Alder (Film): 12

Kampen om Narvik

ANMELDELSE: En helt ok norsk krigsfilm. Det meste tekniske er på plass, men det tematiske føles noe ukomplett.

Avatar: The Way of Water

ANMELDELSE: Selv gode spesialeffekter og spenningsfylt actionscener holder ikke når en film har utydelig budskap, svakt manus og skuespill, og varer lengre enn den har godt av.

Wednesday

ANMELDELSE: Skuespiller Jenna Ortega leverer godt som det dystre og mystiske familiemedlemmet av familien Addams. TV-serien byr på mørk humor og tenåringsdrama om hverandre, men iblant formidlet på et overfladisk nivå. Serien viser også blod, makabert innhold og lik med forvridde kroppsdeler.

Troll

ANMELDELSE: Uhyret fra norske folkeeventyr våkner til live i en actionfylt katastrofefilm. Denne filmen byr på spenning og viser trollene fra en kolossal og ødeleggende side som ikke er mye sett før.

Black Panther: Wakanda Forever

ANMELDELSE: Filmen er en velprodusert og underholdende hyllest til Chadwick Boseman, men den har lite for seg utover dette. Mangelen på et solid budskap får filmen til å virke mest som scenelegging for kommende filmer.

Krigsseileren

ANMELDELSE: Et eksemplarisk krigsdrama, som gir innsikt til en ofte glemt del av norsk krigshistorie.

Ms. Marvel

ANMELDELSE: Den 16 år gamle jenten Kamala Khan er superfan av heltene i Avengers, men hva skal hun gjøre når hun selv får superkrefter? Dette er en frisk og artig superheltserie med en flott og forbilledlig heltinne i hovedrollen. Anbefales fra tolv år.

Jurassic World: Dominion

ANMELDELSE: Heseblesende avslutning av Jurassic World-trilogien byr på heftig action, enda heftigere dinosaurer og et gjensyn med heltene fra den aller første filmen. Dette er et underholdende actioneventyr for barn fra tolv år.

Obi-Wan Kenobi

ANMELDELSE: Unge og gamle Star Wars-fans kan glede seg over et actionfylt og spennende eventyr om den aldrende Obi-Wan Kenobi, som vil gjøre opp for sitt største nederlag.

Rutete Ninja 2

ANMELDELSE: Hevneren Rutete Ninja er tilbake i en ny animasjonsfilm med svært drøy og grov humor. For dem som likte den første filmen kan dette bli et hyggelig og morsomt gjensyn, men merk at dette ikke er en film for barn under aldersgrensen på tolv år.

Operation Mincemeat

ANMELDELSE: Vellaget og velspilt drama om en av de mest vellykkede etterretningsoperasjonene under den andre verdenskrig.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

ANMELDELSE: Doctor Strange lever opp til navnet sitt i denne fantasifulle effektfesten av en superheltfilm, der heltene må kjempe mot merkelige monstre i snodige og farlige parallelle universer. Aldersgrensen er tolv år på grunn av mange intense og skumle scener.

Forever Rich

ANMELDELSE: Upolert og rått drama om en umoden rapstjerne som mister kontrollen over livet når han ydmykes i sosiale medier. På grunn av sterke scener anbefaler vi filmen for eldre ungdom.

The Lost City

ANMELDELSE: Uhøytidelig actionkomedie byr på spenningsfylt underholdning og litt romantikk for ungdom.

Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter

ANMELDELSE: Salmander Fisle og Albus Humlesnurr må redde verden fra en krig mellom gomper og onde trollmenn i dette actionfylte og dramatiske eventyret som passer for barn fra tolv år.

The Adam Project

ANMELDELSE: Friskt tidsreiseeventyr med mye action og følelsesladd tema passer fint for tenåringer.

Margrete den første

ANMELDELSE: Sterkt, gripende og vellaget drama om maktkampen i Kalmarunionens tidlige år. Anbefales varmt fra tolv år.

Uncharted

ANMELDELSE: Nathan Drake fra den kjente spillserien Uncharted er på jakt etter Magellans gullskatt i et spennende, men endimensjonalt actioneventyr som passer for ungdom.

Jackass Forever

ANMELDELSE: Jackass-gjengen er tilbake. For dem som liker galskap og ville stunt er dette grei underholdning. Men det er overhodet ikke et konsept for alle.

Black Panther

ANMELDELSE: Superheltfilm med tydelig og sterkt budskap om globalt fellesskap, nestekjærlighet og lojalitet. Anbefales fra tolv år.

The Book of Boba Fett

ANMELDELSE: Følg historien om Boba Fett, en av de mest populære karakterene i Star Wars-universet, i denne serien på Disney+ som byr på et actionfylt eventyr med en interessant hovedperson. Passer for ungdom fra tolv år.

West Side Story

ANMELDELSE: Ambisiøs nyinnspilling av den klassiske musikalen er visuelt vakker og en imponerende filmatisk musikal. Men filmen gnistrer mer i de nære og personlige scenene enn i de store dansescenene.

