Foto: Shutterstock.com

Dette er mobiltilbehøret som gjør videoopptakene dine fantastiske!

En håndholdt stabilisator til mobilen kan bety hele forskjellen for om videoopptak på mobilen ser amatørmessig eller profesjonelt ut. Dette kan være en god investering for barn og unge som ønsker å være kreative med levende bilder.

Smarttelefoner overtar stadig flere funksjoner som man før trengte ekstra duppeditter til. Videokamera er bare en av disse mulighetene, og en moderne mobil kan i dag gi svært god kvalitet med opptak og oppløsning så høyt som i 4K-kvalitet.

Ikke bare er maskinvaren ofte nokså god i seg selv, selvfølgelig avhengig av modell og merke, men smarttelefonen er også mye enklere å ta med seg på farten, og bærer langt mindre vekt enn mer komplisert utstyr. Så til mange ulike formål og motiver som skal bli bevart, er en moderne smarttelefon mer enn god nok.

Kjernen er allikevel et godt råmateriale med gode opptak. Mye kan gjøres ved å sikre seg gode lysforhold og gjennomtenkte perspektiver før man filmer, men uansett hvor stødig kroppen er, vil små bevegelser føre til videoopptak som «rister». Og det er mer enn nok til å ødelegge flyten og roen i filmen din.

Bare det fantes noe som kunne gjøre opp for denne begrensningen, nei vent, det gjør det jo!

Håndholdte smarttelefonholdere er gode til nettopp dette formålet. Med innebygget gyro stabiliserer videoen seg, selv om du er i bevegelse. En gyro er enkelt forklart en mekanisk innretning som motvirker bevegelsene du gjør, enten du rører på deg bevisst eller ubevisst. På samme måte som et helikopter har en gyro for ikke å spinne i alle retninger når rotoren er igang, holder gyroen mobilen stabil.

Disse innretningene koster alt fra tusenlappen til flere tusen kroner, avhengig av merke. Og fordelen med en håndholdt smarttelefonholder, kontra en innretning som har innebygget kamera fra før, er at man over tid kan oppgradere mobil, og dermed kamera ved behov.

En annen åpenbar fordel er at med mobilen som opptaksenhet, kan man også redigere video og lignende på en og samme dings.

Hvorfor trenger jeg en stabilisator?

Videoopptak der kameramannen (eller damen) står helt stille, er helt greit dersom det er bursdagsfest og kakelys som skal blåses, eller andre familieaktiviteter av ulike slag. Men hvis du skal lage noe skikkelig kult og kreativt, så bør perspektivet være i bevegelse.

Hva om bestevennen freser i full fart og gjør triks på sykkelen sin, hvor stilig er det ikke å holde følge med kameraet med perspektivet sett rett ved siden av? Eller at man går og beveger kameraet sitt gjennom en skogsti på høsten, med trær på begge sider som eksploderer i farger?

All form for bevegelse er krevende for et mobilkamera og vil føre til en «ristebevegelse» i bildet, så lenge man rører på seg. Selv det å stå rolig over tid er slitsomt for armer og ben, og vil føre til ujevnheter i bildet.

En stabilisator kompenserer for dette.

Åpner opp for en verden av kreativitet

Men slikt tilleggsutstyr byr på så mye mer enn bare stabile opptak.

DJI, som er kjent for å produsere droner, har Osmo Mobile 2 som sin siste modell til nettopp dette formål. En annen, like verdig konkurrent, er norskproduserte Flowmotion One.

Med begge merkene holder man på noe som minner om en spake, og legger mobilen direkte inn og fester i en holder.

Ulike knapper på byr på et sett med funksjoner i tillegg til at man gjerne laster ned en medfølgende app,. Her nevner vi noen generelle muligheter, så sjekk nøye om hvorvidt ønsket merke tilbyr disse funksjonene eller ei.

Såkalt timelapse bruker man for å komprimere et opptak som går over lang tid, på få minutter. Dette er en stilig effekt, der man for eksempel kan se en hel solnedgang på hurtigspoling, trafikk som dundrer av gårde i høyt tempo, tåke som svever inn over fjorden, skyer på himmelen og mer.

Utfordringen med timelapse er at kameraet gjerne bør stå stabilt over flere timer, og helst med små bevegelser på enheten. En stabilisator vil hjelpe til med dette, ofte med en programvare som beveger enheten forsiktig over et langt opptak. Da kan man gjerne feste den håndholdte mobilholderen på en innretning som står på bakken, et bord eller lignende.

Saktefilm blir også bedre med jevne og rolige bevegelser, og en stabilisator kan også ha programvare som stifter flere bilder sammen til et massivt panoramabilde.

Det finnes også muligheter for at mobilholderen følger et gitt motiv automatisk ved at man angir dette i appen som følger med. Slik at man kun behøver å bekymre seg om å holde seg i bevegelse, og slipper å sikte kameraet samtidig.

Ikke minst, fungerer også disse innretningene som en egen powerbank, altså strømforsyning som kan holde liv i mobilen over tid. Fordi kameraopptak er nettopp noe av det som spiser opp mye av batteritiden på mobilen.