Skjermdump fra stopphubbing.com

Driver du med phubbing?

De fleste gjør det stadig vekk. Men du burde la være.

Hva er føbbing?

(Artikkelen er fra 2014.) Når du er sammen med familie, venner eller andre – er du noen ganger mer opptatt av mobilskjermen eller nettbrettet enn hva som blir sagt i rommet? Følger du bare sånn halvveis med mens du sjekker meldinger, e-post eller surfer på nettet?

Da er du en phubber.

Phubbing (uttales «føbbing») er et begrep som ble skapt i sammenheng med en kampanje fra den australske ordboken Macquarie Dictionary. Det beskriver «the act of snubbing someone in a social setting by looking at your phone instead of paying attention» («phone snubbing»). Det vil altså si å overse andre i sosialt lag ved å se på telefonen i stedet for å vise oppmerksomhet.

Nettsiden stopphubbing.com skriver:
– Forestill deg fremtidens par sittende i stillhet. Forhold basert på statusoppdateringer. Evnen til å kommunisere ansikt til ansikt fullstendig utryddet. Noe må gjøres.

Kampanjen er satt på spissen, og har et humoristisk tilsnitt, men det ligger alvor og et veldig godt poeng bak.

Skjermer av ulike slag opptar en stor del av hverdagen vår, og smarttelefoner er mer eller mindre blitt allemannseie. For både unge og voksne er smarttelefonen et av de viktigste redskapene for å holde seg oppdatert og å ha kontakt med venner og kjente. Både på skole, hjemme, på kafé, buss og kino blir det av og til slik at unge og voksne blir sittende med hver sine skjermer. Selv om man er sammen kan man befinne seg i helt ulike verdener.

Er det virkelig slik at skjermene våre er blitt viktigere enn øyekontakt, samtale og samvær?

De færreste vil nok svare ja, men spørsmålet gir oss likevel noe å tenke på. Burde vi skjerpe oss litt, og legge telefonen i lommen når familie og venner vil snakke med oss?

Du kan lese mer om fenomenet, finne artige fakta og råd, og laste ned morsomme anti-phubbing-plakater på nettsiden stopphubbing.com.

Stop Phubbing har også sin egen Facebook-side, og sjekk ut denne blinkskudd-tweeten.

Noen råd for å unngå phubbing:

  • Vær bevisste på å sette av kvalitetstid der familien er sammen uten å bruke skjermer.
  • Legg bort skjermene under fellesmåltider.
  • Forskning viser at man bør skru av skjermene i god før leggetid for å få en skikkelig god natts søvn. Det kan være en god tid for fellesskap.
  • Vær et godt forbilde i forhold til hvor og hvordan du som voksen bruker skjermer. Phubber du, phubber gjerne barna tilbake.
  • Skjermtid trenger ikke å være alenetid. Gjennom for eksempel dataspill kan man ha gode felles skjermopplevelser, oppdage nye sider ved hverandre og få i gang den gode praten.
  • Innarbeid gode holdninger fra ung alder. Lær barn å sette grenser for seg selv og hva de aksepterer av andre. Dialog og tilstedeværelse er viktig.

Få oppdatert informasjon samt tips og råd om barns mediebruk:

Bli medlem av Barnevakten