Slik blokkerer du pengespill på mobil og PC

Norsk Tipping og Spillavhengighet Norge deler ut filtre gratis for å blokkere gambling-nettsider. Vi viser hvordan du kan laste ned filter.

Mer enn 62 prosent av barn og unge har mottatt reklame for pengespill og gambling ifølge Medietilsynet (Barn og Medier, 2020). Reklamen dukker blant annet opp på sosiale medier og andre plattformer som unge bruker.

Gratis apper som barna laster ned og som er sponset av reklame, kan også inneholde lenker til pengespillsider.

I kultur- og likestillingsdepartementets nye handlingsplan mot spilleproblemer, vises det til en økning i antallet problemspillere i Norge. En av årsakene antas å være økt bruk av mobiltelefon til pengespill.

Deler ut filtre som blokkerer pengespillsider

For å forebygge spillproblemer deler Norsk Tipping og Spillavhengighet ut tilgang til et filter som blokkerer gambling-sider. Løsningen heter Gameban og vanligvis må man betale et abonnement for å få tilgang til tjenesten. Men via aktørene nevnt over kan man altså få gratis tilgang.

Her kan du få filteret:

Slik fungerer filteret:

Etter å ha tatt kontakt med aktørene over blir du tildelt en lisens som varer i 180 dager, 1, 3 eller 5 år. Deretter installerer du filteret selv på egen PC, Mac, mobil eller nettbrett. Man kan installere filteret på opptil 15 enheter totalt.

På PC/Mac installeres filteret som hvilket som helst annet program, og på mobil/nettbrett gjør man dette ved å laste ned en app og følge instruksjonene derifra. Merk at det å fjerne filteret er ikke enkelt. Utviklerne sier blant annet at de ikke tillater at brukerne fjerner filteret før abonnementsperioden er over.

Så har man først installert filteret er det vanskelig å fjerne det igjen. Årsaken er å forhindre spillavhengige fra å få tilbakefall, ifølge utviklerne.

Her ser du Gamebans instruksjoner for hvordan du installerer filteret på ulike enheter.

Filteret tar kanskje ikke alt

Gameban selv påpeker at filteret ikke er hundre prosent sikkert. Flere brukere har også lagt inn anmeldelser i app-butikkene og påpekt at det finnes muligheter for å sno seg forbi løsningen. Samtidig, kan filteret være med på å redusere omfanget og den enkle tilgangen til pengespillsider.

Norsk Tipping skriver på sine sider at Gamebans «blokkering inkluderer alle spillsider på nett, inkludert såvel Norsk Tipping som uregulerte spillselskaper».

Ulovlig med utenlandske gamblingsider

I Norge er det streng regulering, hovedsakelig er det de statlige aktørene Norsk Tipping og Stiftelsen Norsk Rikstoto som kan tilby pengespill ifølge Lotteri- og stiftelsestilsynet. Enkelte private aktører kan også gjøre dette dersom de har tillatelse fra Lotteritilsynet.

Kun Norsk Tipping har lov til å tilby kasinospill og oddsspill på nett.

Det hindrer ikke utenlandske gamblingsider fra å reklamere ovenfor nordmenn. Her finner du en liste med pengespillselskap som ikke har lov til å operere i Norge. Skulle man være så «heldig» å vinne på disse sidene, har heller ikke norske banker lov til å gjennomføre transaksjoner til og fra pengespillselskap som ikke har tillatelse i Norge.

Mye av pengespillreklamen man får fra slike sider, er ulovlig.

Andre hjelpetiltak

I tillegg til filterløsningen nevnt over, finnes det også andre hjelpetiltak dersom man skulle få spillproblemer. Blant annet hjelpelinjer og en rekke statlige og frivillige organisasjoner. Man kan lese mer om dette på sidene til Helse Norge.

Og husk – det å installere tekniske løsninger er ingen snarvei for å sikre barna på nett. Man må fortsatt snakke om pengebruk, gambling og lære barna å ta kritiske valg for kunne håndtere tematikken.

Les også:


Ønsker du tips om nettvett, apper, filmer og spill tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.