Ghostbusters: Afterlife

ANMELDELSE: En ny generasjon Ghostbusters gir oss grei underholdning med gode effekter, men historien mister helt grepet.

Jungle Cruise

ANMELDELSE: Morsomt jungeleventyr med et fint budskap for barn fra tolv år.

Venom: Let There Be Carnage

ANMELDELSE: Mørk humor og store mengder action er ingrediensene i denne oppfølgeren om journalisten Eddie og hans andre alien-halvdel. Merk at det er noe mer voldelig action, heftige slåsskamper og skremmende effekter enn i tilsvarende filmer.

Godzilla vs Kong

ANMELDELSE: Når man lager B-film med A-budsjett blir det mye brøling og heftige effekter, men fint lite annet.

Eternals

ANMELDELSE: De utenomjordiske superheltene The Eternals må redde jorden fra en enorm trussel i en superheltfilm med interessant tematikk.

Black Widow

ANMELDELSE: Vellaget og underholdende actioneventyr, men tilfører lite nytt til superheltsjangeren.

Nordsjøen

ANMELDELSE: Storslått og imponerende katastrofefilm som oppleves realistisk og rystende, spenningsnivået er høyt og skuespillerne gjør en strålende innsats. Men til å være en så stort anlagt katastrofefilm, blir perspektivet i historien litt snevert. Anbefales fra tolv år.

Dinner in America

ANMELDELSE: Annerledes romantisk komedie som gir et satirisk og herlig rebelsk blikk på et samfunn der ikke alle helt passer inn. Dette er en sterk, morsom og romantisk film med et sterkt budskap for eldre ungdom og voksne, men den passer ikke for alle.

Dune

ANMELDELSE: Det legges opp til en episk saga i denne stilsikre og vellagede storfilmen, men vi synes ikke dramaet er veldig engasjerende. Aldersgrensen er tolv år, og vær oppmerksom på at stemningen er dyster og at filmen inneholder en rekke volds- og drapsskildringer.

Free Guy

ANMELDELSE: Actionfylt og morsom komedie med et originalt konsept rundt dagens spillkultur, men også med scener som er på grensen til fjollete. Filmen inneholder en del skytespillbasert vold og aldersgrensen er tolv år.

Voyagers

ANMELDELSE: Fremtidsvisjon med dystert menneskesyn har et spennende premiss og mye dramatikk, men det store perspektivet ofres for et urealistisk fokus på en destruktiv maktkamp. Aldersgrensen er tolv år, men på grunn av flere brutale drap egner filmen seg best for eldre ungdom.

Wonder Woman 1984

ANMELDELSE: Spennende og engasjerende superheltfilm der Wonder Woman må redde verden fra kaos og ødeleggelse i fargerike 1984. Anbefales for superheltfans fra tolv år.

Mulan

ANMELDELSE: Storslått action, spenning og gode budskap om lojalitet, familie og ikke minst kjønnsroller er hovedingrediensene i den nye versjonen av historien om Mulan.

Wendy

ANMELDELSE: Fengslende variant av historien om Peter Pan med en dyp og spennende tematikk om hva det innebærer å vokse opp.

Den største forbrytelsen

ANMELDELSE: Sterkt og ubehagelig, men viktig og svært godt drama om jødeforfølgelsen i Norge. Anbefales varmt fra tolv år, men vær oppmerksom på at dette er en film som vekker sterke følelser.

Breaking Surface

ANMELDELSE: Velkonstruert svensk spenningsfilm om dramatisk dykkertur passer for ungdom fra tolv år.

Tunnelen – intens katastrofefilm

ANMELDELSE: Heftig og vellaget drama om tunnelkatastrofe anbefales for ungdom og voksne. Merk at filmen har en rekke sterke og urovekkende scener.

Spionen – sterkt norsk krigsdrama

ANMELDELSE: Spennende drama om Sonja Wigert, divaen som ble rekruttert av både svenskene og tyskerne for å drive spionasje under andre verdenskrig.

Gemini Man

ANMELDELSE: Storslått actionfilm, men historien er ikke sterk nok til å skape det helt store engasjementet. Filmen inneholder svært mange skytescener og noen heftige nærkamper, og aldersgrensen på tolv år bør overholdes.

Men in Black: International

Mennene i svart blir til menn og kvinner i svart, men ellers er denne filmen overraskende fantasiløs. Likevel er det nok action og humor til å gi en hyggelig filmstund blant venner.

Godzilla: King of the Monsters

Makan til tøv. Men for unge som liker actionfilmer med store, brølende monstre er det aldri kjedelig, for å si det slik.

Rutete Ninja

Dansk animasjonsfilm med superdrøy og grov humor, men også et overraskende godt budskap. Aldersgrensen er tolv år på grunn av svært mye innhold som kan virke forstyrrende på barn.

Mary Queen of Scots

Sterkt og vellaget drama om maktkampen mellom det skotske og engelske hoffet på 1500-tallet. Filmen anbefales for tolv år, og den egner seg utmerket i historietimen.

Avengers: Endgame

Storslagen avslutning på Avengers-serien er «må se» for superheltfans.