Barnevakten ønsker forbud mot lootbokser og mer hjelp til foresatte av dataspillavhengige

I et nytt forslag som skal behandles i stortinget, anbefaler Barnevakten et totalforbud mot lootbokser og manipulerende design i dataspill, samt bedre tilbud for familier berørt av dataspillavhengighet.

Torsdag 9. januar 2025 deltok Barnevakten på høring i regi av familie- og kulturkomiteen. Bakgrunnen var et forslag fra flere stortingspolitikere som innebar:

  • At man skal ha en samlets tapsgrense (hvor mye penger man kan tape) på pengespill
  • Et bedre behandlingstilbud for spillavhengighet
  • At man øker kunnskap om markedsføring av pengespill
  • At man øker kunnskap om spillavhengighet
  • Et forbud eller innstramming av bruk av lootbokser, virtuell valuta og gambling i dataspill

Barnevaktens vil ha forbud mot lootbokser og manipulerende design

Barnevakten støttet forslaget i sin helhet, men hadde forslag til noen justeringer. Og mener at det skal være et totalforbud mot bruk av lootbokser, da en innstramming eller regulering ikke vil være nok.

Lootbokser innebærer at man kjøper noe i dataspill, men at det man faktisk får trekkes tilfeldig eller ut fra en gitt sannsynlighet. Litt som i et lotteri. Da kan barn og unge bli fristet til å bruke enda mer penger i håp om å få den beste premien.

Det er også vist at denne type mekanisme kan føre til at barn og unge «læres opp» til å spille pengespill senere.

I tillegg la barnevakten til at det bør være et forbud mot manipulerende design i spill. Altså at barn og unge manipuleres eller lures av spillutviklerne til å bruke penger i spill. Noe som norske forskere har avdekket at skjer i en rekke spill som Fortnite, Roblox og Hay Day.

Barnevakten støttet forslaget om et bedre tilbud til dataspillavhengige. Men ville ha inn ordet «foreldre» og at et slikt tilbud skal treffe hele familien og være lavterskel slik at også barn og unge som har utfordringer med spill, men uten å være direkte spillavhengige, skal få hjelp.

Foreldre er de første forebyggerne for barn og unge med tanke på spillproblemer og spillavhengighet, og Barnevakten møter flere som sårt etterspør veiledning og hjelp.

Sist, men ikke minst, mente Barnevakten at det også var viktig med økt kunnskap om risikofaktorer ved spill som knyttes til dataspillavhengighet. Jo mer befolkningen kan om risikofaktorer, jo bedre kan man selv øke sin kritiske sans og forebygge. For eksempel ved å velge bort spill som inneholder problematiske elementer.

Hva skjer videre?

Familie- og kulturkomiteen vil nå jobbe videre med det opprinnelige forslaget etter høringsinnspill. Deretter vil de utforme et nytt forslag eller beholde det gamle, og så blir det behandlet på stortinget. Det innebærer en debatt og et vedtak.

Forslaget kan bli godkjent og utformes i form av nytt lovverk for eksempel. Men det kan også bli avvist eller endret.

Se hele høringen her (video).

Les hele forslaget fra stortingspolitikerne.

Les hele det skriftlige innspillet til Barnevakten her.

(Foto: Kris Munthe/Barnevakten)