Film- og bilderedigering på Iphone og android

Her er tips til apper som er gratis, fri for sosiale medier-funksjoner og som allerede finnes tilgjengelig på mobiltelefonen til barna.

Selv om det finnes muligheter for å redigere på bilder og video i apper som Zoomerang, Tiktok og Instagram – så er det ikke alle barn som har eller skal på sosiale medier helt ennå. Slike tjenester har som regel en 13-årsgrense for å opprette konto, i tillegg til at de samler inn masse data.

Enten man har en Iphone eller en android-telefon, så kan det være fordeler med å velge innebygde programmer for å redigere på bilder og video. Blant annet så slipper man å installere enda en app fra en tredjepart som samler inn enda mer data, og disse har heller ikke innebygde sosiale medier-funksjoner.

Men så klart, selv om forslagene under er laget av Apple og Google, så er jo dette også tech-giganter som samler inn data til ulike formål. Men de får antageligvis allerede en del tilganger i kraft av å drifte operativsystemet på enheten.

Til Iphone og Ipad

Her har man flere alternativer å velge fra. En kjapp, men innholdsrik redigering gjøres i bilder-appen. Altså den appen man allerede har på mobiltelefonen for å se på bilder knipset med mobiltelefonen.

For foto kan man justere på størrelsen til bildet (beskjær, og deretter kan man justere på alt fra eksponering til lysstyrke og temperatur. Det er mange avanserte muligheter for å justere på utseendet til bildet. Og for de som ønsker en kjappere utvei så finnes det en auto-funksjon som forbedrer bildet, i tillegg til ferdige filtre.

Dersom du bruker live-foto-funksjonen, kan du også eksperimentere med effekter som viser lang eksponering. For eksempel at man ser streker fra billys i natten eller sammenhengende vann i fossefall. Live-foto skrus på når du trykker på sirkelen i hjørnet av menyvinduet når du tar bilder.

Bilder-appen brukes også for å redigere video med tanke på lengde, lysforhold, filtre, volum og mer.

Sett sammen bilder og video med Clips og iMovie

Når man først skal blande sammen musikk og flere bilde- og videoklipp, må man som regel over til en neste app. Også her har Iphone og Ipad gratis alternativer som allerede finnes i sortimentet til Apple.

Apple Clips: Er en brukervennlig og innholdsrik app for å snekre sammen bilder og video. Man kan fange opp film med kameraet der og da, eller hente inn medieinnhold som allerede ligger på telefonen. Det finnes innebygget musikk som man kan bruke, og ellers kan man legge på filtre, autoteksting av tale, annen tekstplakat emojis, og mer. Appen minner litt om videfunksjoner som finnes i Zoomerang eller Snapchat, men uten sosiale medier-delen.

iMovie: Byr på litt tyngre og avanserte muligheter for videoredigering. Blant annet er det ferdige maler som man kan følge, eller så kan man snekre sammen sin egen, proffe Hollywood-filmtrailer på få sekunder ved å lime inn bilder og video som man ønsker å bruke.

Appen har et mer avansert brukersnitt som gjør det lettere å kombinere flere film- lyd- og musikkelementer. I tillegg så kan man justere på lengde og legge på overganger mellom klippene.

Til android-telefoner

Alt som ikke har iOS som operativsystem, men heller android fra Google, har også noen muligheter for å snekre sammen video og bilder. Her finnes mange muligheter i en og samme app. Nemlig Google Foto-appen.

Ved å trykke på et hvilket som helst bilde- eller videoklipp, dukker det også opp en meny med mulighet for å redigere.

Her er det automatisk justering og forbedring av bilder. Man kan også beskjære bilder, endre på lysstyrke legge på filtre, klippe på lengde og mye mer. For de som vil ha enda flere og avanserte muligheter kan man også laste ned Googles app, Snapseed.

Her får man flere verktøy og menyer å forholde seg til som bærer et proft preg. Man kan for eksempel digitalt fjerne elementer fra et bilde, justere på fokus og mye mer.

For å snekre sammen flere bilder, video og musikk kan man igjen bruke Google Foto-appen. Her må man redigere lengde og utseende på videoer først. Når dette er gjort kan man gå inn på undermenyen som heter minner. Der velger man plusstegnet og så minnevideo.

Deretter kan man huke av på alle bildene og videoene man ønsker, så blir disse lagt sammen og man kan justere på rekkefølge, legge til musikk og så videre.

Les også