Foto: Shutterstock / ESB Professional. Bildet viser to tenåringsjenter som ler mens de lager noe på datamaskin.

Barn og unge kan få økonomiske krav ved deling av robotbilder

Når tenåringen din leker med kunstig intelligens og lager morsomme bilder, er det en viss risiko for at det kan dukke opp økonomiske krav fra fotografer eller bildebyråer.

Det er mye med kunstig intelligens som ikke har landet ordentlig i lovverk og kultur. Etter at denne teknikken ble gratis tilgjengelig, har det eksplodert i morsomme eller kunstneriske bilder på nettet. Man ber bare roboten lage et bilde av en katt som rir på ei ku, så lager den kunstige intelligens akkurat det på noen sekunder.

Roboten finner diverse passende bilder på nettet og setter dem sammen til et nytt bilde. Men da kan det hende at det er opphavsrett på hvert av bildene som roboten benytter. Det betyr at fotografen eller bildebyrået kan sende faktura til barnet ditt dersom barnet har delt robotbildet åpent.

Vi spurte bildebyrået NTB om de der i gården har oppdaget at noen av deres egne bilder bli brukt i robotbilder.

– NTB har per i dag ikke oppdaget konkrete eksempler på at våre bilder er blitt brukt i denne sammenheng, i hvert fall ikke systematisk eller i stort omfang. Vi er dog klare over at bilder som ligger åpent på nett kan bli brukt til å trene generative AI-modeller. NTBs redaksjonelle bilder ligger i en lukket database og er sånn sett ikke umiddelbart tilgjengelige for «skraping». Det har derfor så langt heller ikke vært aktuelt for oss å vurdere økonomiske krav i den forbindelse. Hvis dette skulle bli en aktuell problemstilling for oss ville vi se på det som brudd på opphavsretten, sier Joakim Nilsson som er bildebyråsjef.

Roboten ble avslørt

Getty Images er et annet bildebyrå. Selskapet har innført forbud mot bilder laget av kunstig intelligens, for å unngå eventuelle økonomiske krav fra fotografer som roboten har stjålet fra. I lenken over ser du et bilde av Trump i fengsel, det er et bilde laget av en robot. Men roboten har ikke klart å skjule sine spor, man kan ane vannmerket til byrået.

Vannmerket ser slik ut:
På det syntetiske bildet av Trump ser man dette vannmerket:
Kunstnere har oppdaget det samme med sine signaturer som de har malt på malerier og tegninger, de kan komme noe vrengt  frem i bilder som en robot har satt sammen, det er altså tydelig at kunstig intelligens stjeler, den er kort sagt ikke utstyrt med samvittighet.
Hva sier roboten selv?

Vi spurte også roboten i You om den kun bruker lovlige bilder når den lager nye bilder. Roboten svarte at kunstig intelligens bruker både lovlige og ulovlige bilder i slik produksjon.

Med tiden kan man sikkert kunne laste opp sine egne bilder til en robot som da lager nye bilder ut fra dem, da slipper man å frykte at økonomiske krav havner i innboksen.

Hvor mye må dere betale?
Det økonomiske kravet som kan lande i innboksen til ditt barn, kan ligge på tre-fire tusenlapper avhengig av byrå. Men dersom fotografen eller byrået vanligvis selger bildet for en hundrelapp, kan man ikke kreve flere tusen kroner i erstatning etter ulovlig bruk, det ble klart i en rettssak i 2022 (artikkel i NRK).
Saksøker kunstig intelligens

Oppdatering 24. januar 2023: Bildebyrået Getty Images saksøker flere «roboter» for brudd på opphavsretten. Dette gjelder roboten Stability AI, ifølge nettstedet Tek.

(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / ESB Professional.)
Les også