Slik lager du din egen film

Videoopptak er blitt hverdagskost for dagens unge. Sten Hellevig, som er filmregissør og kinoaktuell med filmen «Dryads - Girls don’t cry», deler sine tips.

(Artikkelen er fra 2015)

Regissøren gjorde sin spillefilmdebut med ungdomsfilmen «Dryads – Girls don’t cry» i 2015. Den handler om Hilde på 15 år som blir interessert i noen nye naboer som flytter inn. De er eldre, «kulere» og de representerer et mer «rocka» miljø. Hilde henger seg på, men lærer samtidig at det har sin pris å være kul:

– Hovedpersonen oppdager mye nytt i livet, og dette skjer i løpet av kort tid. Seeren blir også vitne til en rekke musikalske opplevelser, et fenomen vi som seere kan kjenne oss igjen i. Filmen er dessuten veldig tidsaktuell. Den tar blant annet for seg bruk av sosiale medier med jentene som bruker Instagram og YouTube for å legge ut musikkvideoer til bandet, sier Hellevig.

Må la seg inspirere av andre

Filmskaperen har alltid vært hekta på film, helt siden syvårsalderen. Det var ikke sjelden han syklet på egenhånd for å få med seg de nyeste filmene på kino. Etter hvert nådde Hellevig konfirmasjonsalder, og han brukte pengene han fikk til å kjøpe sitt eget videokamera. Da lærte han at filmproduksjon handler om hardt arbeid, mengder med videoopptak og at man ikke må være redd for å prøve ut nye ting. Ikke minst handler det om å la seg inspirere av andre:

– Jeg tror at for å lage film så er det viktig å se film. Selv liker jeg regissøren Quentin Tarantino. Ikke minst må jeg nevne Steven Spielberg, som en av mine barndomshelter. Mange unge nå er opptatt av Christopher Nolan, som er kjent for Batman-filmene. Så det er bare å la seg inspirere av de filmskaperne man selv liker. Se også filmene flere ganger og legg merke til teknikker som for eksempel bruk av kameravinkler. Tenk også over hvordan filmmusikken blir brukt. Hvis du føler noe ved et punkt, begynn å analyser hva det er som får deg til å oppleve det slik.

God planlegging er viktig når man lager film. Skissene over ble laget for å planlegge kameravinkler før innspillingen av «Dryads – Girls don’t cry».

Krever planlegging

Når det gjelder å lage kortfilmer, så påpeker Hellevig viktigheten av å planlegge godt. En ting man kan gjøre i denne fasen er å tegne opp kameravinkler på forhånd. Slike grep gir mye kontroll, og det holder med enkle fyrstikktegninger. For å finne mer inspirasjon til planleggingen kan man hente tips fra filmer man selv liker:

– Lag mye og ikke vær så opptatt av om det blir bra eller dårlig. Jeg har mest tro på erfaring. Jeg kan si det samme som Martin Ødegaard sier. For å bli god i fotball, så må du trene mye, det samme gjelder med å lage film.

Husk musikken

Et annet hovedmoment er dette med filmmusikk, påpeker Hellevig. Ja, dette er faktisk et av de viktigste elementene, ifølge regissøren. Han forklarer at musikk tilsvarer stemning. Tristhet og seerens tårer kommer ofte som en effekt av musikkvalget. Men, det kan også være motsatt. Om det er mye musikk i en skummel scene, for så å bli helt stille, ja da er det fraværet av musikken som skaper opplevelsen. Hellevig har flere tips til hvordan man kan gå frem her:

– Det jeg har gjort siden jeg var femten år er å bruke musikk fra andre filmer. Så finn et soundtrack fra Spotify eller YouTube og prøv deg frem. Det er veldig lett å bruke programmer som iMovie og andre redigeringsalternativer. Jeg har alltid brukt musikk fra Hollywood fordi de er så gode på dette feltet. Her kan du også se på filmer du liker og legge merke til hvordan musikken blir brukt. Skal dette publiseres for et større publikum, så må man huske rettighetsopphav til musikken. Eventuelt finne en annen komponist.

Stillbilde fra «Dryads – Girls don’t cry». Det er en blanding av drama og musikkfilm som presenteres med et friskt og gjennomtenkt formspråk.

Den gode ideen

En liten felle er å sammenligne det man selv lager med andre storfilmer. Hellevig mener at med mindre man har ekstremt mye penger, så kan man aldri konkurrere med hvordan andre, store aktører, har laget ting. Så da må man heller konkurrere på andre nivå, for eksempel med å ha en god idé. Hvis ideen er god nok så trenger heller ikke ting å se så dyrt ut, påpeker filmskaperen:

– Jeg har jo for eksempel hatt mye suksess med ting laget på iPhone. Her har jeg filmet en del musikkvideoer som ligger ute på YouTube.

Avslutningsvis sier regissøren noe om viktigheten av samarbeid. Musikere er kjent for å kunne lage ting alene og nå frem på den måten, men film skiller seg ut og kan ikke være et soloprosjekt på samme måte.

– Film er ikke laget av én person, men en gjeng. Så derfor er det viktig at alle er med på det som skjer og at alle står inne for resultatet. Om noen skuespillere er uenige i noe i prosessen, så kan man heller prøve å klippe det om.

Les Barnevaktens anmeldelse av «Dryads – Girls don’t cry»

Les også

Barnehagebarn lager film

Produktplassering i familiefilmer


Få oppdatert informasjon samt tips og råd om barns mediebruk:

Bli medlem av Barnevakten