Foto: Shutterstock / Deepstock. Bildet viser et stempelavtrykk med teksten "Fake News".

Her er faktasjekkere fra hele verden

Bor du i Norge og har opprinnelse fra et annet land? Leser barna dine nyheter fra ditt første hjemland? Vi viser en liste over faktasjekkere fra ulike land i verden.

Internett har som kjent falske nyheter, misinformasjon og konspirasjonsteorier. Finn ditt første hjemland i listen nedenfor og gjør deg kjent med faktasjekkere der, slik kan du hjelpe barnet ditt med å avsløre falske nyheter fra ditt første hjemland. Les gjerne også våre artikler på ditt morsmål.

Faktasjekkere i Afrika

Faktasjekkere i Midtøsten

Faktasjekkere i Mellom-Amerika

Faktasjekkere i Sør-Amerika

Faktasjekkere i Asia

Eksempel: Kan man sniffe ingefærpulver og med det unngå korona-smitte? Nei, det er fake news, sier faktasjekkeren Vishvas News i India.

Faktasjekkere i Nord-Amerika

Faktasjekkere i Europa

Faktasjekkere i Australia

Dette er IFCN – et globalt nettverk av faktasjekkere

Faktasjekkere fra hele verden er sammen i et nettverk som heter (IFCN), dette nettverket ble etablert i 2015 og organiseres av Poynter som blant annet driver opplæring av journalister. Nettverket legger også press på store kanaler, som for eksempel Youtube, for at kanalene selv skal gjøre mer for å begrense falske nyheter og misinformasjon.

IFCN jobber etter bestemte prinsipper, de skal blant annet ha åpenhet om sine funn og skal vise frem sine beviser når de har faktasjekket noe. De må også vise hvem som betaler for deres arbeid. De har også plikt til å rette opp feil hvis de selv gjør feil. Les om deres prinsipper her. Disse prinsipper gjør det mulig for deg å faktasjekke faktasjekkerne.

Les også:

(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Deepstock.)

 


Ønsker du tips om nettvett, apper, filmer og spill tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.