Amazonia

Fransk/brasiliansk familiefilm, 2015, anbefales fra syv år

Fascinerende og unikt innblikk i Amazonas fantastiske natur, sett gjennom øynene på en sjarmerende liten ape. Anbefales på det varmeste for alle fra syv år.

Uten et eneste ord skildrer denne filmen det ubegripelig flotte dyre- og plantelivet i Amazonas. Dette er et annerledes eventyr som vekker naturglede, nysgjerrighet og engasjement for å bevare regnskogen.

Handling

En liten capuchin-ape befinner seg på et lite transportfly som må nødlande midt i Amazonas. Pilotene berger seg ut, men den vesle apen etterlates i flyet. Etter et liv i fangenskap havner han midt i en ukjent verden der han egentlig hører hjemme, men som han aldri har vært en del av.

Den vesle apen våger seg forsiktig ut i jungelen, der han kommer over et imponerende mangfold av dyr, insekter, planter og vekster. Alt er vakkert og fascinerende, men noe er også litt skummelt og ekkelt.

Snart havner han på en lang ferd gjennom regnskogen, nedover den store elven og etter hvert møter han også sine egne artsfrender.

Amazonia

Regi: Thierry Ragobert
Sjanger: Eventyr / Familiefilm / Barnefilm
Nasjonalitet: Frankrike / Brasil
Produksjonsår: 2013

Vurdering

Vi gir denne filmen våre varmeste anbefalinger, men vær klar over at dette ikke er en helt vanlig film. Her er det ingen tradisjonell historie. Det er knapt et menneske med, og dyrene er bare seg selv – dette er nesten mer for en naturdokumentar å regne enn en spillefilm. Det er heller ingen fortellerstemme, så her blir det nok mange spørsmål fra barna underveis.

Filmatiseringen er imponerende. Hvordan filmskaperne har fått en liten ape til å formidle så mye gjennom kroppsspråk er vanskelig å begripe. Og noen av scenene der ulike dyr interagerer er rett og slett fantastiske. Filmen vekker genuin fascinasjon og kjærlighet for naturen, og når sluttpoenget kommer vil vi bli overrasket hvis ikke både barn og voksne blir sterke tilhengere av å bevare regnskogen.

Vi synes det er litt dumt at vi ikke får vite hva alle de ulike artene heter når vi møter et slikt mangfold av dyre- og planteliv. Men forhåpentligvis skaper dette en nysgjerrighet som gjør at man går rett hjem og leser mer om Amazonas på egenhånd.

Egnethet

Filmen har fått syv års aldersgrense, og det forstår vi når den vesle apen blir sittende fast midt i elven om natten – og noe stort lager lyder i nærheten. Regnskogen er ikke et trygt sted, og vår sjarmerende helt møter noen skumle dyr på veien som gjerne vil ha ham til lunsj.

I tillegg vil det høyst sannsynlig, som nevnt over, bli en rekke spørsmål fra barna underveis. Ingen forklarer det vi ser, og det vil nok bli litt utfordrende for barn opp til tiårsalderen å tolke alt som foregår. Dette gjelder ikke minst en scene der apen spiser en sopp med noe mystisk i, som gjør at han får seg en liten ”trip”. Mange barn vil forstå hva som skjer, men de vil nok også sette pris på om en kunnskapsrik voksen kan forklare litt om dyre- og plantelivet underveis og i etterkant. Men den visuelle naturopplevelsen er et eventyr i seg selv, og vi håper mange barn blir så nysgjerrige at de selv finner svar på alt de lurer på etter å ha sett filmen.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Enkelte mørke og faretruende scener gjør at denne naturfilmen får 7-årsgrense.

Les mer om ”Amazonia”:

Filmweb.no

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten film?

Les våre kriterer for filmanmeldelser