Beasts of the Southern Wild

Amerikansk drama, 2012, anbefales fra 13 år

Historien om den vesle jenten Hushpuppy er en imponerende og unik film som anbefales på det varmeste for alle fra 13 år.

Historie

Dette er en enestående film. Man kan ikke beskrive historien uten å miste det utrolige mangfoldet i en magisk filmopplevelse som griper oss gjennom sin bruk av fabler, uredde realisme og dyptfølte menneskelige lidenskap og følelser.

Den seks år gamle jenten Hushpuppy bor sammen med den drikkfeldige faren sin på en avsidesliggende øy utenfor kysten av Louisiana. De lutfattige innbyggerne kaller stedet ”The Bathtub”, og alle som bor her føler en dyp tilhørighet til hjemmet sitt, og samtidig en tilsvarende motvilje til samfunnet inne på fastlandet.

Etter en storm oversvømmes hele øyen, og de som ikke rømmer blir sittende igjen med ødelagte hus og minimalt med mat. Dermed begynner en kamp for å overleve, men både sykdom, natur og verden rundt gjør det svært vanskelig å fortsette det livet de er skapt til å leve.

Vurdering

Som nevnt innledningsvis, denne beskrivelsen yter ikke filmen rettferdighet. Hushpuppy bruker elementer fra fabler og eventyr for å forklare verden rundt seg, men selv om hun tydelig mangler den virkelighetsforståelsen barn flest har, så er det tydelig at hun har stor innsikt i realitetene. Hun forstår at moren stakk av og hva som er i ferd med å skje med faren, selv om hun velger eventyrets univers for å forklare det hele. Filmen handler i bunn og grunn om Hushpuppy sin vekst fra å være et barn som er avhengig av andre, til å bli et individ som tar kontroll, legger fra seg barndommens frykt og lærer å overleve på egenhånd.

Beasts of the Southern Wild

Regi: Benh Zeitlin
Sjanger: Drama
Skuespillere: Quvenzhane Wallis, Dwight Henry, Levy Easterly, Lowell Landes, Pamela Harper, Gina Montana, Nicholas Clark, Jovan Hathaway m.fl.
Språk: Engelsk m/norsk tekst
Nasjonalitet: Arthaus
Spilletid: 1t 31min
Produksjonsår: 2012

Det finnes ingen ende på hvor mye positivt innhold filmen byr på. Scenen der Hushpuppy får på seg en vanlig barnekjole – og vi ser hvor feil det er – er en fantastisk illustrasjon på at livet i det vanlige samfunnet er langt fra så ”riktig” og fritt som vi innbiller oss. Samtidig er hennes frykt for urokser og universets undergang en flott beskrivelse av et barns sinn, samt viktige elementer for å forklare modningsprosessen hun går gjennom. Vi kan også nevne at båndet mellom Hushpuppy og faren er fascinerende, litt skremmende og ikke minst dypt rørende. Filmen byr på nok materiale til å snakke, analysere og la seg bevege i ukevis. Og man får fremfor alt medfølelse og forståelse for hvor rikt livet i selv de fattigste kår kan være.

Historien er konstruert på en strålende måte, der alt som foregår har flere betydninger. Samtidig er historien sprudlende og underholdende – om enn kanskje litt sær for dem som foretrekker Hollywood-formelen. Skuespillerne er et kapittel for seg. Quvenzhane Wallis i rollen som Hushpuppy er en like unik perle som filmen selv.

Egnethet

”Beasts of the Southern Wild” har fått elleve års aldersgrense. Livssituasjonen til Hushpuppy er langt fra enkel, og hun befinner seg stadig i utrygge situasjoner. Dette skaper fare for at barn kan føle uro når de ser filmen, og når flere scener i tillegg har sterke følelsesmessige utbrudd, samt et par tilfeller med ille tilredte dyr, velger vi å anbefale filmen for ungdom fra 13 år.

Filmen anbefales på det varmeste for skoleklasser, som her har en unik anledning til å se en av de mest originale og meningsfulle filmene som er blitt laget de siste årene.

Konklusjon

”Beasts of the Southern Wild er en vakker, tankevekkende og enestående film som hylles av filmkritikere verden over, og som byr på en filmopplevelse av de ytterst sjeldne.

Medietilsynets begrunnelse av aldersgrensen:

Utrygg stemning, sterke følelsesutbrudd og skremmende scener gjør at denne filmen får 11-årsgrense.

Filmtrailer:

https://www.youtube.com/watch?v=ZF7i2n5NXLo

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser