Alder (Film): 9

Diva of Finland

ANMELDELSE: Lunt og sjarmerende drama om å finne seg selv i en turbulent ungdomstid. Anbefales for ungdom.

Gagarine

ANMELDELSE: Den 16 år gamle Youri får det ikke lett når den nedslitte bygningen han bor i skal rives. Dette franske dramaet er en fin fortelling om kosmonautiske drømmer, sosiale klasseskiller og en skjellsettende opplevelse i en vanskelig ungdomstid.

Rocks

ANMELDELSE: Når 15 år gamle Rocks og lillebroren Emmanuel blir forlatt av moren, må de klare seg selv. Dette er et sterkt og lærerikt drama om barn som forsøker å gjøre det rette når livet blir veldig vanskelig. Filmen anbefales for ungdom, og den passer perfekt i undervisningssammenheng.

Cruella

ANMELDELSE: Forfriskende slem og «punket» historie om den unge Cruella Devil. Disney kommer her med en opprørsk og dramatisk film som kan gi eldre barn og unge en spennende filmopplevelse. Vi gir en generell anbefaling fra ni år, men merk at noen ni- og tiåringer kan oppleve filmen som i overkant dramatisk.

Roald Dahls Heksene

ANMELDELSE: Den nye filmversjonen av Roald Dahls bok Heksene byr på mye mye humor, enda mer skrekk og en gruppe med djevelske hekser som hater barn!

H for Happy

ANMELDELSE: Ikke gå glipp av denne morsomme og originale komedien som med stor sjarme og humor tar opp noen ganske vanskelige tema. Anbefales varmt fra ni år.

Weathering with You

Sjarmerende og forfriskende japansk tegnefilm med strålende animasjon anbefales for ungdom.

100 ting – ekte lykke uten skjerm?

Morsom og varmt tysk drama som stiller gode spørsmål om forbrukersamfunnet, ekte lykke og skjermbruk. Anbefales på det varmeste for eldre ungdom.

Bombshell

ANMELDELSE: Sterke skuespillerprestasjoner i spennende og aktuelt drama om skandalen med seksuell trakassering i Fox News, som ble avslørt i 2016. Aldersgrensen er ni år, men tematikken gjør at filmen egner seg best for ungdom og voksne.

Ford v Ferrari – rått bildrama

ANMELDELSE: Gripende drama om utviklingen av Fords revolusjonerende racerbil har strålende bilscener og flott mellommenneskelig tematikk.

Barn

ANMELDELSE: «Barn» er et sterkt og intelligent drama som går under huden på mennesker når tragedien inntreffer. Filmen passer best for voksne, men kan også være nyttig å se for ungdom.

Good Boys

Svært drøy komedie med store mengder dop, bannskap, sexleketøy og annen galskap, men det ligger også et fint budskap om oppvekst og vennskap under overflaten. Dette er ingen film for barn, men for modne tenåringer som forstår humoren kan dette være en artig filmopplevelse.

Løvenes konge

Spektakulær animasjon og en fantastisk historie, men den naturalistiske tilnærmingen har også gjort at nyinnspillingen har mistet litt av det originale eventyrets magi.

Aladdin

Vellaget modernisering av den klassiske fortellingen byr på mye humor, en spennende handling og et flott budskap for barn og unge.

Pokémon: Detective Pikachu

Når Pokémon kommer til det store lerretet, er det mest for fansen. For barn fra ni år som kjenner Pokémon-universet er dette en morsom film der mange av de kjente figurene dukker opp, men med nøytrale øyne er filmen skuffende.

Shazam!

Denne superheltfilmen balanserer på en knivsegg mellom tåpelig og morsom. Vi heller mot tåpelig, men mange ungdommer vil helt sikkert være uenig i det.

Dumbo

Den sjarmerende elefanten Dumbo er tilbake i en vellaget og spennende film med interessant tematikk, men det blir ikke helt toppkarakter.

Instant Family

Instant Family er et sjarmerende, rørende og ektefølt forsøk på å formidle et viktig budskap. Anbefales for ungdom og voksne.

Mia and the White Lion

Hjertevarm og engasjerende film om forholdet mellom Mia og den hvite løven Charlie som kan skape engasjement for dyrevern.

Spider-Man: Into The Spider-Verse

Denne superheltfilmen byr på stilsikker og original animasjon og er til tider svært morsom og underholdende. Men filmen er også ganske overdrevet og absurd, så det er mulig filmen vil appellere mest til tegneseriefans.

