Vi foreslår EU-regler som gjør det digitale livet tryggere for barn og unge
Barnevakten har sendt inn høringssvar til EU om videreutvikling av DSA-reglene som skal gjøre den digitale verden tryggere for barn.
EU har mange regelpakker som apper og tjenester må følge. En av dem heter Digital Services Act (DSA). Det er paragraf 28 i DSA som regulerer barns beskyttelse. Den skal gjøre den digitale verden tryggere for barn, leverandørene tvinges til å ha et høyt nivå av personvern, sikkerhet og trygghet som en del av sin tjeneste.
Nå skal EU-kommisjonen komme frem til flere detaljer innen denne paragrafen og har bedt om innspill. Barnevakten har benyttet sjansen til å påvirke og har sendt inn høringssvar.
Kommisjonen har til hensikt å vedta retningslinjene i første halvdel av 2025.
Barnevakten foreslår dette til EU
EU bør opprette uavhengige etiske råd for barnevennlig teknologi, som kan kan legge føringer for hva som er barnevennlige digitale løsninger og krav som apper og lignende tjenester må rette seg etter, vedtatt av politikere.
Aldersvilkår må vises tydelig i apper og app-butikker.
Foreldre må av tjenestetilbydere få bedre informasjon om aldersgrenser.
Dersom det blir aldersverifisering av sosiale medier, bør EU utrede om det er mulig med en løsning der alle i samme klassetrinn kan få samme alder, slik at ingen føler utenforskap. Det er ikke sikkert en slik løsning er mulig i praksis uten for store ulemper.
En eventuell lovpålagt aldersgrense bør være progressiv. Man kan ha en hovedaldersgrense som grunnmur, og over den må appene tilpasse innholdet og funksjonene til barnets alder.
Barnevakten går inn for aldersgrense eller mulighet for foreldresamtykke ved tjenester der barn kan tjene penger. Det er flott at barn kan tjene penger, men barn kan bli lokket til utrygge tjenester.
Generativ kunstig intelligens er fremdeles en umoden teknologi. Også her bør det være aldersgrense eller foreldresamtykke.
Med eventuelle lovpålagte aldersgrenser betyr det at barn kanskje ikke får tilgang til en del apper som kan være viktige for hverdagen. For eksempel må man ha app for å kjøpe billett til buss eller tog. Tjenestetilbydere, for eksempel busselskaper, bør ikke bare ha trygge apper, men må også sørge for alternative løsninger for barn (og eldre) som ikke har smarttelefon.
Algoritmer må reguleres. Det finnes både gode og dårlige algoritmer. Hovedregelen må være at algoritmer som barn rammes av, må være til barnets beste. Man må utarbeide regler for hva slags algoritmer som kan bli brukt overfor barn. Og man må få anledning til nullstille algoritmen dersom man ser at den går inn i en negativ spiral. EU bør også bestemme at det må være åpenhet om hvordan algoritmene er skrudd sammen.
Regler som innføres for sosiale medier, må delvis innføres også for spill. Men det er forskjell på sosiale medier og spill, derfor kan de ikke behandles helt likt.
Flere detaljer finner du i høringssvaret.
Norge har ikke innført DSA, men har planer om det.
Her er andre høringssvar til EU
- Prinseparets fond i Sverige
- EU kids online Norge
- LightUp Norge
- Medietilsynet
- Alle høringssvar er her.
(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock.)
Les også
- EU snakker om «5c topology» ved å ansvarliggjøre tech.
- Her er flere høringssvar fra Barnevakten.
- Mer om DSA på EUs sider.