Squid Game som mobilspill er mest populært å laste ned akkurat nå

På førsteplass i app-butikkene ligger mobilspill som er inspirert av den blodige Netflix-serien Squid Game.

Squid Game på Netflix har skapt kontroverser på grunn av voldsinnholdet. Barn og unge møter konseptet også i andre kanaler, blant annet på Roblox som er en spillplattform som mange i barneskolen bruker.

I tillegg har en rekke utviklere lansert mobilspill som er inspirert av serien.

På førsteplass i antall nedlastinger i App-Store (gratis apper) finner man mobilspillet Candy Challenge 3D. Bildene i app-butikken virker relativt harmløse, men spillet er tydelig inspirert av Netflix-serien.

Her får man forskjellige oppgaver som er hentet fra tv-serien. For eksempel rødt-lys-leken hvor man ser at andre deltakere blir skutt når de ikke klarer å stoppe ved rødt lys.

Spillet er merket 12+ år av Apple. Aldersgrensen sier noe om hvilken alder innholdet egner seg for.

Det er samtidig ikke bare konseptet i seg selv som kan være problematisk. Reklamen som dukker opp underveis kan ha en tematikk som ikke egner seg for yngre barn. Blant annet dukker det opp reklame for pengespill og gambling-apper.

Aldersgrensen på appene i reklamen er høyere enn aldersgrensen for selve appen.

For eksempel så har appen som det reklameres for, Cash Tornado, fått aldersgrense 17+ år. Ikke minst kan tematikken være problematisk ved at barn og unge blir henvist til andre apper som dreier seg om å vedde mynter, spille kort, lykkehjul og pengespillautomater.

Det reklameres også for andre typer apper og spill med tematikk som blant annet foreldre har reagert på.

I Google Play ligger også en rekke spill som er inspirert av Squid Game på førsteplass i app-butikken når det gjelder antall nedlastinger.

Cookie Carver: Life Challenge er merket 12 år av PEGI. Spillet er lastet ned over 1 million ganger. Et neste spill heter 456: Survival game og er merket 16 år av PEGI.

Grafikken er nokså enkel, men med noe tegneserieblod. Samtidig er spillene tydelig inspirert av tv-serien som går på Netflix.

Spillutviklere på mobil har altså kastet seg på Squid Game-bølgen og laget spill for å trekke massene. Initiativet virker. De mest populære mobilspillene akkurat nå er slike spill.

Utfordringen med at noe lastes ned gratis, er reklamen. Barn og unge kan bli utsatt for reklame av spill og apper som har en høyere aldersgrense enn appen de bruker. Da kan det være voldsinnslag, men også gambling og pengespill-elementer som nevnt over.

Her er noen gode råd og betraktninger fra Forbrukerrådet om gratisspill. Les også vår sjekkliste før barna laster ned apper.

Vil man at barnet ikke skal ha tilgang til slike apper og spill, kan man slå på sperrer og foreldreinnstillinger. Les mer om dette her.

Foto: Idil Morgul / KobGames / YoloGame – Abi Publisher

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.