Tårnet

Vellaget norsk animasjonsfilm som forteller en viktig historie om de palestinske familiene som måtte forlate hjemmene sine i 1948.

Isle of Dogs

Dette er en forseggjort animasjonsfilm laget av regissør Wes Anderson, som er kjent for sin særegne stil. For dem som liker humoren og tonen i filmen er dette en flott filmstund, men om det ikke faller i smak kan det hele oppleves sært. Filmen passer best for ungdom og voksne, men kan ses av barn ned til ni år.

Operasjon Mørkemann

Detektivbyrå nr. 2 må løse et spennende mysterium i en vellaget film som passer fint for barn fra ni år.

The Florida Project

Dette kritikerroste dramaet byr på en tankevekkende historie og gnistrende skuespill, og anbefales på det varmeste for ungdom og voksne.

Spacewalker

Denne filmen viser romkappløpet på 1960-tallet fra sovjetisk perspektiv, og er blitt et spennende og lærerikt drama som anbefales varmt fra ni år.

Skyggenes dal

Historien om seks år gamle Aslak er en rolig og stemningsfull film med trist stemning og alvorlig tematikk. Filmen har ni års aldersgrense, men den passer best for eldre ungdom og voksne.

Askeladden – I Dovregubbens hall

Når eventyrene om Askeladden skulle filmatiseres, burde det blitt gjort på en bedre måte enn dette. Når det er sagt, er dette grei underholdning for barn fra ni år.

Prinsesse Mononoke

Imponerende animasjon og viktig tematikk om jordens økosystem gjør denne filmen til en like god filmopplevelse som ved premieren for 20 år siden. Denne episke japanske tegnefilmen er ikke for de yngste, men for barn fra ni år anbefales den på det varmeste.

A United Kingdom

Strålende og inspirerende drama om raseskille, politisk spill og ekte kjærlighet, basert på en sann historie. Anbefales på det varmeste fra ni år.

Skjønnheten og udyret

Dette er en kvalitetsproduksjon fra Disney som forteller det klassiske eventyret i en ny og dramatisk versjon. Samtidig er ikke dette den beste filmen i rekken av live-action nyinnspillinger av Disneyklassikere.

Trio – Jakten på Olavsskrinet

Filmen om Trio-gjengen er blitt et spennende eventyr som passer for barn fra ni år, men fremstår mest som en påkostet tv-episode.

Kings Bay

Filmen begynner lovende, men etter hvert blir det hele forutsigbart og virkelighetsfjernt. Aldersgrensen er ni år, men filmen passer best for ungdom og voksne.

The Rules for Everything

Denne filmen markedsføres som en leken komedie der ti år gamle Storm på egenhånd må lære seg alle verdens regler for at ikke tilværelsen skal bli kaos. Men man bør være klar over at dette er en noe sær film som egner seg best for voksne.

Sovende soldater

Dette er en lavmælt og kritikerrost film fra Thailand der en hverdag med drømmer, ånder og minner flettes inn i hverandre. Dette er et vakkert drama som egner seg fint til undervisning, men mange unge vil nok oppleve filmen som langtekkelig og lite håndgripelig.

Kongens nei

Sterkt og lærerikt drama om kongens rolle de dramatiske dagene da Norge ble okkupert av Tyskland. Anbefales fra ni år, og spesielt for skoleklasser.

Kubo og det magiske instrumentet

Dette er en vakker animasjonsfilm med et flott budskap om familie, mot og identitet. Samtidig må man være klar over at dette er en mørkere og mer alvorlig film enn vanlige animasjonsfilmer, og aldersgrensen er derfor ni år.

Jungelboken

Rudyard Kipling sine klassiske historier kommer her i en velprodusert og spennende filmversjon. Det blir til tider svært så dramatisk, og aldersgrensen er derfor ni år.

Gods of Egypt

Mytologisk visvas og surrete historiefortelling ødelegger denne påkostede storfilmen. Filmen har ni års aldersgrense, men flere scener er så dramatiske at foreldre bør vurdere om den egner seg for barn i denne alderen.

Gåsehud

Denne filmatiseringen av den populære bokserien byr på skrekk, humor og fartsfylt spenning, og anbefales for barn fra ni år.

Pan

Forhistorien om Peter Pan er blitt en film uten særpreg som vi like gjerne kunne vært foruten. Men det er helt grei underholdning for unge seere.