Foto: Shutterstock.com

La barna få lage sin egen film

Å lage en god film handler ikke om å ha kostbart og avansert utstyr, det handler heller om å formidle en god historie, sier Jon Terje Hellgren Hansen, partner og kreativ leder ved Visualdays.

Foto: Maria Lundberg
Jon Terje Hellgren Hansen, partner og kreativ leder ved Visualdays.

(Artikkelen er fra 2017)

Omtrent alle barn og unge i dag etter en viss alder, eier en eller annen form for smarttelefon, sier Hellgren Hansen. Og man behøver ikke å kjøpe mye dyrt utstyr for å lage film. De som når lengst er heller de som er gode på å formidle historier.

– For barn og unge som drømmer om å lage film, så gjelder det først og fremst å finne ut hva de ønsker å lage film om. Det gjelder å komme på noe unikt, og noe man har lyst til å fortelle. Så må man gå ut i nærmiljøet sitt og ta gode opptak, sier Hellgren Hansen.

I kino- og filmverdenen er det ofte Hollywood som står bak de mest kjente titlene. Og man kan gjerne se film for å finne inspirasjon, så lenge man ikke faller i fella med å bare kopiere det andre gjør.

– Det behøver ikke nødvendigvis å skje mye på skjermen for at filmen skal være bra. Men en god film klarer gjerne å skildre følelser på en bestemt måte. Det skjer gjerne noe uventet, for eksempel med et vendepunkt. Det kan hende at starten er trist, for så å få en lykkelig vending, eller motsatt med en lykkelig start og et trist vendepunkt. Dette er en klassisk måte å lage film på, sier Hellgren Hansen.

Som kursholder for videoproduksjon og tidligere leder av foto-avdelingen i Dagbladet, har Hellgren Hansen samlet mye erfaring om det å lage gode videoer.

– Det som fenget meg var det å kunne ha kontroll over hele historien. Jeg kunne styre lyd, bilde, historiefortelling og redigeringen, sier Hellgren Hansen

Spiss historien

Hvor og hva er gode spørsmål å stille seg selv når man skal lage film, sier Hellgren Hansen. Det er alltid lurt å ha en liten plan i forkant, der man finner ut hva man skal lage film om, og hvor man skal filme. Hvis ikke kan det bli unødvendig mye jobb som går til spille.

– Reflekter og lag en liten historie. Så bør man spisse det hele ned til kun å handle om én ting. Så må man se an omgivelsene når man henter inn opptak. Tenk på lysforholdene. Det bør være fint der man skal filme. En hovedperson bør ha litt lys på seg, og bakgrunnen kan med fordel være litt mørkere enn motivet. Er man innendørs, så er vinduslys fint å bruke, sier Hellgren Hansen.

I tillegg bør man tenke på perspektiv når man holder kameraet, sier Hellgren Hansen. En interessant film veksler mellom å være tett på det man filmer, for så å veksle til oversiktsbilder.

– Så er det viktig å holde mobilen så stødig som mulig. Det kan fort gi preg av amatøropptak dersom bilder rister for mye. Til hjelp kan man skaffe seg enkle stativer som hjelper med å holde mobilen i ro. De behøver ikke å være så dyre, sier Hellgren Hansen.

Bøy deg ned

Det er viktig å være i samme høyde som de man filmer, så hvis man skal ha barn med i filmen, da må man ned på kne og filme på barnets nivå, sier Hellgren Hansen.

– Dersom det er mer av et intervjuformat, kan man tenke ut gode spørsmål som man kan stille personen man skal intervjue. Unngå ja og nei-spørsmål, og forsøk å stille åpne spørsmål. Man kan også stille veiledende spørsmål for å gi litt drahjelp, sier Hellgren Hansen.

Og en av de viktige punktene til slutt er redigeringen av filmen, der man må velge hva som skal bort og hva som skal med i prosjektet.

– Gode filmer er redigert, og vises ikke i sin helhet. Så man må lære å redigere og kappe bort det som er dårlig, og ta vare på det som er bra av opptak. Det finnes nok av redigeringsprogram, og iMovie til iPhone fungerer ypperlig. Har man smarttelefon med operativsystemet Android, da kan man laste ned egne redigeringsprogrammer for det, sier Hellgren Hansen.

For barn og unge som ønsker å lære mer, anbefaler Hellgren Hansen dem om å se filmer de liker og reflektere over hvordan de er laget.

– Man kan tenke over hvor kameraet er plassert i ulike scener, og hvordan skuespillere fremtrer og snakker i ulike situasjoner. Det finnes også nok av instruksjonsvideoer på YouTube som handler om det å lage film. For øvrig tror jeg at barn og unge kan lære mye av å lage film, og små barn er ofte naturlige foran kamera, avslutter Hellgren Hansen.