Belle
Japansk animasjonsfilm, 2022, anbefales fra ni år
ANMELDELSE: Nydelig, sterk og hyperaktuell tegnefilm om selvbilde, sosiale medier, kjærlighet, sorg, smerte og mye mer. Anbefales på det varmeste fra ni år.
Denne kritikerroste japanske tegnefilmen har en imponerende dybde og beskriver mulighetene og begrensningene i den moderne sosiale mediehverdagen på en strålende måte. Og den norske tilretteleggelsen av sangene er fabelaktig.
Handling
Den 17 år gamle jenten Suzu bærer på en stor sorg. For mange år siden døde moren hennes, og siden den tid har Suzu vært deprimert, ensom og ikke hatt selvtillit til å vise hvem hun egentlig er. Men da hun melder seg inn i «U», det ultimate virtuelle nettsamfunnet som har over fem milliarder brukere, finner den sjenerte Suzu en arena å uttrykke seg på. Sangstemmen hennes er knallsterk, og som avataren Belle blir hun umiddelbart en verdensberømt sanger.
Men som i alle nettsamfunn er ikke alle hyggelige. Og det er spesielt den fryktinngytende Dragen som ryster brukerne av U. Ingen vet hvem han er, han virker umulig å stoppe og hele ryggen hans er dekket av arr. Men mens dette udyret blir jaget av de andre brukerne, så fatter Belle interesse for ham. Hun forstår at under den slemme fasaden kan det skjule seg en sjel som i den virkelige verden bærer på en annen sannhet – akkurat som hun selv.
I Suzus søken etter å finne sannheten om Dragen, må hun utfordre seg selv til det ytterste, både i den virtuelle og ikke minst i den virkelige verden, og resultatet blir en reise der Suzu og flere av de andre karakterene må vise hvem de virkelig er for å oppnå en fritt og sunn identitet.
Belle
Sjanger: Animasjon, drama
Språk: Norske stemmer
Nasjonalitet: Japan
Spilletid: 2t 1min.
Produksjonsår: 2021
Vurdering
Bare for å si det med en gang; handlingsbeskrivelsen over yter ikke rettferdighet til denne rike og intelligente filmfortellingen, som imponerer med en dybde man sjelden ser i filmer rettet mot en ung målgruppe. Belle begynner med å tegne en kontrast mellom den deprimerte og sjenerte Suzu, som i det virkelige liv er en stille og usynlig jente, og avataren hennes Belle, som gir Suzu muligheten til å uttrykke seg til det fulle som en strålende sanger i det anonyme nettsamfunnet. Sosiale medier blir altså en arena der Suzu får mulighet til å vise hva som bor i henne.
Men dette er bare starten på utviklingen til Suzu. Hennes personlige egenskaper, hennes omtanke for andre og gode natur, får henne til å vise medfølelse for den slemme dragen. Og gjennom forholdet de to utvikler, blir gradvis noe annet klart. Selv om man finner et fristed i sosiale medier, og det fører med seg mye godt, så er det ikke nok. Et sunt liv innebærer balanse, og uten å frigjøre seg selv også i det virkelige liv vil Suzu aldri klargjøre å etablere et sunt og godt selvbilde og sin sanne identitet.
Dette budskapet utvikler seg parallelt med at vi blir kjent med Suzus familiehistorie, forholdet til venner og klassekamerater, samt hennes kjærlighet og drømmer – og mye mer. Suzu blir et symbol på dagens tenåringer, om enn satt litt på spissen, og de utfordringene de møter på i den virkelige og i den digitale verden – og ikke minst i dynamikken mellom dem.
Samtidig er ikke dette en film som bare handler om sosiale medier. Jakten på sannheten om Dragen åpner et helt nytt perspektiv i historien, og hele Suzus personlighet, med alt fra den fantastiske sangen til den store smerten hun bærer på – og det gode hjertet hun har – blir avgjørende for flere karakterers skjebne.
Filmen har også flere bihistorier og elementer i seg som tar opp en rekke spennende tema. Poengene med at den verste netthetsen kan komme fra voksne, og sosiale mediers flyktige natur, er veldig interessant og aktuelt. Mellommenneskelige forhold utgjør kjernen av historien, og vi får se både triste, rare og veldig morsomme scener mellom mennesker som står i ulike forhold til hverandre.
Det er mye mer som kunne blitt nevnt, men det er vel bare å oppmuntre til å se denne filmen sammen med barna – dette er et strålende filmverk som både underholder og stimulerer til refleksjon. Belle fortjener et stort publikum.
Vi vil også gi en ekstra ros til filmversjonen med norske stemmer. Stemmeskuespillerne gjør en flott jobb, og den norske tilretteleggelsen av sangene er imponerende god. Filmen er også mulig å se med japansk tale og norsk tekst.
Egnethet
Belle har fått ni års aldersgrense. Det er noen skildringer av utrygge familiesituasjoner som kan vekke uro hos yngre barn, samt noen truende skikkelser. Filmen har også en tematikk som er mest aktuell for ungdommer. Filmen kan trygt ses av barn fra ni år, men den egner seg nok aller best for barn fra 11-12-årsalderen. Filmen egner seg også svært godt for eldre ungdom og voksne. Filmen har en dybde som passer for en bred målgruppe, der de litt yngre kan reflektere over den umiddelbart tilgjengelige tematikken, mens eldre og mer modne seere kan dykke enda dypere ned i de personlige og samfunnsmessig viktige spørsmålene filmen tar opp.
Medietilsynets begrunnelse for aldersgrensen:
Denne animasjonsfilmen inneholder skildringer av ustabile familierelasjoner. Den har også partier med lite nærgående voldsinnslag og skremmende skikkelser.
Filmtrailer:
Les mer om «Belle»:
Hvordan vurderer Barnevakten filmer?
Les våre kriterer for filmanmeldelser
Foto/trailer: Selmer Media