet og tilgangsnøkkel under Konto. Velg Opprett min tilgangsnøkkel. Angi en sekssifret kode. 

Man kan også skru på en funksjon som krever passord for å fullføre kjøp dersom dette ikke er aktivert: 

Trykk på Xbox-knappen, velg Innstillinger og alle innstillinger. Velg Pålogging, sikkerhet og tilgangsnøkkel under Konto. Velg Bytt pålogging og sikkerhetsinnstillinger under pålogging, sikkerhet og tilgangsnøkkel. Bla til høyre og velg Tilpass. Bla mot høyre og velg Spør om min tilgangsnøkkel ved kjøp. 

Her er også noen andre tips fra Microsoft om hvordan å forebygge uønsket kjøp på konsollen. Blant annet er det mulig å lage egne kontoer til barna for bruk av konsollen.

Hva skal du gjøre om barnet har tømt kontoen i spill?

PS! Denne artikkelen er skrevet på fritt og uavhengig grunnlag etter at Barnevakten søkte støtte fra Lotteritilsynets tilskuddsordning.