Arriettas hemmelige verden

Japansk animasjonsfilm, 2011, anbefales fra syv år

Historien om vesle Arrietta er en hjertevarmende perle av en animasjonsfilm som anbefales på det varmeste for barn fra syv år.

Historie

Lånerne er en helt spesiell art. De er helt like menneskene, bortsett fra at de er bittesmå og veldig sårbare overfor kravlende insekter, sultne kråker og andre dyr. Navnet sitt har de fått fordi de låner ting de trenger for å overleve. Dette kan være alt fra sukkerbiter og papirtørkler, til vann og strøm. Regelen er at man aldri skal ta så mye at menneskene legger merke til det, for da blir det stjeling. Og hvis en lånerfamilie blir oppdaget har de ikke noe annet valg enn å flytte.

Arrietta er en 14 år gammel livsglad og nysgjerrig lånerjente. Hun bor sammen med foreldrene sine under gulvet i et stort, gammelt og vakkert hus. En dag, mens Arrietta er ute i hagen, kommer en bil kjørende. Inne i den store bilen sitter menneskegutten Johs, som skal tilbringe sommeren sammen med bestemoren sin. Idet Johs går bort til huset får han et kort glimt av vesle Arrietta, og dermed vekkes nysgjerrigheten i dem begge.

Dette blir starten på et spesielt vennskap, som innledes med forsiktig tilnærming, og som utvikler seg til et ubrytelig bånd der begge gir hverandre mot og beskyttelse. Etter hvert som historien utvikler seg får vi vite stadig mer om Johs, som har vært syk hele livet, samtidig som tilværelsen til Arrietta og familien blir stadig mer utrygg, ettersom de har blitt sett av et menneske.

Arriettas hemmelige verden

Regi: Hiromasa Yonebayashi
Sjanger: Animasjon, familiefilm
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 1t 34min
Produksjonsår: 2011

Vurdering

Det japanske filmselskapet Studio Ghibli er blitt kjent over hele verden på grunn av sine fantasirike, unike og usedvanlig gode animasjonsfilmer (f.eks. Ponyo – på klippen ved havet). ”Arriettas hemmelige verden” viser til fulle at studioet fortjener all den ære de kan få. Denne filmen er forseggjort ned til siste detalj. Tegningene er fantastiske, karakterene flotte, musikkvalget er en attraksjon i seg selv, lydene perfekte – ja, dette er ganske enkelt animasjonsfilmkunst av aller ypperste klasse.

Det er også imponerende hvordan filmskaperne klarer å opprettholde en behagelig stemning gjennom hele filmen, samtidig som filmen får en stadig mer alvorlig karakter. På ibsensk vis får vi vite stadig mer om Johs og tilværelsen til lånerne, samtidig som båndet mellom Arrietta og Johs blir sterkere. Når den ensomme gutten og den vesle, åpne jenten etter hvert kan stå helt åpent overfor hverandre, blir poenget med filmen tydelig. Med et godt hjerte og et tillitsfullt og fordomsfritt sinn åpner vi oss for opplevelser og vennskap som vil forme oss for livet, gir mot til å leve og bidrar til å beskytte oss.

Egnethet

”Arriettas hemmelige verden” har fått syv års aldersgrense. I siste halvdel av filmen kommer noen ganske dramatiske scener, men på grunn av det bevisste musikkvalget oppleves de aldri som truende. Av den grunn er dette en trygg og flott film for barn fra syv år, men for barn under aldersgrensen kan det bli litt skummelt. Den høye kunstneriske kvaliteten fører til at filmen også er godt egnet for et eldre publikum. Samtidig kan det være bra for barn å ha en voksen med i kinosalen, slik at de har noen som etter filmen kan hjelpe dem med å få en god forståelse av budskapet.

Konklusjon

Det føles ofte trygt å velge en amerikansk eller vestlig film for barna, slik at man vet hva man får. Vi anbefaler på det varmeste at du tar sjansen på denne japanske tegnefilmen – det vil du ikke angre på.

Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:

Denne animasjonsfilmen inneholder enkelte truende scener som kan virke skremmende på de aller yngste. Filmen får derfor 7-årsgrense.

Filmtrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser